Jump to content
ellena

neprijavljeni stranac

Preporučene objave

Molim za pomoć.

 

Ivanka je smjestila neprijavljenog stranca, državljanina Republike Srbije (koji je imao samo putovnicu te države) u svoj dom. Redovnom kontrolom na ulici policija je utvrdila da je stranac bez prijave i da treba napustiti državu uz pratnju. Nikakva prijava protiv Ivanke nije napravljena. Budući da je Ivanka zabrinuta, može li ona snositi zakonske posljedice?

 

Molim hitan odgovor, unaprijed hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ivanka je sigurno počinila prekršaj iz čl. 150 st.1.t.6. Zakona o strancima (NN79/07 i 36/09), za koji prekršaj je za fizičku osobu propisana novčana kazna u iznosu od 300 do 2000 kuna (za pravne osobe5000-7000 kn).

 

Što se tiče ostalog, a naveli ste da je stranac udaljen pod pratnjom policije pretpostavljam da je bio u nezakonitom boravku (ilegalni ulazak, prekoračenje boravka ili ulazak pod zaštitnom mjerom). U tom slučaju joj se može desiti i da policija protiv nje podnese optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu radi pomaganja strancu u nezakonitom boravku.

 

Člankom 41 Zakona o strancima propisano je:

 

Zabranjeno je pomaganje strancu u nezakonitom prelasku državne granice, u tranzitiranju preko državnog područja ako je stranac nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku te u nezakonitom boravku.

 

čl. 206.st.2. Zakona o strancima :

 

Kaznom zatvora do 60 dana ili novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 kuna, za svakog potpomognutog stranca, kaznit će se fizička osoba koja pomaže strancu u nezakonitom prelasku, tranzitu i nezakonitom boravku u Republici Hrvatskoj (članak 41.).

 

Ukoliko policijski službenici utvrde da je počinila samo prekršaj neprijavljivanja boravka izdat će joj prekršajni nalog s novčanom kaznom, a ukoliko se utvrdi pomaganje u nezakonitom boravku tada slijedi optužni prijedlog prekršajnom sudu te može dobiti kaznu zatvora odnosno novčanu kaznu sukladno čl. 206.st.2. Zakona o strancima.

 

U praksi, ukoliko se sklapa ugovor o najmu sa strancem koji je ovjeren kod javnog bilježnika i prijavljen poreznoj upravi policija sankcionira stranca radi neprijavljivanja boravka.

 

Ukoliko je strancu slala pozivno pismo za ulazak u RH tada može snositi i troškove prisilnog udaljenja stranca.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

pozdrav

slično pitanje

nemam nikakav poseban interes. podstanar je iz RS. blago rečeno, ne poštuje kućni red zgrade, buči od 5 do 24h. 

kako (ga) se može prijaviti ? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

možda pitanje nije bilo potpuno, ali ako sam na ovoj temi pitao, valjda je jasno da sam pitao vezano za prijavu (neprijavljenog) stranca koji koristi stan - policiji.

ne bih bezveze spominjao (neprijavljenog) stranca. dakle, kome i kako ? :/

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naravno da nije bilo potpuno jer se ne spominje neprijavljeni stranac nego da buči.Ljudi promaše teme pa im se odgovara na ono što su pitali bez obzira na naslov teme.

Odgovor je isto policiji.Telefonom,osobno,mailom.Ionako on nije kriv za prijavu nego stanodavac.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici×