Jump to content

AMEX ovrha


scorpioncro

Preporučene objave

Pozdrav

Molim pomoć

Bio sam zaposlen u firmi od koje sam dobio na korištenje AMEX karticu za plaćanje cestarine i goriva. Firma je otišla u stečaj, a AMEX se izgleda nije uspio naplatiti iz stečajne mase. Dobio sam pismo odvjetničkog ureda koji ih zastupa da moram podmiriti dug koji je ostao na kartici koje sam bio korisnik. Ako ne podmirim prijete zaračunavanjem kamata i ovrhom.

Karticu sam koristio isključivo za potrebe firme, što da radim?

Da čekam dok predmet ne dođe do suda pa se žalim?

Hoću li na kraju ipak morati podmiriti dug? :-?

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebalo bi vidjeti ugovor i/ili opće uvjete Amex-a koje ste dobili s tom karticom ako jeste), a ako ne pokušati vidjeti opće uvjete amexa na internetu. Ako je to poslovna kartica a Vi ste tek korisnik (dakle kartica koja glasi na pravnu osobu i za bonitet koje odgovara ta pravna osoba u stečaju ili ne), prigovori bi morali ići u tom smjeru. To znači da se prigovara dopustivost ovrhe/parnice, jer ovršenik/pasivno legitimirani niste Vi nego firma. Još bi se dalo zatražiti da Amex dokaže da se nije pokušao naplatitui od firme u stečaju (a vjerojatno je pokušao), pa onda je vrlo lako dokazati da se pokušavaju dva puta naplatiti po istom osnovu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Ugovor nemam, ali u ugovoru koji je na internetu članak 5. b kaže da je korisnik solidarno odgovoran za sve utroške na kartici koja glasi na njegovo ime.

http://www2.americanexpress.hr/Business/pdf/Ugovori_za_kartice_PBZ_Card/Ugovor_za_American_Express_Business_Card_pbz_card.pdf

 

Znači ako su se pokušali, neuspješno, namiriti iz stečajne mase ne mogu isto potraživanje naplatiti od mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iako solidarna odgovornost znači da ste odgovorni zajedno s firmom, složio bi se s BOVO-om, odgovorni ste samo za neke osobne troškove učinjene karticom. A ne vjerujem da ih je bilo, jer bi Vam iz firme već "natrljali nos" radi toga (da se malo slobodnije izarzim). Ono Vi i Vama se odnosi na firmu u stečaju. Prema firmi u stečaju potraživanja se podnose ili nepodnose u stečaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Ja imam takvu karticu pa me zanima može li Amex uistinu tražiti da radnik podmiri potraživanja koja Amex ima prema firmi. Napominjem da izjava na pristupnici izričito to navodi. Pitam se ima li Amex zapravo pravo tražiti da fizička osoba to potpiše i odgovara vlastitim sredstvima u slučaju da firma ne plati račun?

 

Članak 5b: "Vi ste odgovorni za sve utroške na kartice korisnika, a korisnik je s VAMA solidarno odgovoran za sve utroške na kartici koja glasi na njegovo ime."

 

Malo sam se zapitala kada sam to pročitala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija