Jump to content

Patent


anonimno

Preporučene objave

1992. god. izumio sam jedan proizvod i zataržio zaštitu istog kod Agencije za zaštitu autorskih prava. Postupak se još uvijek vodi i Agencija nije donijela odluku. U međuvremenu moj proizvod započmu koristiti razne tvrtke, a autori istog su vrlo poznati lasci i političari. 1993. podigao sam 2 tužbe jedna protiv autora, druga protiv osoba koje su preuzele moj patent. Postupak još uvijek traje, a sva vještačenja su isključivo u moju korist. Što mi je činiti?????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega ne postoji Agencija za zaštitu autorskih prava, tako da je nejasno kakav ste vi postupak otpočeli.

 

Patenti se u Hrvatskoj registriraju pri Državnom zavodu za intelektalno vlasništvo. Postoji i Hrvatska autorska agencija, ali ona je privatna tvrtka i nema mogućnosti donositi oduke o davanju ili odbijanju zaštite, a naročito u području patenata.

 

Pokušajte pojasniti pitanje kako bi mogli dobiti nekakav precizniji odgovor.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji i CENTAR ZA PATENTE d.d.

10 000 Zagreb, Kutinska 2, oni rješvajau predmet. Tužba je podignuta pred Trgovačkim sudom i pogrešno sam napisao jedna je protiv tvrtki koje sad koriste moj patnet, a dr. protiv osoba koje su taj patent kao svoj prodale tim tvrtkama. Ne znam šta bi još trebao pojasniti, osim da čekam već 14 godina. Moja glavna pitanja su : 1.Zar Centar za patenet nema neki rok u kojem treba donijeti odluku????2. Zbog čega sudac ne donosi presudu, ako su vještačenja u moju korist?? 3. Hoču li pokrenuti postupak zbog dugotrajnosti ovog suđenja?? Ukratko, što mi je činiti?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran da li sam dobro shvatio, no bojim se da ste u zabludi. Centar za patente je privatna tvrtka i zastupnik pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo. Centar za patente može u vaše ime podnijeti Zavodu patentnu prijavu (ukoliko ste to od njega tražili) i zastupati vas u postupku ostvarenja patentne zaštite, no ne može donositi nikakve odluke o davanju patentne zaštite. Provjerite s njima što se dešava. Ukoliko od njih očekujete da vam on izdaju ispravu o patentu - bojim se da možete komotno čekati do sudnjeg dana.

 

Pitanje je: imate li ispravu o patentu? Da li ste uopće podnijeli patentnu prijavu (ili Centar za patente kao vaš zastupnik umjesto vas)? Ako nemate ispravu o patentu, što se dogodilo tijekom postupka, ukoliko je uopće pokrenut? Teško je vjerovati da Državni zavod za intelektualno vlasništvo nije 14 godina donio odluku (bilo pozitivnu ili negativnu) o vašoj patentnoj prijavi, ukoliko je ona bila uredna. Ako nemate ispravu o patentu do današnjeg dana - onda nemate ni patent. Valja razlikovati izum od patenta. Patent je monopol dan inovatoru od države kojim je moguće druge isljučiti od korištenja i ekonomskog iskorištavanja vaše inovacije. Postoje vrlo striktni uvjeti za dodjelu takvog monopola. On se dokazuje ispravom o patentu.

 

U odnosu na vaše drugo pitanje, ne može se dati odgovor bez da se ima uvid u predmet. Sudski postupak ima svoj tok i to što su vještačenja u vašu korist samo za sebe ne znači ništa. Puno može biti razloga zbog kojih presuda nije donesena i nitko vam napamet ne može dati odgovor na to pitanje, naročito u svijetlu toga da ni osnovno pitanje o postojanju patenta nije jasno.

 

U odnosu na vaše treće pitanje - odgovor je na vama. U svakom slučaju, imate osnovu da nakon toliko godina pokrenete tužbu zbog dugotrajnosti postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Patent je isključivo pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema. Patent se priznaje za izume koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu.

 

Patent osigurava vlasniku isključivo pravo na izradu, korištenje, stavljanje u promet ili prodaju izuma zaštićenog patentom.

Molim cijenjenog pravnika da mi sukladno napisanom objasni razlku patenta i izuma!!!!!!!!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo ste razliku i sami naveli. :-?

 

Na istoj stranici Zavoda sa koje te rečenice potječu nalazi se još dodatnih i korisnih informacija koje pobliže opisuju patentnu zaštitu.

 

ukratko: izum je novo rješenje u bilo kojem području tehnike, dok je patent pravo koje pod određenim uvjetima država može priznati izumitelju ili drugom vlasniku patenta, a kojim on(i) može isključiti druge od izrade, korištenja ili prodaje tog izuma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam imao sličan problem. Naime, postupci za dobivanje patenta traju cca.8-9, godina, a zaštita (ovisno o vrsti)10-20 god. od dana prijave. Mene zanima za sve oni koji su koristili izum u periodu dok on još nije dobio potvrdu Drž. Zavoda, može li se podići tužba za naknadu štete, neovlašteno korištenje...? Kakav je dokazni postupak, može li netko tvrditi u postupku da je sam smislio identičnu stvar i sl. U mom sluačju radi se o neovlaštenom korištenju jedne grupe (bivših prijatelja) koji su za izum saznali upravo preko mene. Ponešto su ga modificirali i upotrebljavali, kao i prodavali. Mogu li tražiti naknadu štete, ako sam zahtjev podnio 1999. godine, patent još nije prizant, al mislim da bi mogao bit kroz idućih par mjesci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija