Jump to content

hitno-direktor u d.o.o.


andreaa

Preporučene objave

pozdrav svima!

 

imam jedno pitanje.

 

1)

naime, meni jedna bliska osoba otvara d.O.o. i mene zeli postaviti za direktora kompanije. ne bi primala placu, niti bi bila direktno zaposlena (nadam se da to moze) jer kompanija nebi imala zaposlenika. no, ja sam redoviti student na fakultetu i dobila sam informaciju da sa statusom direktora gubim studentska prava! i ostale pogodnosti studenta.

 

trazila sam u zakonu o trgovackim drustvima pomoc, ali nisam uspjela naci! da li mi itko molim vas moze pomoci!

___________

*edit

i da li trebam biti negdje zaposlena (imat ugovor o radu), jer nisam trenutno nigdje zaposlena

 

:-?

 

PS. drugo pitanje 2) da li se novac iz temeljnog kapitala moze koristiti za kupnju vrijednosnih papira (dionica) jer bi tvrtka sa svojim temeljnim kapitalom htjela raspolagati na taj nacin (kupnja, prodaja dionica)...

 

molim netkog tko zna odgovor na ova pitanja da mi odgovori...

 

hvala puno!

 

anderaa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pod 1) već imate puno diskusije (stariji topic-i) na ovu temu - ukratko, ako Vi ne radite (nebitno sto ste student), ako doo nema zaposlenih, ali ima direktora koji nije zaposlen i nigdje nije u radnom odnosu, po sili zakona ce se morati placati porezi i doprinosi za tu osobu te dobiva status zaposlenog djelatnika (mozda grijesim, neka me ostali isprave ako grijesim)

 

pod 2) firma mora biti registrirana za djelatnost koju navodite, te u tom slucaju nije upitna cinjenica koristenja novca za te namjene, makar to bio i novac iz temeljnog kapitala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok. hvala na odgovoru, iako mi je sad problem sto ce se placati doprinosi :(

 

da li je ikako to moguce izbjeci...?

_________

*edit

 

citala sam sada nesto o prokuristima... da li je moguce da me se imenuje kao prokuristu (iako moram priznati da neznam tocno znacenje te rijeci).. no cini se da za istoga se netrebaju placati doprinosi..

 

dakle firma bez zaposlenika.. samo prokurist? dakle, netrebaju se placati doprinosi? :-?:-?

 

__________

*edit 2

 

da ne spamam editiram :)

jos jedno pitanje... da li je moguce da firma ima samo osnivaca, bez direktora i zaposlenika? da li onda osnivac moze potpisivati ugovore (iz kojih bi se generirao profit za kompaniju, recimo prodaja necega?) i da li taj osnivac moze potpisivati ugovore o djelu sa ljudima koji bi radili odredene stvari za kompaniju, recimo izradili web stranice..i slicno? OSNIVAC nije nigdje zaposlen, niti u d.O.o. koji bi otvorio niti u nekoj drugij firmi... :S!

 

:(

 

znam da sam dosadna, ali molim Vas pomagajte :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

andreaa je napisao:

 

dakle firma bez zaposlenika.. samo prokurist? dakle, netrebaju se placati doprinosi? :-?:-?

 

Ne moze.

 

da li je moguce da firma ima samo osnivaca, bez direktora i zaposlenika?

 

NIje moguce. U toj varijanti moguce je registrirati trgovca pojedinca (koji onda placa doprinose za samog sebe). Ostaje i dalje pitanje poreza na dobit koji se u toj varijanti placa iako je trgovac-pojedinac fizicka osoba.

 

Sjednite s nekim (odvjetnik, knjigovodja) tko o svemu ovome zna nesto jer kako ste krenuli ovo nece dobro zavrsiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slazem se, placa se porez na dobit :S

 

no, da li je onda izlaz iz toga da se d.O.o. posudi novac (osnivac posudi novac) s kojim poduzece dalje trguje dionicama, dobit od trgovanja se zadrzava i iz njega se placaju troskovi i ostale stvari (kao naprimjer auto... mobitel... ).. a glavnica se vraca osnivacu bez kamata?

 

da li je i to moguce?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja ću još jednom postaviti slično pitanje jer i nakon svih rasprava ja još uvjek ne znam da li sam u pravu ili nisam..................................................

D.O.o funkcionira već dvije godine i ima dva zaposlena djelatnika, ja sam direktor u tome d.O.o.

i nisam nigdje zaposlen cijelo ovo vrijeme u trajanju od dvije godine. Nikakva inspekcija mi još nije došla, ali kad tad će doći i zato : da li ja mogu biti nezaposlen cijelo ovo vrijeme, a istovremeno biti direktor (član uprave ) cijelo ovo vrijeme u toj firmi ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo se kasnije ukljucujem u raspravu, ali moj odgovor se odnosi na prvi post.

 

Kao redovni student mozete biti direktor d.O.o.

Studentska prava gubite u slucaju da se zaposlite.

Naime, zakonom je predvidjeno postojanje dvije vrste clanova uprave - vanjski i unutarnji, odnosno, oni koji nisu u radnom odnosu i oni koji jesu.

Vi kao direktor d.O.o. ne morate biti u radnom odnosu, pa stoga nije nuzno da izgubite vasa studentska prava.

 

Evo, ovo je moj brzinski odgovor, ako imate jos kakvo pitanje ili ako je nesto nejasno, slobodno pitajte.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako - ja znam ili bar mislim da znam,

 

Prvo, ukoliko društvo nema drugih zaposlenih i ima jednog direktora taj direktor mora biti zaposlen u društvu!!!!!! Na temelju ugovora koji sklapa osnivač s njime! Obzirom da je jednini zaposleni - jedini koji radi u društvu njegov ugovor će inspekcija rada tretirati kao ugovor o radu... te morate tom direktoru uplaćivati doprinose iz i na plaću. TO JE TO!

To sam negdje pročitao i mogu to dodatno potkijepiti citatima, mislim Ruždjak ili nešto tako, vezano za menadžerske ugovore.....

 

Drugo, društvo se mora prijaviti HZZO-u i HZMO-u i odmah početi uplaćivati navedne doprinose.

 

Treće, ukoliko ste student ne možete se redovito školovati (uz potporu iliti na teret Ministarstva) ako radite!

Čak vjerujte mi postoje apsurdne situacije gdje Inspkcija prekršajno ganja penzirenere koji nemogu biti paralelno u mirovini i biti direktori... osim neka volonterska opcija...dakle vi u konkretnom slučaju ne bi smjeli primati nikakve naknade niti bilo što slično i još niz toga....

 

Uglavnom ta varijanta je prekomplicirana i prerizična, nek nekoga drugog imenuju članom uprave.....prokurist s tim nema veze.....

 

Ako je potrebno posebno ću obrazložiti koja je razlika između članova uprave koje se tretira da su u radnom odnosu i koje se tretira kao čiste menadžere. Međutim, inspekcija rada nije pri samim ocjenama toliko fleksibina te možete eventualno očekivati prekršajnu prijavu......

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

direktor NE MORA biti zaposlen u tom trgovackom drustvu.

zakonodavac je 1999 godine pokusao uvesti da je direktor duzan sklopiti ugovor o radu i biti zaposlenik tvrtke, ali je nakon toga sve to ukinuo Ustavni sud R.H. jer je protuustavno krsenje poduzetnicke slobode.

 

Dakle, nikakve obveze nema za zaposlenje.

Naravno, ako direktor stvarno tamo radi onda moze odgovarati za rad "na crno" jer nema ugovora, ali ako firma ne radi ili ako ima zaposlenike koji stvarno rade a ne on onda nema nikakvih obveza prema drzavi.

 

Molim kvazipravnike da ne daju stetne savjete ljudima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je potrebno posebno ću obrazložiti koja je razlika između članova uprave koje se tretira da su u radnom odnosu i koje se tretira kao čiste menadžere. Međutim, inspekcija rada nije pri samim ocjenama toliko fleksibina te možete eventualno očekivati prekršajnu prijavu......

 

 

Obzirom da si u gornjem postu napisao tak jedno 6 potpuno netočnih, pogrešnih diletantskih savjeta i informacija, daj kad se već nudiš ("misliš da znaš") probaj posebno obrazložiti još ovu razliku za koju si se sam ponudio, naime osnovano sumnjam da će pokušaj obrazloženja biti bolji od bilo koje humorističke emisije koja se trenutno imitira na državnoj televiziji.

 

SAVJET DANA: nemoj više pokušavati ovdje davati nikome nikakve odgovore (osim meni na ovo), netko će te ozbiljno shvatiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mea culpa

 

Iskreno mi je zao ako sam izazvala pomutnju. Trenutno ucim za ispit iz predmeta Pravo drustava, pa sam vjerojatno u zurbi pobrkala izvore iz kojih sam dala odgovor na pitanje.

Istina, u ZTD-u ne postoji nikakva takva podjela, ali postoji u jednoj od knjiga iz kojih ucim.

Inace, napomenula sam da je moj odgovor pomalo dan u brzini.

 

Odgovor ne temeljim samo na onome sto trenutno ucim, vec i na osobnom iskustvu jer sam prije par godina kao redovna studentica druge godine osnovala d.O.o. u kojem sam direktor.

 

Inace, na ovom forumu ne odgovaram na pitanja na koja ne znam odgovoriti, niti pisem samo da nesto napisem.

Jos jednom se ispicavam na svojoj brzopletosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija