Jump to content
manca

Jednostavni stečaj potrošača o (FINA)

Preporučene objave

Pokrenula sam jednostavni stečaj potrošača.

 

 Nisam zaposlena. Račun mi je blokiran više od 6000 dana. Bivši obrtnik. Koliko je vremena potrebno da se objavi stećaj?Hvala na odgovoru. LP

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve ovisi o opterećenju suda koji Vam vodi postupak. Prvo treba utvrditi da li ispunjavate uvjete za ovaj postupak, ukoliko ispunjavate sud će na e-oglasnoj ploči sudova objaviti poziv svim vjerovnicima da u roku od 45 dana od objave poziva ospore popis imovine koji je potrošač dostavio ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren. Nakon ovoga sud utvrđuje vrijednost potrošačeve imovine i raspolaganja imovinom koja je potrošač poduzeo u posljednje 3 godine prije otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000,00 kuna, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača, te je ovo relativno brzo završeni postupak.

Međutim, ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa veća od 10.000,00 kuna, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača i imenovati osobu povjerenika. Ako potrošač ima stalna novčana primanja na kojima se ne provodi ovrha, sud će naložiti potrošaču da u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača uplaćuje na račun suda određeni iznos stalnih novčanih primanja. A imenovani povjerenik dužan je u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača unovčiti pokretnine koja je potrošač naveo u popisu imovine ili čije je postojanje sud utvrdio. Sve pokretnine koja se ne unovče u ovom roku ostaju potrošaču. Nakon unovčenja stvari tj. nakon što potrošač ispuni naložene obveze iz stalnog novčanog primanja prema odluci suda i ako nisu ispunjeni uvjeti za obustavu jednostavnog postupka stečaja potrošača, sud će rješenjem zaključiti jednostavni postupak stečaja potrošača bez određivanja razdoblja provjere ponašanja. U ovom rješenju o zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača sud će osloboditi potrošača od preostalih obveza za koje je pokrenut jednostavni postupak stečaja potrošača.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 22 sati , Borbena7 je napisao:

 Ako potrošač ima stalna novčana primanja na kojima se ne provodi ovrha, sud će naložiti potrošaču da u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača uplaćuje na račun suda određeni iznos stalnih novčanih primanja.

Možete li, molim, pojasniti na koja se to primanja odnosi, je su li tu uključene socijalne pomoći i naknade za nezaposlenost?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×