Jump to content

Kuća bez uporabne dozvole


Grex

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me da li kuća građena 1981.(prema projektu) mora imati uporabnu dozvolu odnosno da li u ZK izvatku mora biti navedeno da postoji uporabna dozvola i da li se mogu upisati kao novi vlasnik bez uporabne dozvole?
Napominjem da postoji Rješenje kojim je sud na temelju Pravomoćne građevinske dozvole iz 1981. i Potvrde uprave za inspekcijske poslove iz 2008. dopustio brisanje zabilježbe da ne prileži uporabna dozvola za upis kuće na tu kat. čest. 

Unaprijed zahvaljujem.

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po svemu kako ste opisali, ne mora te se možete upisati kao novi vlasnik bez problema.

Akt i dokumenti koji se prema Zakonu o gradnji smatraju uporabnom dozvolom, među ostalime su i pravomočna građevinska dozvola odnosno drugi odgovarajući akt izdan do 19. lipnja 1991. s potvrdom građ. inspekcije da nije u toku postupak iste.

Uz priložene dokumente na zahtjev stranke, sud briše zabilježbu iz ZK da uporabna dozvola nije priložena, ako takva zabilježba postoji. 

Dakle, sve kako je određeno zakonom ste naveli da je napravljeno, te za građevine za koje je prikupljena navedena dokumentacija nije potrebno izdavanje uporabne dozvole.   

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

ako je kuća izgrađena 1980. (ima građevinsku dozvolu), naknadno su rađene određene preinake i doneseno je rješenje o izvedenom stanju (koje je ZK sud zabilježio u posjedovnici), što je sa zabilježbom u teretovnici da je zgrada upisana na listu A bez uporabne dozvole? Drugim riječima, je li sigurno kupiti takvu nekretninu, treba li uporabna dozvola te ako ne treba, kako se i tko može izbrisati zabilježba u teretovnici?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , mila1501 je napisao:

je li sigurno kupiti takvu nekretninu

Prema navedenome da postoji građ. dozvola te da je ozakonjeno ono što je građeno mimo nje, trebalo bi biti sigurna kupovina.

prije 3 sati , mila1501 je napisao:

treba li uporabna dozvola te ako ne treba

Ne.

prije 3 sati , mila1501 je napisao:

kako se i tko može izbrisati zabilježba u teretovnici?

Na zahtjev vlasnika građevine na način već napisan iznad.

Malo je nejasno zašto sud kada se prilagalio rješenje o izvedenom stanju nije po službenoj dužnosti a prema ZOG-u brisalo negativnu zabilježbu. Moguće da nije bila priložena GD ali to je samo nagađanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, dakle vi niste vidjeli nekretninu a vjerovatno ni kotaktirali vlasnika kada vam nije poznato o čemu se zapravo radi, osim onoga što piše u ZK. Pitao sam zato jer piše spremnik a ne spremište. Spremnik bi u ovom slučaju onda trebao biti spremnik za vodu koji prema podzakonskim aktima izvedenih iz Zakona o gradnji ne bi trebalo legalizirati jer da prelazi dozvoljene gabarite legalizirao bi se skupa s glavnom zgradom vrlo jednostavno uz malu naknadu pa čisto sumnjam da je zabilježba ostala zbog spremnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija