Jump to content

Kako najlakše dati otkaz?


anonimno

Preporučene objave

Molim pomoć oko sljedeće situacije.

Radio sam kod poslodavca godinu dana kao pripravnik (na neodređeno vrijeme), nakon isteka tog roka on me odjavio i prestao plaćati doprinose (pismeni otkaz nisam dobio).

Nakon 10ak dana dogovoreno je da opet počnem raditi kod njega (razlog je što sam želio raditi dok ne nađem novi posao) i opet je potpisan ugovor na neodređeno vrijeme.

U međuvremenu sam prihvatio ponudu za novi posao. Kako sad najbezbolnije otkazati kod trenutnog poslodavca? U cilju mi je što brži početak rada kod novog poslodavca.

Dati izvanredni otkaz, ali koji značajni razlog onda navesti?

Odraditi obvezni otkazni rok, ali sada on iznosi koliko? Radio sam, sve skupa, godinu + 8 dana.

Sporazumni otkaz, ali što ako će doći do sukoba jer poslodavac želi "osvetu" što odlazim pa neće na to pristati?

Ne doći na posao par dana :-P ?

Koje su realne posljedice koje mogu snositi?

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najlakše je naravno sporazumni, ali očigledno ništa od toga.

 

Ukoliko date redovan otkaz niste ga dužni obrazložiti i otkazni rok Vam je mjesec dana, ako je manje od godinu onda je dva tjedna.

 

Nije jasno da li po zadnjem ugovoru radite više od godine dana, jer ako po zadnjem ugovoru radite manje od godine dana, onda je otkazni rok dva tjedna - otazujete ugovor, a na ukupni radni odnos.

 

Ja na Vašem mjestu nebih dao izvanredni - osim dobro obrazložen, a niti ne došao na posao jer će u protivnom poslodavac imati osnova da Vas tereti za nastalu mu štetu uzrokovanu Vašim ponašanjem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiće samog otkaza, prethodni Vas je dobro savjetovao, no postavlja s epitanje što ako ne možete čekati dva tjedna kako biste odradili otkazni rok?

Možete dati izvanredni otkaz (dobro obrazložen???) dovoljno je obrazloženje bilo kakvo kršenjeodredaba Zakona o radu, pa čak i kašnjenje plaće od nekoliko dana, neplaćeni prekovremeni rad... siguran sam da se kod poslodavca koji otkazuje ugovor o radu na neodređeno vrijeme tako da samo radnika odjevi sa HZZO i HZMO ima elemenata da se nađu i više nego dobri razlozi za izvanredni otkaz.

Također prethodnik je dobro upozoro na mogućnost da Vas poslodavac tereti za štetu! No iz mog iskustva nikad niti jedan poslodavac nije pokrenuo takav postupak protiv radnika, jer prije svega, treba dokazati zaista nastalu štetu, postupak bi trajao par godina i moga bi eventualno dobiti koju tisuću kuna i to pod velikim upitnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da nadopunim pricu, danas dodjem sa ponudom sporazumnog otkaza poslodavcu i on me (ocekivano) popljuje i pocne se inatiti nesto kao nece on tako, dolazi u obzir samo otkaz u zakonskom trajanju od mjesec dana.

Da li ste sigurni da otkazujem samo trenutni, dakle novi ugovor a ne cjelokupni staz kod tog poslodavca? Meni je 14 dana razlike puno s obzirom na atmosferu koja ce vladati nakon mog otkaza.

Ozbiljno razmisljam i o izvanrednom otkazu, ali se nadam da ce ta odjava sa mirovinskog i zdravstvenog bez najave i pisanog otkaza meni biti dovoljno dobro obrazlozenje ako, kojim slucajem, to sve zavrsi na sudu.

Hvala svima na komentarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pazite, izvanredni otkaz može se dati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se isti temelji (čl.115. ZOR-a).

 

U zakonu se nigdje ne spominje otkaz radnog odnosa, već samo otkaz ugovora o radu.

 

S obzirom da je Vaš raniji ugovor prestao, Vi radite na temelju postojećeg ugovora i njega otkazujete, a ne radni odnos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija