Jump to content

EOS Matrix ovrha


ziba

Preporučene objave

Od 1.8.2016. Zagrebačka banka je stavila ovrhu na ime kredita preko Fine (po tekućem računu moje mame umirovljenice). Odmah smo otvorili zaštićen račun. Nešto kasnije je ovrhu stavio i T-Com (pretplata za mobilni + aparat i pretplata za mobilni internet + tablet). kako to slijedi, bilo je još nekih ovrha za režije (Komunalac, HRT). Tako je to išlo sve do nedavno. Ovrha se naplaćivala od 1/3 mirovine. Uspio sam skupiti novac i 6.4.2018 odlazim u Finu da vidim koliki je ukupni dug za ovrhu. Službenica mi je rekla da dug sa pripadajućim kamatama na taj dan iznosi 37.248,00 kuna. Odlazim u banku i upaltim 40.000,00 kuna sav sretan da smo konačno isplivali iz dugova. Odlučim da ne podignem njenu mirovinu u 5. mj. koja iznosi 3.509,00 kuna (reko da se malo prikupi koja kuna). Danas odem u njenu banku da podignem dvije mirovine (za 5 i 6 mj.) i onaj višak što je ostao od isplate ovrhe, kad ono ostalo za podići smo 6.000,00 kn. Službenica u banci je uspjela ustanoviti da mama ima administrativni zabranu direktno u mirovinskom. Naravno, odmah sam otišao u mirovinsko gdje su mi rekli da je tu ovrhu napravio EOS Matrix i da to traje od 10.2017.

Moja je pretpostavka da je EOS Matriks otkupio od nekoga dug ( T-Com ili Zagrebačka banka), međutim nismo dobili nikakvu poštu od nikoga, niti nas je itko zvao da nas obavjesti da je dug prodat ovim lihvarima. Naravno, nakon prodaje duga niko nije povukao ovrhu sa Fine tako da su se i oni naplatili iako (pretpostavljam) nisu imali pravo na to.

1)  Kako da doznam tko je prodao dug EOS-u

2) Koliki je sada naš dug prema EOS-u

3) Kako da dođem do povrata novaca koji je bespravno naplaćen preko Fine, jer je očito da se taj dug duplo naplaćuje (EOS-u i onome ko je prodao dug)

 

Hvala

uređeno: od ziba
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , ziba je napisao:

Moja je pretpostavka da je EOS Matriks otkupio od nekoga dug ( T-Com ili Zagrebačka banka), međutim nismo dobili nikakvu poštu od nikoga, niti nas je itko zvao da nas obavjesti da je dug prodat ovim lihvarima. Naravno, nakon prodaje duga niko nije povukao ovrhu sa Fine tako da su se i oni naplatili iako (pretpostavljam) nisu imali pravo na to.

1)  Kako da doznam tko je prodao dug EOS-u

2) Koliki je sada naš dug prema EOS-u

3) Kako da dođem do povrata novaca koji je bespravno naplaćen preko Fine, jer je očito da se taj dug duplo naplaćuje (EOS-u i onome ko je prodao dug)

Ovdje je u pitanju najvjerojatnije dvostruka naplata, a čiji povrat možete ostvariti protuovrhom. Da bi pokrenuli protuovrhu morate saznati, tko Vas je i na osnovu čega blokirao, te tko se i na osnovu čega sve naplatio, obzirom da ste te iste dugove i samoinicijativno podmirili.

Znači, trebalo bi od Fine i Hzmo pribaviti podatak, ne samo tko Vas je blokirao, jer to nije dovoljno za daljnje postupanje već poslovni broj osnove tj. ovršne isprave na temelju koje je napravljena blokada. Zatim bi po tom broju trebalo utvrditi, je li ovrhovoditelj u to vrijeme naplate bio ovlašten primiti tražbinu na svoje ime (obzirom da je tražbina ustupljena) ili je već prije toga dug podmiren, i tek onda bi u tim postupcima čiji ste poslovni broj pribavili trebalo tražiti protuovrhom povrat novčanih sredstva, naravno tamo gdje ima osnove. Uz to bi trebalo od Eos Matrix tražiti uvid u dokumentaciju da vidite od kada oni stupaju na mjesto ovrhovoditelja.

Mišljenja sam da je ovrhovoditelj ustupio tražbinu Eos Matrixu koji su o tome obavijestili ovršenikovog dužnika - HZMO i da je on dalje nastavio postupati po toj obavijesti (što je zakonito), međutim kad ste samoinicijativno otišli na Finu i podmirili svoja dugovanja, tada ste napravili propust jer niste tražili da Vam se dostavi rješenje o obustavi postupaka (koliko god da ih ima), jer tek kada posjedujete to rješenje (naravno kada je pravomoćno), tek tada možete biti mirni u pogledu svojih računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 17 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Imate li broj ovršnog predmeta, koji ste mogli saznati od mirovinskog? S tim brojem predmeta biste trebali izvršiti uvid u spis predmeta, vjerojatno kod javnog bilježnika koji je donio rješenje o ovrsi, i vidjeti što je posrijedi s dostavom.

Mišljenja sam da uvidom u javnobilježnički spis radi utvrđivanja zakonite dostave nema smisla, jer nije upitno jesu li rješenja pravomoćna i ovršna, već je upitno da li je u vrijeme samoinicijativnog plaćanja duga od strane ovršenika kao novi ovrhovoditelj već bio Eos Matrix. A posljedica toga je, da je samoinicijativna uplata ovršenika otišla na račun prvog ovrhovoditelja, a novi ovrhovoditelj Eos Matrix se za istu tražbinu ponovno naplatio, ali ovaj put prisilno ustezanjem sa administrativnom zabrano u HZMO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Što bi bilo uputno?

Saznati da li je u vrijeme samoinicijativnog plaćanja duga, na mjesto novog ovrhovoditelja već bio stupio Eos Matrix. Ako je, onda u postupku kojega je vodio stari ovrhovoditelj od tog starog ovrhovoditelja tražiti povrat novčanih sredstava protuovrhom, jer je nezakonito primio i zadržao isplatu koju je ovršenik sam izvršio. Međutim, ako u vrijeme samoinicijativnog plaćanja duga od strane ovršenika Eos Matrix još uvijek nije bio otkupio tražbinu od ovrhovoditelja, e onda je potrebno u tom drugom postupku putem kojega je Eos Matrix izvršio naplatu administrativnom zabranom na HZMO, tražiti povrat novčanih sredstava protuovrhom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što nismo ni znali da je EOS Matrix napravio ovrhu preko HZMO-a. Nismo dobili nikakvu obavjest niti od Eos Matrix-a, niti od nekog javnog bilježnika, a ni od HZMO-a. Ne sporim ds se Eos Matrix sada zakonito naplaćuje, nego je problem u tome što su oni (predpostavljem) otkupili dug od nekoga, a taj isti se naplatio i ovrhom preko Fine.

Ako nazovem Eos Matrix, da li će mi oni reći od koga su otkupili dug i kada, te koliko sad oni imaju potraživanja od nas?

Kad bih dobio taj podatak onda bi mogao otići u Finu i tražiti podatke od tog ovrhovoditelja koji je prodao dug. Fina za svaki izvještaj traži 25 kuna, pa bi mi bilo previše da platim sve izvještaje od svih ovrhovoditelja.

 

prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

Saznati da li je u vrijeme samoinicijativnog plaćanja duga, na mjesto novog ovrhovoditelja već bio stupio Eos Matrix. 

Pretpostavljam da je. Eos Matrix se naplaćuje ovrhom preko HZMO-a od 10. mj 2017. godine, a ja sam podmirio sve dugovanje u 4. mj 2018. godine.

Dakle, u razdoblju od 10/2017 do 4/2018 preko fine se niko nije ni naplaćivao pošto nezaštićena sredstva nisu ni dolazila na tekući račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste dobili nikakvu obavijest jer po upisu promjene ovrhovoditelja, FINA/HZMO će zahtjev za nastavak postupka dostaviti prvobitnom ovrhovoditelju, ali ne i ovršeniku jer se njegov položaj ne mijenja.

Zovnite Eos Matrix i pitajte, koji su točno dug otkupili, kad su sklopili ugovor o ustupu i koliko je njihovo potraživanje prema Vama na današnji dan, te ih obavijestite da ste sve to platili tog i tog datuma, pa ćete vidjeti njihovu reakciju i savjet. Ako procijenite da je usmena komunikacija loša, onda im sve ovo pismeno i preporučeno pošaljite na očitovanje. Obzirom da je dug od Vaše majke, neka ona potpisuje sva pismena. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad sam razgovarao sa Gospođom iz Eos Matriksa, koja kaže da je dug prema njima isplaćen i da preko e-maila zatražim potvrdu o isplaćenom dugu. Naravno nije u mogućnosti da mi kaže od koga su otkupili dug (ako su ga stvarno i otkupili) te mi tvrdi da se dug nikako nije mogao duplo naplatiti. Na moje insistiranje da mi moraju reći od koga su otkupili dug i kada ili koga su zastupali, odgovor je bio da mi oni mogu poslati jedino potvrdu da je prema njima dug isplaćen. matematički je skoro nemoguće da se dug točno isplati skidanjem nezaštićenog dijela mirovine. zadnja rata duga bi morala biti manja da bi dug bio točno u lipu isplaćen.

Sad opet ništa ne znam.

Da li je Eos Matrix mogao staviti administrativnu zabranu na HZMO i ako nisu otkupili dug od nekoga?

Kako da doznam da li je Eos Matrix otkupio dug i od koga ili koga je zastupao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, šaljete pisani dopis Eos Matrixu da se očituju od koga i kada su otkupili dug tj. da Vam dostave presliku ugovora o ustupu tražbine, te da Vam dostave potvrdu o naplaćenom dugu sa točnom specifikacijom kada i što su naplatili, i sve ovo šaljete preporučeno sa povratnicom i pod prijetnjom protuovrhe sukladno čl. 62. Ovršnog zakona.

Drugo, idete na Hzmo i od njih tražite poslovni broj ovršne isprave na temelju koje su vršili administrativnu zabranu i uvid u ugovor o ustupu tražbine na temelju kojega su odobrili promjenu na strani ovrhovoditelja, kao i specifikaciju o naplati tražbine prema Eos Matrixu.

Treće, ako  Vam je preveliki trošak putem Fine tražiti na temelju kojih rješenja o ovrsi su postupali, tada pođite na sud i tražite u ovršnim kancelima da Vam popišu ovršne predmete koji su se vodili na Vašu majku, pa potom tražite uvid u te predmete i jasno ćete vidjeti kada i koji od tih dugova su poslani na Finu na provedbu.

Jedino je problem što niste stranka u postupku, pa će biti potrebna majčina punomoć ili ćete morati voditi majku sa sobom.

 

prije 1 sat, ziba je napisao:

Da li je Eos Matrix mogao staviti administrativnu zabranu na HZMO i ako nisu otkupili dug od nekoga?

Nije mogao, jer je morao kao dokaz dostaviti ugovor o ustupu tražbine HZMO, po kojem su oni morali obavijestiti prijašnjeg ovrhovoditelja da na njegovo mjesto sada stupa Eos Matrix.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija