Jump to content

Rad nedjeljom-tjedni odmor


sindikalist

Preporučene objave

Pozdrav svima!Imam par pitanja vezano uz rad nedjeljom,tjedni odmor i godišnji:

Radim u kulturnoj ustanovi te radim šest dana u tjednu (uto-ned,40 sati),te ne radim ponedjeljkom.

Nije mi dozvoljeno koristiti godišnji odmor 0d 01.05-01.10 zbog"potreba posla".

Pošto u kolektivnom ugovoru piše:

 

članak 36.

1.Zaposlenik ima pravo na tjedni odmor u trajanju od 48 sati neprekidno

2.Dani tjednog odmora su u pravilu subota i nedjelja

3.Ako je prijeko potrebno da zposlenik radi na dan tjednog odmora osigurava mu se korištenje tjednog odmora tijekom slijedećeg tjedna

4.Ako se tjedni odmor radi potrebe posla ne može koristiti na način iz stavka 3. ovog članka,može se koristiti naknadno prema odluci poslodavca

5.Zaposleniku se u svakom slučaju mora osigurati korištenje tjednog odmora nakon 14 dana neprekidnog rada

 

zanima me je li moje radni tjedan u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom?Te me još zanima je li dopušteno zabraniti korištenje godišnjeg odmora? :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vaš je kolektivni ugovor povoljniji od zakona o radu (npr. ZOR-om je tjedni odmor određen u najkraćem trajanju od 24 sata), a primjenjuje se ono što je za radnika povoljnije.

Nemoguće je odreći se prava na godišnji odmor, ali poslodavac sukladno Zakonu utvrđuje raspored korištenja godišnjeg odmora.

Po ovome što ste napisali nemate tjedni odmor sukladno vašem kolektivnom ugovor budući vam je u istom određeno pravo korištenja od 48 sati, a vi tjedni odmor koristite u trajanju od 24 sata, što je sukladno zakonu, ali ne i vašem kolektivnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponašanje poslodavca vezano uz tjedni odmor nije prekršajno sankcionirano, budući da Vam omogućuje jedan dan tjednog odmora sukladno Zakonu o radu. Što se godišnjeg tiče, poslodavac odlučuje o tome kada i u kojem trajanju će omogućiti radniku korištenje godišnjeg, tj. donosi odluku o rasporedu i trajanju godišnjeg, i sve dok Vam omogućuje godišnji u minimalnom trajanju koje određuje Zakon o radu, njegovo ponašanje također nije prekršajno sankcionirano. Inače, mora Vam omogučiti korištenje godišnjeg u kalendarskoj godini u kojoj je stečeno pravo na godišnji, a to znači barem prvi dio godišnjeg - 12 radnih dana do 31.12.2006.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 11.

 

(1) Poslodavac, radnik i radničko vijeće te sindikati i udruge poslodavaca, mogu ugovoriti uvjete rada koji su za radnika povoljniji od uvjeta određenih ovim Zakonom ili drugim zakonom.

 

Članak 12.

 

Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom, <b>primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo</b>, ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija