Jump to content

Tko je ovlašten izraditi idejni projekt


Relrale

Preporučene objave

Idejne projekte ovlašteni su izrađivati diplomirani inženjeri arhitekture s položenim stručnim ispitom, s potrebnim godinama radnog iskustva i upisanim u odgovarajući Razred arhitekata, s posebnim pečatom u sklopu HKAIG (Hrvatska komora arhitekata) a regulirano je čitavim nizom propisa, pa i novim Zakonom o gradnji i prostornom uređenju. Nešto više o tim Zakonima i podzakonskim aktima, propisima s registrom ovlaštenih arhitekata u RH možete pogledati na webu: arhitekti-hkaig.com arhitekti-hkaig.com. Pozdrav. :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Relrale je napisao:

Znači inž. građ. ne može?!

 

Bolje ne ing.građ., iako nemam nista protiv ing. građ.,ali ako zelite da Vam profesionalna osoba i bas obrazovano kvalificirana osoba izradi idejno rjesenje onda svakako angazirajte ovl.arhitekte.

Uostalom sve Vam pise u izborniku zakoni i propisi na www.arhitekti-hkaig.com

.... tko je prava i ovlastena osoba za izradu idejnih rješenja. A ovi quazi "ovl.arh" ili pak građ.tehničari i ing.građ., koji su po čl.50 Zakona o HKAIG usli u RA ili su samo dobili neopravdano status kao priuceni (stečena prava od prije- da prostite na guzove su usli u arhitekte i pokusavaju jos uci i nije nuzno da su starije osobe?), iako za to nemaju dovoljno kvalificiranog znanja (Europa im to ne priznaje, no u RH jos nekak ide), a kao kak to imaju i trebaju imati arhitekti s 5 (pet) godina studija u EU i Svijetu.

Nepravedno je za arhitektonsku struku, ako recimo građevinski tehničar koji se izborio za status po čl.50 da mu na pecatu pise da je ovlasteni arhitekt.

To Vam je isto recimo kao kad idete kod doktora da vas izlijeci; isto, pa sad su i doktori i medicinske sestre registrirane da rade u zdravstvu, ali Vam ne pada napamet da Vas medicinska sestra lijeci ili da Vam izdaje recepte...nego ćete pomoć potraziti od doktora ili pravog lijecnika, sa završenim medicinskim fakultetom? Pa Vi vidite sto Vam vise odgovara za idejna rješenja dipl.ing.arh. ili ing.građ. kaj nije isto po obrazovanju, ali su ovi drugi stekli status da bi imali između ostalog i iste cijene kao arhitekti, ali s manje znanja?!

Osim toga nije nuzno da je ovl.arhitekt zaposlen u d.O.o. niti je HKAIG komora registriranih poduzeca,

neg je Komora izmisljena s registrom ovl.fizickih osoba inzenjera....itd.

:vrti::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Triton je napisao:

Može jer ima i ing.građ koji su registrirani kao ovlašteni arhitekti pri komori. To su starije generacije inženjera. Mogu sljedeći:

 

1. ured ovlaštenog inženjera arh.

 

2. (naziv firma) d.O.o. koja ima ovlaštenog arhitektu

 

Triton ovo kaj pisete su dezinformacije i to nije tocno kaj pisete. Idejna rjesenja ovlastena je izrađivati samo fizička osoba koja ima svoj osobni pečat od HKAIG i ako je kao takva upisna u imenik HKAIG i nije nuzno da je zaposlena u nekoj tvrtki.

Jer nije firma upisana u registar HKAIG, odnosno tvrtke ili zaposljavanje je podlozno cestim promjenama, a fizička osoba uvijek ostaje ista. :-o

Triton da li mozete usporediti ii razlikovati doktora opće prakse i veterinara, koji su oboje lijecnici ali? ipak postoji problem, zar ne? Između arhitekture i građevine je isto velika razlika, samo kaj je često puta građevinari ne vide, a i kako bi znali kad nisu studirali arhitekturu, al se zato često puta upliću u tu problematiku kakti veliki znalci. :vrti::-?:bananko:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba imati na umu da nekadašnja tehnička srednja škola i viša tehnička škola su davale puno kvalitetnije kadrove od današnjih diplomiranih inženjera i arhitekata. Ti kadrovi su nakon škole bili sposobni projektirati sve, a današnji ako ih netko nakon faxa ili u praksi ne nauči nisu sposobni ništa. Stoga stariji ing. građ. je daleko stručniji bio nakon svoje škole od današnjeg dipl. ing. građ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma jesu znali odma nakon škole projektirati sve!? To naprosto nije istina. Nego nije bilo toliko niti skola niti obrazovanih stručnjaka bez obzira na struku, nije nuzno da se radi o inzenjerima. Bilo je manje i lijecnika i pravnika, a informaticara nije cak ni bilo.

Danas ima u svim profesijama previse amatera, nekavih priucenih, pa falsih i brojnih profesora i bez potrebnih doktorata itd. Sve je to lancano povezano i sa znanjem i sa imanjem. Sve vise i previse ima srota na ovom Svijetu, pobrkani su nekak moralni kriteriji i vrijednosti .....Od pojave civilizacije (pisma) ista civilizacija sama sebe uništava. Danas nemate Da Vincije, Kopernike, Tesle i druge znamenite koji su obiljezili povijest, odnosno nema ih u tolikim količinama kao prije, al zato Bucheve, Bil ladene i druge imate sve više. :klanja::sklanjaj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Robi_G je napisao:

Da li znaš što piše na pečatu ovl. inženjera izdanom od komore ? Pogledaj !

Znam i ista ta osoba nije zaposlena u firmi, kao sto vi tvrdite, odnosno često mjenja biznis, ali broj i ime na pečatu uvijek ostaju isti. Firma nije bitna, jer firma nije završila fakultet, položila stručni ispit i sve kaj je potrebno da bi dobili ili stekli status ovlastenog inzenjera u HKAIG.... :-?:-o

Firma ne stjeće status ovlaštene već fizička osoba koja za to ima uvjete, temeljene na propisima.

To je jasno ko pekmez i temelji se na pravnoj i strunoj osnovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alfaro kaže:

Firma ne stjeće status ovlaštene već fizička osoba koja za to ima uvjete, temeljene na propisima.

Potpisujem

 

Znam i ista ta osoba nije zaposlena u firmi, kao sto vi tvrdite, odnosno često mjenja biznis, ali broj i ime na pečatu uvijek ostaju isti. Firma nije bitna, jer firma nije završila fakultet, položila stručni ispit i sve kaj je potrebno da bi dobili ili stekli status ovlastenog inzenjera u HKAIG....

 

Alfaro, napisao sam kako je u stvarnosti, a stvarnost je:

-da je ovl.arh. radi u Uredu ovlaštenog arhitekta i u 99% slucajeva je sam samcat i time je ujedno i obrtnik

ili je

-zaposlen u firmi tj. d.O.o. koja može imati zaposlenih X-broj ovl. arhitekata

 

NE možete pisati da firma nije važna kada se preko tog odnosa definiraju vaša DAVANJA PREMA DRŽAVI. . :-D:-o:-o

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi se karate, a ja još ne znam da li moj punac, inž. građ., koji je usput rečeno napravio stotine idejnih projekata i pametniji od puno ovih, hvaljenih od alfara diplomiranih arh., (mislim da je malo pretjerao sa izrugivanjem starih inž., koji su za ove mlade, NEDOSTIŽNE VISINE),...koji doduše radi u privatnoj firmi, ali mislim da nije upisan kao ovlašteni arh., (gdje mogu to provjeriti?) može izrađivati idejne projekte (preko firme ili kao fiz. osoba)!!!! :-?:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od Relrale od 11/9/2007

Vi se karate, a ja još ne znam da li moj punac, inž. građ., koji je usput rečeno napravio stotine idejnih projekata i pametniji od puno ovih, hvaljenih od alfara diplomiranih arh., (mislim da je malo pretjerao sa izrugivanjem starih inž., koji su za ove mlade, NEDOSTIŽNE VISINE),...koji doduše radi u privatnoj firmi, ali mislim da nije upisan kao ovlašteni arh., (gdje mogu to provjeriti?) može izrađivati idejne projekte (preko firme ili kao fiz. osoba)!!!!

Ako je dole, onda može! :-o

http://www.hkaig.hr/imenik_arh.php

 

Naravno ako mu Vi vjerujete, onda može on izraditi projekt a neko drugi pečatirati ! Jasno?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OVAKO ! Zašto je stariji kadar kvalitetniji ? Sad cu Vam reci - ko ne zna. Stariji kadrovi su nakon školovanja morali polagati stručni ispit na način da naprave samostalno projekt prometnice, zgrade ili mosta. Za to im je trebalo 2 dana cjelodnevnog rada i samostalnog. Ko0misija je projekt pogledala i ocijenila. Ja sam diplomirao građevinu (dipl. ing.) i nakon faxa nisam nista znao kao i vecina mojih kolega. Praksa na faxu = 0, niti jedan projekt napravljen. Programi se prepisuju sto i profesori nazalost toleriraju (manje posla imaju) , sto je sve zalosno, ali je tako. Prije toga nije bilo. Ja radim na projektiranju prometnica. Racunalni program mi izbaci gotovo cijelu prometnicu, ali da me neko pita da to napravim rucno ili da obrazlozim zasto je bas nesto tako koko je program izracunao, nebih se u svemu snasao. Moj direktor od 60 g. prostorucno nacrta nagib prometnice od 15 % u mjerili 1:1000/100. On ima taj osjecaj u ruci, Ja ga necu nikad imati jer mi to racunalo radi, ali sto je najgore, kad se potkrade greska necu je uociti, a on to sve uocava jer je pjeske radio i utvrdio zauvjek. A oko pecate : NEMA OVL. ING.-a sa pecatom bez da radi u firmi ! Ponavljam: Pogledajte sto pise na pecatu : ime, prezime, redni broj, I JOS ? Pogledajte jos sto pise, a bez cega pecat se ne moze izdat !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da vise zavrsimo famu oko sadrzaja pecata. Lagani pogled na cl. 2 Pravilnika o veličini, obliku, izdavanju, uporabi i vraćanju pečata HKAIG-a sve govori.

 

II. Oblik i sadržaj pečata

 

Članak 2.

(oblik i sadržaj pečata)

 

(1) Pečat ovlaštenog arhitekta i ovlaštenog inženjera četvrtastog je oblika, dimenzije 47 x 18 mm i otiskuje se u plavoj boji.

(2) Oblik i sadržaj izdanog pečata mora biti u skladu s otiskom prema Obrascu 1. u prilogu ovog pravilnika.

(3) Pečat mora sadržavati oznaku «ovlašteni arhitekt» ili «ovlašteni inženjer», ime i prezime, postignut akademski stupanj (dr.sc. ili mr.sc.), stručni smjer, te mjesto ureda. Ako ovlašteni arhitekt i/ili ovlašteni inženjer radi u zajedničkom uredu ili projektantskom društvu, odnosno drugoj pravnoj osobi pečat mora sadržavati oznaku da je riječ o zajedničkom uredu odnosno drugoj pravnoj osobi. Pečat mora sadržavati znak Komore.

(4) Riječi i oznake koje sadržava pečat ovlaštenog arhitekta i ovlaštenog inženjera na hrvatskom su jeziku, osim u slučaju kada je ured ovlaštenog arhitekta i ovlaštenog inženjera na području na kojem je pored hrvatskoga u službenoj uporabi i neki drugi jezik. U tom slučaju na pečatu uz oznaku «ovlašteni arhitekt» ili «ovlašteni inženjer» može biti i prijevod tih riječi na taj drugi jezik, a u skladu s posebnim propisom.

 

pecatilu9.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Triton je napisao:

Alfaro kaže:

Firma ne stjeće status ovlaštene već fizička osoba koja za to ima uvjete, temeljene na propisima.

Potpisujem

 

Znam i ista ta osoba nije zaposlena u firmi, kao sto vi tvrdite, odnosno često mjenja biznis, ali broj i ime na pečatu uvijek ostaju isti. Firma nije bitna, jer firma nije završila fakultet, položila stručni ispit i sve kaj je potrebno da bi dobili ili stekli status ovlastenog inzenjera u HKAIG....

 

Alfaro, napisao sam kako je u stvarnosti, a stvarnost je:

-da je ovl.arh. radi u Uredu ovlaštenog arhitekta i u 99% slucajeva je sam samcat i time je ujedno i obrtnik

ili je

-zaposlen u firmi tj. d.O.o. koja može imati zaposlenih X-broj ovl. arhitekata

 

NE možete pisati da firma nije važna kada se preko tog odnosa definiraju vaša DAVANJA PREMA DRŽAVI. . :-D:-o:-o

 

Triton ajmo se vratiti na početak, odnosno na postavljeno pitanje, a to je: Tko je ovlašten izraditi idejni projekt? Naravno prema aktima Komore, preciznije po članku 15. i 16. Zakona o HKAIG postoje strukovni razredi (ukupno 5 razreda), kaj predstavlja oblik strukovnog povezivanja i organiziranja članova Komore.

Dakle ne povezuju se firme ili obrtnici nego

članovi -fizičke osobe Komore.

Porezi i naplata se definiraju drugim propisima i zakonima u RH, a ne aktima HKAIG.

 

Isto tako po Statutu Komore u poglavlju IV Stručni smjer i strukovni zadaci ovlaštenog arhitekta i ovlaštenog inženjera definirani su stručni smjerovi prema strukovnim zadacima posebno za sve inženjere:

ad.1 u čl.18 i 19 za arhitekte;

ad2. u čl.20 i 21 za građevinare;

ad.3 u čl.22 za geodete;

ad.4 u čl.23 i 24 za strojare i

ad.5 u čl.25 i 26 za elektrotehniku

Dakle ni tu se ne spominju nigdje firme da su ovlaštene izrađivati idejna rješenja...

Isto tako postoje odredbe akata Komore kako se stjeće strukovni naziv i koji su uvjeti za upis u imenik ovlaštenih inženjera Komore a detaljnije u čl.23 (Imenici i upisnici); pa čl.24 i 25 (strukovni naziv) pa najvažnije čl.26 Uvjeti za upis u imenik gdje je normirano kako se stječe svojstvo člana Komore (a sve putem Odbora za upis) i tko ima pravo na upis (uvjeti za upis) u Imenik ovlaštenih arhitekata i inženjera, a imaju osobe koje istunjavaju 9 uvjeta i nigdje se ne spominju firme ili trgovačka društva niti su uvjet za upis u HKAIG.

Apropo naplate, poreza i samog biznisa nakon stjecanja statusa ovlaštenog inženjera to je drugi par rukava i o tome se ovdje ne raspravlja, niti su članovi Komore obrtnici, kako Vi navodite.

Isto tako Odbiti će se zahtjev za upis u Imenik po čl.28 stavak1 Zakona o HKAIG ako osoba koja je podnjela zahtjev na ispunjava uvjete iz čl.16. stavka 2.,3. i 5 ovog Zakona. Uvjet opet nije firma niti trgovačko društvo niti obrtnici...

Toliko iz akata Komore, ako Vas još nešto zanima vezano za tu problematiku, rado ću vam objasniti.

Ostalo su naklapanja i trla baba lan da joj prođe dan. Zakon je zakon. :propis::pravila: :amen:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alfaro, napisao sam kako je u stvarnosti, a stvarnost je:

-da je ovl.arh. radi u Uredu ovlaštenog arhitekta i u 99% slucajeva je sam samcat i time je ujedno i obrtnik

ili je

-zaposlen u firmi tj. d.O.o. koja može imati zaposlenih X-broj ovl. arhitekata

 

NE možete pisati da firma nije važna kada se preko tog odnosa definiraju vaša DAVANJA PREMA DRŽAVI. . :-D:-o:-o

 

 

Triton imate isto tako i ovlaštene arhitekte i inženjere koji su kao fizičke osobe ovlaštene izraditi idejni projekt, upisani su u Imenik HKAIG, imaju svoj pečat ali im je članstvo u mirovanju, najčešće radi toga jer rade u Državnoj upravi ili pak salonima namještaja ili nekim drugim tvrtkama Komunalnim društvima ili drugim tvrtkama koje nisu registrirane za projektiranje i nadzor.

 

Dakle iste te tvrtke ili firme koje uredno posluju(porezi isl.) i imaju ovlaštene arhitekte i inženjere, osobe koji su po propisima ovlašteni izraditi idejni projekt ali nemogu naplatiti preko iste te firme sa urednim davanjima prema državi, ali mogu zato samostalno ovlašteni arhitekti (i u mirovanju) i po posebnom propisu i na drugi način (recimo Ugovorom o dijelu i sl.).

Opet raspravljamo o tome: Tko je ovlašten izraditi idejni projekt, a ne o trgovačkim društvima i tko je i kako ovlašten naplatiti i kako, kaj se regulira drugim propisima. :vrti::cenzura::zbunj::blabla::raspa:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Relrale je napisao:

Vi se karate, a ja još ne znam da li moj punac, inž. građ., koji je usput rečeno napravio stotine idejnih projekata i pametniji od puno ovih, hvaljenih od alfara diplomiranih arh., (mislim da je malo pretjerao sa izrugivanjem starih inž., koji su za ove mlade, NEDOSTIŽNE VISINE),...koji doduše radi u privatnoj firmi, ali mislim da nije upisan kao ovlašteni arh., (gdje mogu to provjeriti?) može izrađivati idejne projekte (preko firme ili kao fiz. osoba)!!!! :-?:-o

Relrale dosta prepotentno i agresivno demostrirate svoju nekulturu. Ne radi se kako pišete o karanju?, niti o izrugivanju starijih? nego o raspravi...

Ako Vi donosite kriterije po kojima je Vaš punac pametniji i pošteniji od onih koji to jesu, uz dužno poštovanje onda to nije razumno i žalosno je za one koji to jesu.

Inž građ. ma da ima i 70godina radnog staža ne može se legalno upisati preko Odbora za upis u ovlaštene arhitekte.

Odbor za upis je samostalno tijelo u sklopu HKAIG koje čine posebna komisija od pet 5 člana (svi su ovl.arhitekati i prof.dr.sc. s Arh.Faxa), koji odlučuju da li se neka osoba (po recimo izvrsnosti radova) može baviti njihovom profesijom, ili arhitekturom.

 

Prema tome ne odlučuju građevinari o tome da li će se oni baviti arhitekurom, nego stručnjaci arhitekti odlučuju da li se netko može baviti arhitekturom i da li može netko biti upisan u ovlaštene arhitekte.

Da li je Vaš punac ing.građ. upisan u ovlaštene arhitekte možete provjeriti na:

www.arhitekti-hkaig.com

Mogal je Vaš punac napraviti i 500 idejnih projekata i više i biti neznam koliko pametan, ali to je mogao kao ing.građ. do 1998 godine, a nakon te godine kad je inaugurirana Komora, u HKAIG se mogao upisati određeno vrijeme u ovlaštene arhitekte iako ne ispunjava uvjete samo po kriteriju čl.50 Zakona o HKAIG, čini mi se. Sad više to nemože odnosno možda i može procedurom ali samo preko Odbora za upis i ako se ispune uvjeti koje komisija traži.

:vjeruj: et toliko i dosta bi bilo :raspa: :cita:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači postoji npr. teoretska mogućnost da se on na temelju dosadašnjeg rada ''svidi'' Odboru za upis, te mu oni odobre status ovl. inž. za idejne projekte, a on, s obzirom da nema firmu može sklapati ugovore o djelu i na taj način izrađivati (legalno) idejne projekte!?

 

p.s. alfaro nit sam prepotentan nit nekulturan...ja ne procjenjujem ljude po tome koliko imaju titula oko svog imena, nego po tome kakvi su i šta su sve sposobni napravit, a ti si se ponio prepotentno i nekulturno podcjenivši stare inžinjere kao manju vrstu u odnosu na arhitekte!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda se neumjesno uplicem u raspravu o necem o cemu "nemam pojma", ali sto se tice g. Alfara, siguran sam da nije bio zlonamjeran, a najmanje zlurad u pogledu statusa starijih inženjera. On je samo doslovno citirao propise, a oni se nemoraju sviđati nikome, ali dokle se ne promijene oni su PROPISI i oni VAŽE. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Al ćemo sad branit ovog alfara,mislim da ga nije potrebno opravdavat jer onaj koji omalovažava struku (bilo koju) pokazuje zapravo kakva je osoba - ne baš reprezentativna jedinka svoje vrste!

 

S obzirom na činjenicu da je on samo doslovno citirao propise,(propisi se moraju razumjevati i kužiti, a ne doslovno citirati), također govori koliko je inteligentan, kad ne može dati jednostavan odgovor na moje pitanje!

 

Koliko sam ja uspio povezati iz svega ovoga, INŽENJERIMA GRAĐEVINE bilo bi dopušteno izrađivati idejne projekte ako su upisani u imenik arhitekata tako da ne stoji ona da se oni petljaju tamo di im nije mjesto jer bi im to zakon onda izričito zabranio!

 

Pitanje je samo da li mogu ić preko ugovora o djelu ili moraju ić preko firme!?

 

Ali to ćemo ostavit za nekog drugog, a ne dotičnog g. Alfara, kako ga netko ovdje oslovi!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija