Jump to content

Zlostavljanje


Gana12

Preporučene objave

Postovani,

 

molim vas za pomoc, vise ne znam na koga se obratiti.

 

Problem je slijedeci:

 

staricu od 70 godina zlostavlja njena kcer vec godinama, medjutim u poslijednjih godinu dana situacija je postala neizdrziva. Starica je moja teta, koja zivi u kucanstvu sa kceri i unukom. Kcer je psihicki bolesnik, nezaposlena, unuka je isto nezaposlena i u zlostavljanju se prikljucila svojoj majci.

Teta je teski secerni bolesnik, slabo pokretna (moze napraviti svega nekoliko koraka sepajuci), zivi u sobicku u podrumu bez pristupa toaletu, stalno joj se prijeti, fizicki napada, izgladnjuje i brani kontakt s vanjskim svijetom. Jedina osoba koja jos uvijek ima kontakt s mojom tetom je moja majka koja se nije dala otjerati najvulgarnijim prijetnjama i napadima.

 

Moja joj majka donosi skoro svaki dan hranu (moze donijeti samo manje kolicine, jer ukoliko donese hranu za vise dana kcer joj uzme) i lijekove. Takodjer se cuje s njom telefonski svaki dan. Pretpostavljam da je kcer od moje tete uistinu teze poremecena, jer drugacije ne mogu objasniti njene postupke.

 

Moja teta posjeduje pola kuce, kcer drugu polovicu. Kcer zeli vjerojatno kucu prodati, a vec je u vise navrata pokusala strpati moju tetu u ludnicu. Teta je stara, bolesna zena kojoj nije ostalo puno zivota... nasljedstvo njene polovice kuce nije sporno, i kcer ce to naslijediti nakon njene smrti. Medjutim kcer ocito ne moze docekati da bolest dokrajci njenu majku, vec je pokusava unistiti na sve nacine - doslovno bi je pustila da umre od gladi da nema moje majke.

 

Kcer je vec vise puta zvala policiju i trazila da se tetu odveze u Vrapce, sto joj je i uspjelo. Teretila je moju tetu da ju je ona pokusala ubiti, medjutim ponavljam da je rijec o staroj, bolesnoj, iznimno slaboj zeni koja jedva napravi nekoliko koraka. Svaki puta je moja majka urigirala, kucala na vrata, objasnjavala ocito... i uspjela je izvuci iz toga. Medjutim to su situacije koje se ponavljaju iz tjedna u tjedan, i to su stresovi i napadi nakon kojeg je moja teta sve prestrasenija, slabija, i u sve vecoj letargiji.. Ona samo zeli da ju se pusti na miru jos ovo vrijeme koje joj je preostalo.

 

Ono sto je strasno u cijeloj prici je koliko su policija i socijalna sluzba ignorantni, koliko je zastrasujuce da su svjesni zlostavljanja i koliko nisu nimalo spremni pomoci. Moja je majka do sada nebrojeno puta kontaktirala policiju, socijalnu sluzbu, pisala zahtjeve, prijave, zvala, dolazila osobno... medjutim uvijek pred zatvorena vrata. Prijave se ignoriraju, nitko ne reagira i ne zeli pomoci da se staricu zastiti od toga.

 

Molim vas za savjet kome se obratiti? I kako? Tko je nadlezan nadleznim institucijama? Kako osigurati pomoc za staricu koja nazalost u svojim godinama, i sa svojom bolescu nije u mogucnosti izboriti se za svoje dostojanstvo?

 

Takodjer vas molim za informaciju da li bi bilo moguce iskoristiti snimku tog zlostavljanja na policiji. Cak razmisljam instalirati kameru kako bi mozda snimke pomogle da se konacno nesto poduzme.

 

Zahvaljujem svima na pomoci i na savjetima.

 

Lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskopirajte sve podneske sa povratnicama što ste slali CZSS te ih uz popratno pismo pošaljite Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Upravi za socijalnu skrb, a što se tiče policije također svi papiri iz kojih će biti vidljivo dan i sat kada ste tražili njihovu intervenciju te poslati na unutarnju kontrolu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija