Jump to content
tiatia

vjestacenje djeteta

Preporučene objave

Postovani,

molio bih vas pomoc i savjet ako netko ima iskustva, naime supruga i ja smo se razveli, te mi ona pokusava oduzeti skrbnistvo nad djetetom. Uvijek sam imao problema oko vidjanja djeteta, stalno je izmisljala da je dijete bolesno, da ima obveza, da nisu u gradu, buduci da imam pravovaljanu sudsku presudu, vidjanja nije mogla sprijeciti ali u zadnje vrijeme je dijete pocelo lagati i izmisljati o dogadjajima kad bi boravio kod mene, ponavlja tocno one rijeci koje mi njegova majka govori vec godinama. Tvrdi da sam ga ostavljao samog u stanu, da nisam zaintresiran za njega, da nisam htio uciti s njim. Apsolutno nista od tog nije istina ali dijete to toliko uvjerljivo prica da ni meni nije jasno sto se dogadja s njim, cesto mijenja raspolozenja. Htio bih sto hitnije zatraziti vjestacenje djeteta da se dokaze da majka manipulira s njim ali u centru su mi reklia da se oni bas ne oslanjaju puno na izvesce tih vjestacenja. Cemu onda sve to? Jesu li ikom pomogla vjestacenja? hoce li vjestaci otkriti sto se dogadja s djetetom te da sve ovo sto prica nije istina? U velikoj sam brizi i dilemi. Rijec je o osmogodisnjem djetetu.

Hvala na svakom odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatila, dijete živi s majkom, a s Vama održava susrete i druženja sukladno sudskoj odluci. Zašto bi majka još i umanjila susrete i druženja? Vodi li se neki postupak uz to ili jednostavno majka nema filter pa priča što god joj padne na pamet pred djetetom? 

Samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi, posebno u svim bitnim pitanjima o djetetu se po mom iskustvu vrlo rijetko dodjeljuje, moralo bi se raditi o vrlo opravdanom razlogu (primjerice, ako je drugi roditelj nestao, nepoznat, u zatvoru, da je učinio kazneno djelo na štetu djeteta, da je lišen roditeljske skrbi i sl.) Vještačenje samo po sebi se neće provesti, provodi se u okviru nekog postupka, jer inače, ako Vi vještačenje naručite privatno (i vrlo ga skupo platite), ono u eventualnom sudskom postupku ne veže sud. 

Međutim, ako mislite da je dijete zbunjeno, da se njime manipulira ili da ga drugi roditelj otuđuje, ako imate mogućnosti za to, savjetujem da angažirate dječjeg psihologa, da prođete zajedno s djetetom neku terapiju ili nešto slično što bi Vas zbližilo. Što se tiče centra, naravno da će oni to reći, jer im se događa da ih vještačenja opovrgnu, a oni bi trebali biti kakti stručno tijelo.

Samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi

Članak 105.

(1) Jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb potpuno, djelomice ili u odnosu na odlučivanje o određenom bitnom pitanju u vezi s djetetom uz istodobno ograničavanje drugog roditelja na ostvarivanje roditeljske skrbi u tom dijelu samo na temelju sudske odluke u skladu s djetetovom dobrobiti.

(2) Roditelj nastavlja samostalno ostvarivati roditeljsku skrb bez sudske odluke ako je drugi roditelj umro ili je proglašen umrlim, a roditelji su prije smrti jednoga od njih roditeljsku skrb ostvarivali zajednički.

(3) Jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb na temelju sudske odluke ako roditelji nisu postigli plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili sporazum tijekom sudskog postupka, pri čemu je sud dužan posebno voditi računa koji je od roditelja spreman na suradnju i sporazum o zajedničkoj roditeljskoj skrbi sukladno članku 416. stavcima 2. i 3. ovoga Zakona.

(4) Roditelj koji se protivi zajedničkom ostvarivanju roditeljske skrbi, odnosno sklapanju plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili sporazumu dužan je dokazati da zajednička roditeljska skrb nije za dobrobit djeteta, u protivnom sud može samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi povjeriti drugom roditelju ako je to u skladu s dobrobiti djeteta.

(5) Kad sud donosi odluku o samostalnom ostvarivanju roditeljske skrbi, odredit će hoće li roditelj koji samostalno ostvaruje roditeljsku skrb sam zastupati dijete u bitnim osobnim pravima ili uz suglasnost drugog roditelja sukladno članku 100. ovoga Zakona.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vjestacenje sam mislio privatno platiti, receno mi je da kosta 10 000 HRK.

Znaci, ako sam dobro shvatio, koji god rezultati vjestacenja bili sud i cetar to ne moraju uzeti u obzir. Cemu onda vjestacenje?

Majka djeteta i ja smo se dosta ruzno razisli. Ona je zasnovala novu obitelj i oduvijek mi zeli zabraniti susrete s djetetom. U pocetku nije uspijevala i dijete je rado dolazilo k meni, nije htio kuci ali u zadnje vrijeme poceo je tvrditi da sam ga ostavljao samog, da ga nisam htio vratiti k mami a on je zelio i sl. Poceo je cak biti agresivan prema meni i ne zeli vise dolaziti. Nista od tog naravno nije ni blizu istine niti se dogodilo. Uvijek smo provodili prekrasno zajednicko vrijeme. Zbog toga sam htio platiti sudskog vjestaka da vidim sto se dogadja s djetetom i pomoci mu jer siguran sam da majka manipulira s njim. 

Nisam bas pri novcu i ne baca mi se 10 000 kuna ako s tim vjestacenjem necu pomoci djetetu i ako se nece otkriti prava istina. Majka se protivi vjestacenju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vještačenje koje je svrha samo sebi ništa neće riješiti.

Pokušajte prvo dogovoriti termine za razgovor sa djetetom u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba uz liječničku uputnicu. Morate uzeti u obzir da se na takve termine čeka par mjeseci. Ono što je kod vas otežavajuće prilikom dogovora tih termina jest da je dijete sa vama određenim danima u određeno vrijeme, ali uz malo truda sve se može uskladiti.

Ako odradite ovaj dio sa djetetom Poliklinika će dati mišljenje koje onda možete koristiti za eventualno početak nekog budućeg postupka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na zalost, ne zivimo u Zagrebu i dijete u posljednje vrijeme uopce ne dolazi kod mene i otudjuje se.

Znaci misljenje vjestaka se ne moze koristiti kao dokaz na sudu. Bitno mi je da dokazem da majka manipulira djetetom i da sve ovo sto dijete govori se nije dogodilo, jer majka djeteta mi brani vidjanje djeteta unatoc sudskoj odluci.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad




×