Jump to content

davanje podataka o plaći radnika


markun

Preporučene objave

poštovani, povodom zahtejva za pristupo informacijama traži se da se djelatnicima trgovačkog društva poimenice dostavi koliko svako radnik imenom i prezimenom ima bruto plaću. Da li se to smije dostaviti , budući da poslodavac nema interni pravilnik o poslovnoj tajni koji bi to regulirao? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Zakonu o pravu na pristup informacijama, povjerenik za informiranje je dužan provesti test razmjernosti, odnosno odgovoriti na pitanje prevaguje li javni interes da se taj podatak javno zna nad privatnim interesom svakog od pojedinaca na koje se podatak odnosi, da taj podatak ostane tajan. Na žalost, to ovisi o okolnostima konkretnog slučaja, pa je teško reći koji je od interesa prevladavajući.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, hvala Vam.. Ali koliko vidim tu se traži i privola ispitanika, pa se nameće pitanje što ako neki od djelatnika ne želi dati privolu, unatoč testu razmjernosti?

Gledajte, ako je poslodavac privatnik jedna od najgorih stvari je otkrivanje koliku plaću imaš.

U zapadnim zemljama je to čak i razlog za otkaz, ako radnik kaže koliku plaću ima. Razmislite, svatko od nas misli da je zaslužio više od drugoga, ali poslodavac procjenjuje i daje plaću po svom nahođenju jer su to i njegovi novci, a ujedno treba spriječiti nezadovoljstvo drugih zaposlenih zbog zavisti. Uranilovka, baš i nije dobra podloga za motivaciju u radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala svima. Ovdje je riječ o gradskom poduzeću koje je u vlasništvu 65 % Grada. Taj isti vGrad, odnosno većinski vlasnik poduzeća traži da mu se dostave konkretno i poimenice bruto plaća svakog radnika.....

 

Sad je pitanje ima li Grad to ovlasti tražiti s obzirom da je većinski vlasnik prema društvenom ugovoru? Tako niešto nije definirano niti društvenim niti internim aktom poduzeća?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala gman. dakle s imenom i prezimenom radnika i bruto iznosom iz kojeg bi se moglo vidjeti cijeli ekonomski status radnika, što mi djeluje da je zaštičeno zakonom o zaštiti osobnih podataka. također je naglasiti da neovisno što je vlasnik, poduzeće se financira od svojih prihoda, ne od proračuna grada, ako to ima neku ulogu...puno hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija