Jump to content

alimentacija


Leny

Preporučene objave

Nažalost, baš i nemate mnogo mogućnosti za realizaciju prava na novčani iznos za uzdržavanje djeteta. Stvar je u tome što Amerika nije potpisnica UN-ove konvencije o zaštiti djeteta niti Europske konvencije o pravima djeteta. Probajte s njim razgovarati o potrebama njegovog i vašeg djeteta i ukazati mu na nužnost njegovog doprinosa za uzdržavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda ga se može teretit kao hrvatskog državljanina tj.njegove roditelje pa ga to natjera da ispunjava svoje obaveze prema djetetu?Ne žicam milostinju nego pokušavam ostvarit djetetova prava.Borim se sama i ne žalim se ali nije to u redu.Nestanu u inozemstvo i mi majke nemoćne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I

 

Obratite se CZSS i temeljem čl 352.Obiteljskog zakona zatražite privremeno uzdržavanje za dijete na osnovi pravomoćne sudske odluke.

 

Čl.352.ObZ-a

(1) Ako roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke, privremene mjere radi uzdržavanja ili nagodbe sklopljene pred sudom ili centrom za socijalnu skrb dužan pridonositi za uzdržavanje djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od šest mjeseci neprekidno ili ako nije platio za šest mjeseci s prekidima ukupno unutar razdoblja od sedam mjeseci, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, donijeti odluku o privremenom uzdržavanju i u skladu s njom isplaćivati uzdržavanje sve dok roditelj – obveznik uzdržavanja ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi, u ukupnom trajanju od najdulje tri godine.

(2) Pravo na privremeno uzdržavanje priznaje se s danom podnošenja zahtjeva, odnosno od dana pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

(3) Privremeno uzdržavanje određuje se u iznosu od 50% iznosa za uzdržavanje određenog prema članku 232. stavku 4. ovoga Zakona.

 

II

 

Ukoliko obveznik uzdržavanja ima imovinu u svom vlasništvu na teritoriju RH, pokrenite ovršni postupak na temenlju pravomoćne sudske odluke,a radi naplate dospjelih a neisplaćenih potraživanja

 

Članak 232.a ObZ-a

(1) Radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje ovrha se može provesti na cjelokupnoj imovini ovršenika koja može biti predmet ovrhe.

 

III

 

Vjerojatno će CZSS zbog neispunjavanja obveze uzdržavanja podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela iz čl.209. Kaznenog zakona,ali i sami možete isto učiniti.

 

IV

 

Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati (Čl. 216. ObZ-a.)

Tužbom se uzdržavanje u tom slučaju može tražiti samo za vrijeme nakon njezina podnošenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to nije istina. ja sam jutros bila u czss trnje na razgovoru (slican problem) i rekli su mi da se moze potrazivati alimentacija u inozemstvu isto kao i obicna, preko OS, međutim sud tada ukljucuje i ministarstvo vanjskih poslova te ambasadu te drzave u hrvatskoj.

druga stvar, moze se potrazivati i od bake i djeda, a treca ( i po meni nagora mogucnost) je traziti od czss jer on isplacuju pola od minimalnog zakonskog iznosa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U CZSS su mi ponudili trajnu socijalnu pomoć kao samohranoj majci što ja nisam htjela prihvatit.Moje dijete ima sve što treba osim očeve brige koja je pored moje najvažnija.A poštanski djelatnici se pobrinu da čitavi kvartovi saznaju tko prima pomoć pa se djeci u školama rugaju što bi,usput rečeno,trebalo sankcionirat.Pokušala sam razgovarati sa ocem mog djeteta milion puta,svaki razgovor sa njegovim podsmjehom da mu ne mogu ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac ne želi ni dolazit u HR jer se boji da će ga tu čekat sudski poziv.CZSS ne želi reagirat,znači da moram uzeti odvjetnika za međunarodno pravo,a onda ćemo zbog troškova dijete i ja grickat sjemenke.Ništa,pala je odluka.Idem zasad na opciju sa njegovim roditeljima.Kad to počne mislim da će ga njegovi natjerat da pliva do HR ako treba.Hvala vam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zakon o sudskim pristojbama, cl. 15, tocka 10:oslobođenje placanja sudskih naknada...

"tužitelji u parnicama o pravu na zakonsko uzdržavanje ili o tražbinama na temelju toga prava"

 

 

osim toga, imate pravo na opunomocenika bez prava na naknadu preko hok-a.

 

 

kao sto vjerovatno znaju, oni koji su redovno tu :)), ja sam imala jedno rociste za alimentaciju.. tada su vec izmjene obz-a bile na snazi. presuda ni nakon 4 mjeseca nije stigla. u međuvremenu se tuzenik (otac djeteta) ozenio i preselio u ameriku. o tome sud nije obavijesten, a ja sam doznala naknadno. otkazao je odvjetnicu, sve sto je imao- prodano..

 

bila sam u czss i jedna uzasno neljubazna zena mi je rekla da nakon tri mjeseca mogu traziti oduzimanje roditeljske skrbi zbog zapostavljanja djeteta, nepridosenja... uglavnom, sto ce mi to? nikad nije bio cilj da dijete raste bez oca, nikad nisam ni branila susrete i viđanja. ja sam ju i odvozila i dovozila u drugi grad, on nije niti jednom nazvao ili dosao po nju, kupio bilosto bilokolike vrijednosti.

 

vidjela sam da mi tamo ionako ne mogu pomoci. otisla sam na sud i trazila uvid u spis kod sutkinje.

rekla mi je da cemo uskoro dobiti sudsku presudu (nakon 4 mjeseca :)))

 

na moje pitanje kako ce se presuda dostaviti tuzeniku kad vise nije na toj adresi, a odvjetnicu je otkazao. ( znam da bez uredene dostave presuda ne moze postati pravomocna), ona je rekla da se u takvim slucajevima presuda izvisi na neku plocu, zid u sudu i nakon toga postaje pravomocna.

 

on ne uplati prvu alimentaciju i onda se ide ovrhom na primanja, nekretnine, pokretnine... ja kazem da je sve prodano, dao je otkaz u drzavnoj sluzbi. nije me ni obavijstio da mi kcer vise nema zdravstveno osiguranje.

 

onda sutkinja kaze da se ukljucuje ministarstvo vanjskih poslova i ambasada drzave u kojoj se nalazi..

 

(diplomatsko i konzularno pravo, berkovic, str 193. mislim) o potrazivanju alimentacijskih zahtjeva u inozemstvu, ako koga zanima neka procita tih par stranica. nije vazno je li drzava ratificirala konvenciju.

 

međutim, ima jedna totalna budalastina koju roditelj, zz djeteta i tuzitelj treba znati... ADRESU TUZENIKA U INOZEMSTVU. ne znam je li samo meni ovo apsurdno jer kad vec netko bijezi od obveze placanja alimentacije, obavijesti li drugog roditelja gdje ide????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darla_ je napisao:

međutim, ima jedna totalna budalastina koju roditelj, zz djeteta i tuzitelj treba znati... ADRESU TUZENIKA U INOZEMSTVU. ne znam je li samo meni ovo apsurdno jer kad vec netko bijezi od obveze placanja alimentacije, obavijesti li drugog roditelja gdje ide????

redovito i neizostavno :misli:

koliko traje pocedura potrage za adresom/tuženikom, ima li iskustava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,sigurno neće dati adresu.Meni je dao mail box na pošti,a tako mu ne mogu uručiti nikakav sudski potiv.Osim toga u Americi je najmanji problem nestati i promijeniti

ime.Oni najekstremniji slučajevi valjda i izgled mijenjaju

kod plastičara.A ta alimentacija je smiješno mala u odnosu na potrebe djeteta,ionako većinu troškova snose majke.

I zbog toga takve mučne borbe po sudovima?Već sam napisala da sam odlučila za opciju naplate alimentacije od bake i djeda ali to će teći samo od ovog mjeseca.A skoro 12 godina duga alimentacije?To je djetetu fakultet.Treba sve neplatiše alimentacija uz ceste na jumbo plakate stavit!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekretnine je kupovala njegova majka,njoj je dao novac.Sam mi je to priznao.Rekao je da će dijete sve dobiti kad napuni 18 godina.Za takav stav očeva su krive mamice koje alimentaciju troše na nove torbice i krpice,a djeca nose odjeću i obuću susjeda i rodbine.Svaka čast izuzecima.Znam slučaj majke koja je dobila zaostatke alimentacije i kupila novi namještaj,osobno je poznajem.To većinu očeva ubija u pojam.Ne branim ih ali i oni su ogorčeni.Plaćaju alim.,a mnoge majke se inate i brane im viđat djecu.I zato je stvorena sasvim kriva slika o samohranim majkama i obavezama očeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da javim jednu "sitnicu" u vezi mog slučaja.Jučer me nazvao,lud ko razjarena životinja,prijetio je da će me ubit ako njega i njegove ne ostavim na miru.Sad čekam da popijem kavu i nazovem američku ambasadu da pitam što mi je činiti i kako prijaviti.Eto do čega me dovelo potraživanje alimentacije.Jučer kod doktora,injekcija za smirenje i sad sam na lexaurinima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto se nervirate,lipo popijete kavu s mirom znajuci da ste jednoj ludi dali do znanja da za sve ima rijesenja milom il silom pa ak je nikakav otac valjda ce bit nekakav sin i shvatit da se ni u dalekoj americi ne moze sakrit od roditeljskih obaveza.Ne mogu vjerovat da njegovi roditelji ne mogu niti malo djelovat na njega,i da ga boli sto za svoje ispravak za zajednicko dijete trazite tek mrvicu onog sto zasluzuju,jer ona trebaju stvarno puno,i tek kad ste se dirnuli u njegove ,on reagira STRASNO!!!Draga gospodo ,ostavite se vi injekcija i lexaurina nije toga vrijedan vjerujte vec osmijeh na lice jer nes ste uspjeli zar ne !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste,hvala vam na podršci.Doživjela sam šok i skoro infarkt kad mi je prijetio smrću i to muškarac s kojim sam iz ljubavi zaćela dijete.Zato sam završila na injekciji jer mi je zbog njega štitnjača oboljela koliko me dugo maltretira s ignoriranjem svojih obaveza.Ako neće neko prije,ja ću osnovat stranku samohranih roditelja i objavit "rat" ovakvim mukama.Hvala vam još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

leny i ostali citaci....

 

mozda se moja prica blizi zavrsetku, a mozda i ne....uglavnom, ja sam sasvim mirno prenijela njegovim roditeljima ono sto mi je odvjetnik rekao. cim budem imala presudu, a on ne plati, ja podizem tuzbu protiv njegovih roditelja.

 

neka me netko nadopuni, ali da bi se to napravilo trebaju se ispuniti neka tri uvjeta: da otac ne placa uzdrzavanje, da baka i djed imaju mogucnosti i jos nesto (sorry, zaporavila, ali mogu se potruditi naci)

 

sutradan me on zove iz amerike i kaze da je to broj na koji ga mogu nazvati "ako budem ista trebala" (hahaha), da njegov tata ima punomoc i da ima neku odvjetnicu kojoj ce sud dostaviti presudu...

 

cini se tocno da amerika nije ratificirala sporazum,onda se to rjesava bilateralnim sporazumom i ne, njih tamo apsolutno nista ne stiti jer sud dostavlja tu sudsku presudu nadleznom sudu u mjestu prebivalista/boravista tuzenika i onda oni to vode dalje. kako mi je odvjetnik rekao, to je sasvim normalna stvar. a ta presuda je ovrsna i u hrvatskoj i americi.

 

imam jedno pitanje:

 

radi se o zastari retroaktivnih dugova. prije je bilo tri godine, a po izmjenama je sada pet. znaci li to ako se u pet godina od pravomocne sudske presude dug ne naplati, pada u zastaru ili da se pet godina od nastanka dugova ne moze traziti naknada? ili nesto trece?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O uzdržavanju i zastari, iz Ob. pdf-a: ovdje

 

Već spomenuti čl. 216. glasi:

1. Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati prema odredbama članka 209.-211. ovoga Zakona.

2. Odredbe članaka 212.a do 212.c. ovoga Zakona na odgovarajući se način primjenjuju i na obvezu bake i djeda iz stavka 1. ovoga članka.

 

Čl.216.a

Tužbom se uzdržavanje u slučajevima iz članka 213. do 216. ovoga Zakona može tražiti samo za vrijeme nakon njezina podnošenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo jedne dobre vijesti od mene.Nakon saznanja njegovih roditelja da ću od njih potraživat djetetova prava meni jučer prekooceanski poziv iz Amerike.Neka mu oprostim,da svi griješe i dobila broj westerna da podignem novac i da će za koji dan opet nazvat.Ipak je taj zakon,iako ga mnogi smatraju protuustavnim,potaknuo neplatišu da se malo spusti na zemlju.Blagoslovljen onaj koji ga odobrio.Jer ima puno baka i djedova koji podržavaju neplaćanje alimentacije. :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanimalo me konkretno ovo:

 

Članak 9.

 

U članku 209. dodaju se stavci 2., 3. i 4. koji glase:

»(2) Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe.

(3) Tražbina djeteta iz stavka 2. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze.

(4) Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati.«

 

(3) zastaruje za vrijeme od pet godina....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

danas sam dobila presudu. konacno! alimentacija je 1000 kuna mjesecno i tuzenik treba u roku 15 dana platiti dugove, 8 mjeseci unatrag, tj. od dana podizanja tuzbe do (navodnog) presuđenja.

buni me to sto unatoc novom obz-u nisam dobila retroaktivno od dana kad je tuzenik prestao placati nego od dana podnosenja tuzbe.

 

druga stvar, taj dan presuđenja je prema presudi 9 dana od zadnjeg rocista, a mi smo presudu dobili danas, vise od 4 i pol mjeseca od rocista i nista ne govori da bi tuzenik trebao podmiriti i te dugove...

 

moze li mi netko objasniti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija