Jump to content

Naplata potraživanja po radnom odnosu kad je vlasnik tvrtke grad


jbrkan

Preporučene objave

Poštovani,

Radi se o radničkim potraživanjima iz radnog odnosa tvrtke koju je osnovao Grad. Sudskim sporom je dokazano potraživanje međutim grad je odbio pokriti dugovanja po neisplaćenim plaćama. Nad gradskom tvrtkom je pokrenut stečaj, potraživanje prijavljenjo u stečajnu masu te je tvrtka ugašena likvidacijom na trgovačkom sudu prije nekoliko mjeseci bez da su isplaćena dugovanja po sudskom postupku za radnička potraživanja. Obavjestio sam Grad da imam namjeru pokretanja sudskog postupka po proboju pravnog slijeda. Kako je moguće da grad može osnivati tvrtke, generirati dugovanje te oštećivati zaposlenike odnosno zatvarati (i osnivati) tvrtke bez da podmiri dugovanja? Molim za savjet i detalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za proboj pravne osobnosti, tj. odgovornost ili uprave ili osnivača, potrebno je da se dokaže - štetna radnja, uzročna veza i nastala šteta između radnje Grada i duga (recimo, da je Grad izvlačio novac iz gradskog trgovačkog društva da bi oštetio vjerovnike, ili da je kupio neku imovinu trgovačkog društva za namjerno prikazanu manju cijenu kako bi oštetio društvo i sl.) S obzirom da nemate uvide u poslovne knjige (što vjerovnici obično nemaju), dokazivanje proboja pravne osobnosti je jako teško i često prođe bezuspješno, jer je potrebno dokazati baš konkretnu radnju. S općenitim izjavama poput "nesavjesno je vodio poslovanje" ili "generirao je dugovanje" sudovi često ne prihvaćaju tezu o proboju. Stoga bi se ovaj postupak mogao pokazati skupim i bezuspješnim.

Jeste li prijavili svoje radničko potraživanje i dobili dio plaće kroz Agenciju za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca? AORT

Imate li sumnje o gospodarskom kriminalu? Tada je možda pravi put kroz kaznenu prijavu prepustiti istraživanje DORH-u, a potom, u slučaju da se dokaže gospodarski kriminal, ostvarivati naknadu štete. Što je konkretno Grad napravio kako bi upropastio tvrtku?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, hvala na odgovoru. Što se tiče AORTa, radi se o poslodavcu nad kojim je zatvoren stečajni postupak jer je subjekt nedavno brisan odlukom Trgovačkog suda tako da mislim da se ne radi o ispunjavanju uvjeta za djelomičnu naknadu no taj dio treba utvrditi AORT. Moj slučaj je okončan sudskim postupkom sa jasnom presudom u kojoj se navodi da gradska tvrtka duguje iznos za navedene plaće iako se po zakonu koji je donesen nedugo kasnije taj postupak automatizirao zakonom o ovrhama.

Što se tiče radnji odgovornih osoba odnosno Grada, ovaj slučaj se dogodio u trenutku smjene vlasti nakon čega je nova Gradska uprava osnovala novu trvtku (holding) te poslovnim radnjama prebacila (fizički prenijela) svu imovinu tvrke koja duguje plaće u novo-osnovanu tvrtku-holding onemugaćavajući zaposlenicima rad odnosno osiguranje primanja. Meni i nekolicini kolega novi gradonačelnik je "obećao" isplatu zaostalih plaća međutim to se nije dogodilo pa smo ostali bez primanja te u blokadama računa i prerezanih kartica. Sudski postupak je relativno brzo okončan no Gradska uprava je izbjegavala odgvoronost i odbijala isplatiti dugovanje. Radi se o svjesnom i namjernom uništavanju tvrke jer se radilo o medijskoj kući.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, mislila sam - jeste li u tijeku stečajnog postupka podnijeli zahtjev AORT-u? (koliko vidim, ovo se događalo prije nekoliko godina, tako da postoji pitanje i zastare)

Recimo, otuđivanje imovine u novo društvo bi bila takva nekakva radnja kojom se željelo oštetiti vjerovnike, slijedom čega možda ima osnove za utuženje proboja pravne osobnosti, ali Vas svakako savjetujem da u tu priču ne ulazite sami, nego da se posavjetujete s odvjetnikom koji će temeljito pregledati cjelokupnu dokumentaciju i presudu koja je donesena u Vašu korist (iako pretpostavljam da se temeljem iste ne možete naplatiti jer trgovačko društvo na štetu kojeg je donesena više ne postoji), te Vas uputiti što Vam je činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. U pravu ste što se tiče vremena kad je donesena sudska odluka, te bi zastara trebala nastupiti za nekoliko tjedana ako je rok od 5 godina od donošenja odluke važeći. AORT je osnovana prošle godine no moj odvjetnički ured nije stupio u kontakt sa istim iz nepoznatih razloga.

Postoji problem u načinu i postupanju odvjetničkog ureda kojem sam predao slučaj odmah na početku jer isti nije pokazao nikakvu motivaciju za daljnje radnje niti me itko ikad samoinicijativno kontaktirao u vezi mog slučaja. Pretpostavljam da je isti ured u određenom sukobu interesa jer se nalazi u istom gradu te na određeni način ima podređeni položaj prema Gradskoj upravi što se može nazvati pretpostavkom no rezultat je kakav jest - slučaj se nije maknuo dalje od presude.

Savjetovao sam se na nekolicinom drugih odvjetnika i jednim profesorom sa Ekonomskog fakulteta no nitko nije rekao ništa konkretno osim da postoji okvir proboja pravne osobnosti te da bi se slučaj trebao pokrenuti na Trgovačkom Sudu. U mom slučaju se radi o Gradu - predstavniku odnosno integralnim dijelom Države, koji ne može biti likvidiran kao "obično" trgovačko društvo, no ovaj "modus operandi" u kontekstu otvaranja tvrtke, generiranja dugovanja u obliku kršenja radničkih prava, te zatvaranja tvrtke odnosno nastavljanja istih radnji od predstavnika Države (Grada), bez slijeda odgovornosti, se nikako ne bi trebao konfrontirati sa jamstvom temeljne pravne stabilnosti koju bi nam Država (Grad) trebala garantirati kao Građanima iste. Ako je Gradovima dopušteno poslovati na ovakav način, zašto ne bi, u tom slučaju, bilo koja tvrtka mogla raditi isto bez da odgovara ikome? Nadalje, zašto bi itko poslovao sa bilo kojim Gradom te sklapao ugovore o radu sa istim ako se Grad i Država mogu na ovaj način rješavati odgovornosti za vlastite odluke?

Ja imam plan što mi je činiti no želio bih čuti Vaše uvaženo mišljenje i iskustva u vezi ovog slučaja.

uređeno: od jbrkan
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da, ako ćete pucati iz svog oružja, istovremeno idete i putem kaznene prijave, i upravnog nadzora, i građanskog postupka u vidu dokazivanja proboja, iako se bojim da će to biti vrlo teško i dugotrajno, jer Grad to neće mirno gledati. Želim Vam puno sreće u Vašem namjeravanom pothvatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija