Jump to content

nanošenje lakše tjelesne povrede


YO

Preporučene objave

Moj suprug je optužen za nanošenje lakše tjelesne ozljede i taj se slučaj razvlači već 5 godina. Da stvar bude gora čovjek koji ga tereti je poremećena osoba (imamo transkript izjave medicinskog vještaka) a dva svjedoka koja je on naveo su na liječenju od ovisnosti.

 

Da pojasnim, moj suprug se verbalno raspravljao s njim oko granice između naših posjeda kada ga je taj čovjek uz pomoć gore spomenuta dva momka napao fiziči na što se moj suprug obranio uz pomoć našeg susjeda. Mislili smo da je to bez veze i nismo pokretali ništa osim postupka za utvrđivanje granice čime je dokazano da je taj čovjek ušao u naš posjed. Ali on je tužio mog supruga i susjeda za nanošenje lakše tjelesne ozljede. Tužiteljica je rekla svoje a idući tjedan moj suprug mora dati završnu riječ u svoju odbranu kako bi sud donio odluku. Cijeli ovaj proces je čudan. Moj suprug se redovito pojavljivao na raspravama dok je oštečeni uspješno izbjegao pojavljivanje. Osim toga protiv ovog čovjeka vodi se nekoliko postupaka ( čak i napad na službenu osobu-policajca) ali do danas mu nitko ništa nije mogao.

 

Zanima me šta bi uopće trebao čovjek reči u toj završnoj riječi ako se već zna da je čovjek psihički bolesnik?

Da li bi ipak trebali angažirati advokata ili je za to kasno?

 

Svaki savjet dobro bi došao!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I psihički bolesnik ima pravo na zaštitu svog tjelesnog integriteta. Inaće nije mi jasno što ovdje radi "tužiteljica" jer se laka tjelesna vodi po privatnoj tužbi. Vjerojatno je rijeć o njegovoj odvjetnici. To što je netko ovisnik ne znaći da mu se automatski neće vjerovati na sudu. Ako je sposoban shvatiti upozorenje o davanju lažnog iskaza i dužnsti iznošenja sudu svega što mu je poznato o predmetu sud će ga saslušati i koristiti njegov iskaz bez obzira na ovisnost. Nebi Vam preporučio ovakvu argumentaciju (ovisnik, psihički bolesni itd) U svakom slučaju bolje bi bilo da Vaš suprug ima branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Molim HITNO savjet!

 

Suprug je danas bio na sudu i sudac je ponudio rješenje da prihvati krivnju i da ga globi novčanom kazno(iznos beznačajan). Još je dodao da pošto se radi o djelu počinjenom prije toliko vremena izvršenja nebi ni bilo. U petak mora dati svoj odgovor.

 

Pitanje: ako i prihvatimo ovu opciju obzirom da je od počinjenja kaznenog djela proteklo skoro pa 5 god. (očito ništa od zastare) da li oštećeni ima nekakav rok da traži odštetu? Da li se vrijeme za zahtjev računa od presude ili počinjenja djela?

 

Ako netko ima odgovor molim javite čim prije da znamo što dalje.

 

HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara za odštetu je prekinuta jer je u tijeku kazneni postupak.

 

Inače za lake ozljede su odštete u pravilu male (ne pitajte koliko jer to ovisi o eventualnom vještačenju ako do njega dođe zbog vašeg odbijanaj isplate u slučaju tužbe, a koje zna biti skuplje nego sama odšteta).

 

Priče da ne bi morali platiti kaznu su bajke. Ako se odredi kazna, ona se mora izvršiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hitno savjet,

 

danas pročitana presuda: KRIVI za nanošenje lake tjelesne ozljede!! Novčana kazna 400 KN mom suprugu i njegovu susjedu. Ali pošto je 2005. godine na Općinskom sudu za prekršaje doneseno rješenje kojim su sva tri učesnika(slučaj o kojem sam ranije pisala) kažnjena novčanom kaznom za remečenje javnog reda i mira, niko ništa neplaća ali ostaje njihova krivica. Rečeno je da čovjek može podnijeti odštetni zahtjev.

 

Sudac savjetovao da se nežalimo iako na to imamo pravo. :misli:

 

 

Ozljede o kojima se radi su: ozljeda kuka (jer je moj suprug gurnuo tog čovjeka na hrpu kamena) modrice na tijelu (neznam točno, leđa su u pitanju)tako nekako.

 

Zanima me kako se utvrđuje iznos odštete? Bojim se da taj čovjek može zatražit tisuće (a i to je moguće) za recimo pretrpljeni strah ili nešto slično.

 

Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija