Jump to content

Nasljeđivanje nakon smrti oca


boris_

Preporučene objave

Mojoj zaručnici je u 10.-tom mjesecu 2017. preminuo otac. Ona je jedinica i u tom smislu nema nikakvih problema s utvrđivanjem nasljednika jer joj je i majka umrla.

Imamo nekoliko pitanja vezana za prirodu imovine u nastaloj situaciji. Radi se o stanu i poslovnom prostoru. Stan je trenutačno prazan i mi smo njime nakon smrti nastavili raspolagati na način da ga obiđemo i održavamo, međutim stan nikada nije glasio na zaručničinog oca.

Formalno je kao vlasnik upisan zaručničin djed, također pokojni. U stanu smo od papira pronašli djedovu oporuku kojom stan ostavlja svojoj supuzi (baki). U oporuci je navedeno ispravno prezime i nama je nedvojbeno da se radi o njegovoj supruzi - tako i navodi u tekstu oporuke, međutim navodi se drugačija izvedenica imena. Nakon djedove smrti, baka i njen sin (zaručničin otac) ostaju dalje živjeti u stanu. U zemljišnjim knjigama oporuka nikad nije provedena. Dalje, baka pred smrt radi darovni ugovor sa svojim sinom i stan prepisuje na svog sina (situacija je čista jer je i on sin jedinac). Na tom darovnom ugovoru ime bake je napisano kako piše i na osobnoj iskaznici, pišu i OiB-ovi i sve. Niti taj darovni ugovor nije proveden kroz zemljišne knjige. Ne znamo zašto, odnosno čija je krivnja. Sada, nakon smrti oca situacija je takva da stan još uvijek glasi na djeda i imamo oporuku (djed na baku s krivim imenom), darovni ugovor s bake na oca koji sadrži ispravna imena oboje. Možemo li ovdje očekivati veće probleme jer na ostavinsku čekamo već 4 mjeseca.

Odvojeno pitanje je ono poslovnog prostora, ovdje ne očekujemo bilo kakve komplikacije jer je poslovni prostor i u zemljišne knjige zaveden 1/1 kao očevo vlasništvo, međutim, problem nam se stvara oko najmoprimca, odnosno najmoprimac je d.o.o. koji u prostoru obavlja svoju djelatnost na temelju ugovora o iznajmljivanju prostora s fizičkom osobom. Obzirom da je fizička osoba preminula, rečeno nam je da najmoprimac ne smije raditi nikakve uplate - na račun pokojnika niti ne može jer je zamrznut, na račun zaručnice nema pravne osnove jer nije potpisnik ugovora. Obzirom da zbog gore navedenog razloga ostavinska očito traje dulje od planiranog, postoji li način da preuzmemo naplaćivanje iznajmljivanja prostora jer tvrtka koja iznajmljuje prostor od 10.-tog mjeseca ne plaća rentu.

Napominjem da je moja zaručnica jedini nasljednik, odnosno nema drugih osoba koje bi imale osnovu biti zainteresirane za navedene stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , boris_ je napisao:

Formalno je kao vlasnik upisan zaručničin djed, također pokojni.

jel iza umrlog djeda proveden ostavinski postupak.

 

prije 3 sati , boris_ je napisao:

U zemljišnjim knjigama oporuka nikad nije provedena

Oporuka se nemože samostalno provoditi kroz zemljišne knjige,obirom da ona mora biti proglašena i kao takva predstavlja osnov po kojem se oporukom određena osoba rješenjem o nasljeđivanju utvrđuje nasljednikom.

 

prije 3 sati , boris_ je napisao:

. Niti taj darovni ugovor nije proveden kroz zemljišne knjige. Ne znamo zašto, odnosno čija je krivnja.

Ako darovana imovina nije bila na baki,prijedlog za upis prava vlasništva temeljem istog ugovora bio bi odbijen,izuzev da se mogao dokazati pravni sljed prenosa vlasništva za što bi bilo potrebno rješenje o nasljeđivanju po kojem je baka nasljedila imovinu ali nije provodila kroz zemljišne knjige.

prije 3 sati , boris_ je napisao:

Možemo li ovdje očekivati veće probleme jer na ostavinsku čekamo već 4 mjeseca.

Ako iza djeda nije vođen ostavinski postupak savjetujem da zaboravite oporuku i darovni ugovor,te okončate ostavinski postupak iza umrlog oca za imovinu koja glasi na njegovo ime,a potom inicirate postupak iza umrlog djeda,čiju imovinu bi izravno nasljedila unuka po pravu svog umrlog oca.

 

prije 3 sati , boris_ je napisao:

jer tvrtka koja iznajmljuje prostor od 10.-tog mjeseca ne plaća rentu.

a izgovor je kao neznaju kome da plate,apsurd.

prije 3 sati , boris_ je napisao:

na račun zaručnice nema pravne osnove

"Nasljednici svoja prava mogu ostvarivati odmah poslije smrti ostavitelja, a nisu dužni čekati donošenje rješenja o nasljeđivanju.”

Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev 615/98, od 16. I. 2002.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, hvala na odgovorima. Nismo pravnici i po životnim pozivima nemamo dodir s pravnom strukom tako da smatram ove odgovore izuzetno korisnim informacijama.

Imamo usmenu informaciju da je iza djeda provedena ostavinska rasprava, tim više što je i poslovni prostor prije glasio na njega a sada glasi na pok. oca ali nemamo dokument - rješenje o nasljeđivanju.

Koja bi onda bila procedura? Kod javnog bilježnika inicirati i taj postupak? Zanimljivo mi je da javni bilježnik nije ništa komentirao taj slučaj, već je uzeo papire od stana kao da će riješiti pod ostavinskom. Možda oni sami to izdvoje u zaseban postupak?

I trajanje nam nikako nije jasno jer ako su izuzeli stan i rade samo na poslovnom prostoru koji je 1/1 i bankovnim računima zašto nas ne zovu već više od 4 mjeseca?

Vezano za poslovni prostor i naplatu rente, Javni bilježnik nam je dao tu informaciju. Doo se čak i bunio da im u računovodstvu rade probleme zbog neplaćanja rente (?) ali nismo imali točnu informaciju pa smo ih zamolili da se strpe s uplatom. Da li je potrebno mijenjati postojeći ugovor, napraviti novi ili uopće ne dirati ugovor nego im reći da uplate počnu raditi na taj i taj račun?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , boris_ je napisao:

Imamo usmenu informaciju da je iza djeda provedena ostavinska rasprava, tim više što je i poslovni prostor prije glasio na njega a sada glasi na pok. oca ali nemamo dokument - rješenje o nasljeđivanju.

znači da postoji rješenje o nasljeđivanju,obzirom da je temeljem istog izvršen upis prava vlasništva pokojnog oca nad poslovnim prostorom.

Idete u z.k.ured Općinskog suda i zatražite kopiju rješenja o nasljeđivanju koje se čuva u zbirci isprava.Radi lakšeg pronalaska je dobro da znate gruntovne oznake poslovnog prostora.

Kad ishodite rješenje bit će puno toga jasnije,obzirom da je u istom navedeno što je sve činilo ostavinsku masu,odnosno da li je o predmetnom stanu uopće raspravljeno.

prije 5 sati , boris_ je napisao:

. Da li je potrebno mijenjati postojeći ugovor,

mogao bi se napraviti anex u smislu promjene na strani najmodavca,a koja promjena je nastala silom zakona(smrću).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija