Jump to content

Podstanar - popravci u stanu


Sqwo1

Preporučene objave

Pozdrav.

U najmu stana sam 5 mjeseci. Pokvario se generator perilice rublja (stariji model, nepoznata godina proizvodnje) te smo popravak čekale 2 tjedna. Cimerica, koja tu živi već godinu i pol, platila je majstoru 650 kn popravak. 

Najmodavac je izjavio da će nam umanjiti režije koje iznose 670 kn za 400 kn, budući da je plaćen popravak 650 kn. Odnosno, mi plaćamo popravak perilice 250 kn te mu je potrebno još uplatiti 270 kn. Realna razlika kod ove kompenzacije je 20 kn.

Cimerica je potpisala ugovor pri useljenju, no ja nisam. Prilikom useljenja, informirala sam ga da ću unajmljeni stan korisititi maksimalno 6 mjeseci te sam ga pitala za ugovor i boravište. Rekao je da on napravi aneks ugovora kod javnog bilježnika u kojem navodi da je s mojom cimericom nova osoba u stanu. Uzeo je moje podatke (presliku osobne iskaznice i tekućeg računa),  kao i polog u visini jedne mjesečne stanarine. Provjerom u sustavu e-Građani, saznale smo da nijedna nema prijavljeno boravište u PP.

 

1.Zar nije obveza najmodavca da on plaća kvar uslijed dotrajalosti inventara stana kojeg iznajmljuje? Postoji li neki članak u zakonu koji to navodi?

2. U slučaju spora, plaćamo li kaznu zbog neprijavljivanja boravišta?

Isprike na podužem postu. Svaki savjet je dobrodošao! :)

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Podstanar - popravci u stanu

Da ti odgovorim na drugo... U slučaju kakvog spora, sudi se o tom sporu, ne o prebivalištu. Za prebivalište bi mogle dobiti prijavu ukoliko policija sazna da neprijavljeno boravite na toj adresi (npr. da dođe do policijske intervencije, da vam bude pokušana dostava nekog pismena na adresu prebivališta i sl.), a ista kazna (500 kn) ide i stanodavcu.

I vlasnik vas nije mogao sam prijaviti na tu adresu, trebale bi vi biti s njim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Jest, ako je iznajmio stan s ispravnom perilicom, onda on plaća popravak te perilice; odnosno, on je dužan održavati stan - odredba čl. 14. st. 3. Zakona o najmu stanova: najmoprimac je dužan obavijestiti najmodavca o nužnim popravcima u stanu i na zajedničkim dijelovima zgrade, koje je dužan snositi najmodavac. Vi ste dužni naknaditi štetu koju ste prouzročili, ali ako kvar nije nastao radi vaše štetne radnje, onda, po mom mišljenju, trošak popravka kvara snosi najmodavac.

2. Bile ste u zabludi da vas je najmodavac prijavio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija