Jump to content

Ugovor o najmu stana


penchur

Preporučene objave

Pozdrav   Molim savjet!

 

Konkretno u Ugovoru o najmu ( na određeno vrijeme) piše da u slučaju neplaćanja najamnine i ostalih troškova, najmodavac ima pravo raskinuti ugovor, bez otkaznog roka.

 

Zanima me je li ta odredba valjana, odnosno može li se Ugovorom o najmu stana odrediti da je u slučaju neplaćanja najamnine i režija u ugovorenom roku moguć RASKID ugovora? Budući da je Zakonom o najmu stanova propisano da je raskid moguć u slučaju oštećenja stana, prostorija i uređaja ili u slučaju preinaka bez suglasnosti, a u slučaju neplaćanja najamnine je predviđen otkaz ugovora? Također u slučaju raskida je predviđen rok iseljenja koji ne može biti manji od 15 dana, a u slučaju otkaza, otkazni rok je tri mjeseca.

 

Također, ZOO propisuje da je u slučaju neispunjenja ugovornih obveza ( npr. plaćanja najamnine) moguć jednostrani otkaz i bez otkaznog roka.

 

E sad, pitanje se pretpostavljam svodi na to koji izvor ima veću pravnu snagu, Zakon o najmu stanova je lex specialis, tako da bi se po meni trebao primjenjivati taj zakon, a ne ZOO.

 

A Zakon o najmu stanova propisuje da se Ugovorom o najmu može slobodno ugovoriti uvjete koji nisu određeni tim zakonom.

 

Budući da su uvjeti otkaza i raskida ugovora određeni, to znači da se ne mogu drugačije urediti Ugovorom?

 

Opet, čudno mi je da najmodavac mora trpiti tri mjeseca da mu se ne isplaćuje za režije i najamninu i da se od toga ne može zaštititi Ugovorom, pogotovo kada je ugovor sklopljen na godinu dana?

 

 

Hvala unaprijed :)

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sad, pitanje se pretpostavljam svodi na to koji izvor ima veću pravnu snagu, Zakon o najmu stanova je lex specialis, tako da bi se po meni trebao primjenjivati taj zakon, a ne ZOO.

 

I u samom ZOO u odsjeku 8, Ugovor o najmu, stoji "Odredbe ovoga odsjeka podredno se primjenjuju na najam uređen posebnim zakonom."

 

Pa čak kad bi odredbu o raskidu iz ugovora promatrali i po odsjeku iz ZOO, sama nema uporište ni u tome zakonu poradi odredbe čl.564 st.1 "Najmodavac može otkazati ugovor o najmu bez pridržavanja otkaznog roka ako je najmoprimac dva uzastopna roka u zakašnjenju s plaćanjem najamnine ili znatnog dijela najamnine."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija