Jump to content

ime proizvoda


anonimno

Preporučene objave

Ime, logotip, amblem, simbol, etiketu ili druga razlikovna obilježja proizvoda i/ili usluge moguće je zaštititi žigom. Žig ("registered trade mark") je oblik pravne zaštite tržišnog identiteta proizvoda i usluga ("branda").

Žig (u smislu intelektualnog vlasništva) predstavlja isključivo pravo na stavljanje u promet proizvoda i/ili usluga obilježenih nekim znakom, koji služi za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba u trgovačkom prometu, a stječe se registracijom na temelju prijave podnesene Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Osnovni uvjeti koje neki znak mora zadovoljiti da bi mogao postati žig jesu da je razlikovan, da nije opisan ili prijevaran, te da nije sličan nekom ranijem žigu.

 

Postupak registracije (priznanje prava) pokreće se podnošenjem prijave, čiji oblik i sadržaj je propisan Pravilnikom o žigu (NN br. 72/2004). Prijava se podnosi preporučenom poštom ili osobnom predajom u pisarnici Zavoda, radnim danom od 9 do 14 sati. Osnovni elementi prijave jesu ZNAK koji se štiti i POPIS PROIZVODA I/ILI USLUGA na koje se zaštita odnosi. Popis proizvoda i/ili usluga treba biti sastavljan u skladu s "Međunarodnom klasifikacijom proizvoda i usluga za registraciju žigova" (Nicanska klasifikacija).

Podnesenu prijavu žiga Zavod ispituje u odnosu na zakonske uvjete (Zakon o žigu, NN 173/2003), te objavljuje u službenom glasilu (Hrvatski glasnik intelektualnog vlasništva). Nakon objave nositelji ranijih prava mogu podnijeti prigovor protiv registracije, a ako se taj dio postupka uspješno prođe, priznaje se pravo na 10 godina, koje nositelj može produžiti po isteku perioda registracije. Postupak najčešće traje od pet do sedam mjeseci, a pravo prvenstva u odnosu na kasnije prijave stječe se u trenutku predaje prijave.

pogledati: www.dziv.hr

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija