Jump to content

Otpis kamata ne temelju plačene glavnice, te sudsko ročište (Croatia Osiguranje)


MBeeuti

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam nekoliko pitanja vezano za dug Croatia Osiguranju. Uzmite u obzir da nemam nikakvog iskustva sa ovakvim situacijama, niti pojmovima.

Prije 4 godine skrivila sam prometnu nesreću, te sam bila dužna Croatia Osiguranju platiti štetu nastalu na automobilima. Tada je to bio veliki šok, jer nisam imala redovne prihode i nikako nisam mogla platiti, nakon čega sam sklopila nagodbu sa Crosig, plaćati na rate koliko mogu. Međutim podaci za uplatu i o nagodbi nisu stigli, već obavijest da će se morati podići tužba ukoliko ne platim. Naivno sam poslušala roditelje i čekala... rečeno mi je da će oni vidjeti što se može, i svakakve krive informacije sam dobivala - i tako 4 godine. 

Situacija je napokon završila na sudu. Dakle prije možda 2 -3 mj stigla mi je debela žuta koverta. Imala sam pravo žalbe 30 dana od primitka, što naravno nisam napravila jer sam bila skroz zbunjena i šokirana, i smatrala sam da nemam što reći jer se slažem sa svime iz tužbe, te je pisalo da je zakazano ročište 03.09., i ukoliko ne pošaljem odgovor, mogu donijeti presudu zbog ogluhe. Prije 2 tjedna sam pisala mail Crosig, obavijestili su me o tome da zbog mog naivnog slušanja drugih i čekanja, kamate su narasle za 1000 eura (još jedan šok). Rečeno mi je da mogu uplatiti koliko god sam u mogućnosti kako bi se olakšalo stanje sa kamatama. Stisla sam, posudila koju kunu i uplatila glavnicu. Jučer sam dobila mail od Crosig gdje je rečeno da su suglasni da se uplaćenim iznosom podmiri glavnica, dakle kamate više ne teku.

E sada, da pređemo na stvar. Zanima me mogu li zatražiti otpis kamata na temelju plaćene glavnice u jednom obroku? Čitala sam o tome, većinom za porez, i o nekakvim rokovima, no iskreno ništa pametnija nisam. Ukoliko mogu zatražiti, kome se obraćam? Direktno Crosig? Trebam li njih pitati za odobrenje? Pronašla sam neke obrasce, no i dalje mi nije jasno. 

Također, Crosig su me obavijestili da je donešena presuda zbog ogluhe, o čemu ja nemam pojma, te me nitko o tome nije obavijestio (??). Znači li to da je ročište otkazano? Trebalo bi biti održano za 2 dana, a obavijest o presudi nisam primila (osim od Crosig). Dakle, ništa mi nije jasno. Trebam li se pojaviti na ročištu ako je presuda donesena?

 

Hvala unaprijed! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , MBeeuti je napisao:

Ali presuda je donesena, tako da vjerujem da je rociste otkazano, jer nema razloga da bi se odrzalo. Sud je donio presudu zbog ogluhe, jer nisam slala odgovor na tuzbu. 

Poštovani sukladno ZPP-u, ako ste dobili tužbu, trebali ste pismeno odgovoriti na istu u roku koji Vam je naveden, inače sud po čl. 331b. ZPP-a, donosi presudu radi ogluhe na koju nemate pravo žalbe, osim u slučaju bitne povrede materijalnog prava....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno nema ročišta, ali pronađite na e-Oglasnoj ploči presudu zbog ogluhe uz broj spisa koji Vam stoji u gornjem desnom kutu poziva (ili ćete istu primiti poštom), pa nakon primitka imate ograničeno pravo žalbe. Također, stanje svog spisa možete provjeriti u e-Predmetu, također upišete slovnu oznaku, broj spisa i godinu, i vidite što se po spisu radilo. Isto tako, slobodno možete otići i na sud i u parničnoj pisarnici tražiti spis po broju predmeta i vidjeti što se po njemu radilo, službenici tamo će Vam sigurno moći pojasniti, a dobit ćete i sudski spis na uvid. Ništa to nije misterija u kojoj ne možete doći informacija, Vi ste stranka u postupku i imate pravo znati što Vam se radi o glavi. Ovisno o sudu i njegovoj praksi, čak možete nazvati i suca i pitati, i to je dopušteno i moguće, ili doći osobno kod suca.

Ne znamo što ste s Croatiom sklopili, je li to neka nagodba prema kojoj oni otpisuju kamatu ako uplatite glavnicu? Ako je tako, neće potraživati niti kamatu, a niti troškove. Ako nije, onda imaju pravo i to potraživati. No to ovisi o tome što ste se ustvari dogovorili s njima. 

Vidim da se mučite zbog toga što ste slušali savjete laika i time se uvalili u veće probleme. Ubuduće, ako imate neku pravnu situaciju koju ne znate razriješiti, svi Vam ovdje stojimo na raspolaganju, dobit ćete bar pet-šest upućenih odgovora i bit će Vam lakše odlučiti. Sretno ubuduće!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
, Ruby_Danderfluff je napisao:

...Vjerojatno nema ročišta.....

Upravo tako, ako se donosi presuda zbog ogluhe sukladno čl. 331b., ne zakazuje se ročište, već sud istu donosi bez ročišta prihvaćajućo tužbu i tužbene zahtjeve tužitelja....

Inače sud takvu presudu (po čl. 331b) donosi kada su ispunjeni sljedeći uvjeti:

1. ako su tuženiku tužba i poziv za davanje odgovora na tužbu uredno dostavljeni, a tuženik nije dostavio odgovor na tužbu u navedenom roku (većinom rok od 30 dana),

2. ako osnovanost tužbenog zahtjeva proizlazi iz činjenica navedenih u tužbi,

3. ako činjenice na kojima se temelji tužbeni zahtjev nisu u protivnosti s dokazima koje je sam tužitelj podnio ili s činjenicama koje su općepoznate,

4. ako ne postoje općepoznate okolnosti iz kojih proizlazi da su tuženika spriječili opravdani razlozi da podnese odgovor na tužbu...

...sud donosi presudu zbog ogluhe u kojoj priznaje tužbu i tužbeni zahtjev tužitelja, a tuženik na istu nema pravo žalbe osim radi bitne povrede materijalnog prava, te ako nisu bili ispunjeni navedeni uvjeti za donošenje presude zbog ogluhe...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija