Jump to content

Zastara neprovedene klauzule iz oporuke


egérke

Preporučene objave

1999. sam naslijedio nekretninu kao jedini nasljednik, no ostavitelj je u oporuci naveo da ako nekretninu ne koristim za vlastite potrebe, nego ju iznajmljujem, ubrana se korist od najma dodjeljuje drugim dvama sunasljednicima (koji inače nemaju pravo vlasništva nad nekretninom). Dotična klauzula nije uvrštena u rješenje o nasljeđivanju, postoji samo u originalu oporuke. Zanima me znači li neuvrštavanje rečene klauzule u rješenje o nasljeđivanju da je ista pravno neutemeljena i nevažeća? Ako pak nije, smiju li 20 godina nakon izvršenja oporuke sunasljednici tražiti svoja prava ako se ja odlučim na iznajmljivanje, ili je nastupila zastara?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , egérke je napisao:

ostavitelj je u oporuci naveo da ako nekretninu ne koristim za vlastite potrebe, nego ju iznajmljujem, ubrana se korist od najma dodjeljuje drugim dvama sunasljednicima (koji inače nemaju pravo vlasništva nad nekretninom).

Postoji mogućnost da oporučitelj svom oporučnom nasljedniku ostavi određeni nalog ili pak uvjet,no subjektivnog sam mišljenja da konkretni uvjet nema nikakvog smisla,pa se osnovom odredaba čl.47 st 3 Zakona o nasljeđivanju (kao i po zakonu koji je bio na snazi u vrijeme sastavljanja oporuke)ima uzeti kao da ne postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija