Jump to content
sin22

kako pronaći suvlasnike

Preporučene objave

Pozdrav svima. Od oca na dar dobivam 2/3 zemljišta no suvlasnici 1/3 su ocu potpuno nepoznati ljudi i nikada nije imao kontakt s njima (djeca iz djedovog prvog braka). Jedine informacije koje o njima imamo proizlaze iz online vlasničkog lista no za dvoje od troje vlasnika su to očito zastarjele informacije jer oni više ne žive na tim adresama a za jednu suvlasnicu je adresa potpuno nepoznata. Budući da su svi suvlasnici stariji od mog oca, postoji čak i mogućnost da su oni već preminuli no čini se da ovo zemljište nije išlo u naslijedstvo nikome. Inače moj otac oduvijek raspolaže samostalno ovim zemljištem ali sada želim graditi na zemljištu i nužno je da papiri budu 1/1.

Moje pitanje je kako da dođem do novih informacija o suvlasnicima odnosno o njihovim naslijednicima? Naravno čuo sam za opciju unajmljivanja pravnika ali zbog jeftinijeg procesa se nadam da mogu sam doći do tih informacija.

Unaprijed zahvaljujem na svakoj pomoći ali bih molio za provjerene informacije iz prve ruke.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Osim unajmljivanja pravnika, za potrebe potrage i lociranja osoba za kojim tragate, moguce je unajmiti i privatne detektive kojima je takav posao i zakonom propisan. Cak i kada nadjete osobe, bilo da su zive ili umrle, morate naci i njihove zakonite nasljednike, ukoliko ih ima te pokrenuti parnicu kako bi vlasnistvo preslo u omjer koji vam je potreban. Morate ih isplatiti ili se doticni moraju odreci prava na nasljedstvo u vasu korist. 

Ukoliko imate toliko vremena, onda krenite od podataka kojim raspolazete pa dalje po maticnim ustanovama dok ne dodjete do svih podataka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

@MsBourne puno Vam hvala na odgovoru. Moja je pretpostavka da će i ostali suvlasnici surađivati te da neće doći do parnica niti sličnih komplikacija pa me taj dio ne zabrinjava toliko. Moje pitanje je upravo dakle u koje to ustanove i kome da se obratim da sam dođem do novijih informacija o suvlasnicima? U MUP? Ili u gruntovnicu? Ali mislim da u gruntovnici neće imati neke novije informacije osim ovoga što je na vlasničkom listu...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mislim da su vam maticni ured i MUP najrelevantniji za dobiti iole pouzdane informacije. Pripremite sto vise informacija o osobama cijim informacijama raspolazete tako da ne dobijete pogresne podatke ukoliko postoje osobe sa istim imenima i prezimenima. Odvjetnik ce vam svakako trebati jer prijenos suvlasnistva necete moci samostalno odraditi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zemljište je godinama uživao vaš otac i tu su se stekli uvjeti za upis vlasništva u pojedinačnom ispravnom postupku i to vam je najbrže i najednostavnije. Potrebno je kod nadležnog suda gdje se nekretnina nalazi pokrenuti taj postupak, to možete i sami ili putem odvjetnika. Potrebno je još da međaši ili susjedi potvrde da je to godinama uživao vaš otac i nebi smjelo biti problema. To traje nekoliko mjeseci i košta oko 1000 kn.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×