Jump to content

razlika: privatna tužba-kaznena prijava


ivana6

Preporučene objave

Postoje kaznena djela koja se gone isključivo po privatnoj tužbi (uvreda, kleveta, sitna krađa....), tada se postupak pokreće podnošenjem privatne tužbe sudu.

Sva druga kaznena djela gone se po službenoj dužnosti, dakle ovlašteni tužitelj je državno odvjetništvo, dok oštećena strana podnosi policiji ili državnom odvjetništvu samo prijavu, dakle kaznenu prijavu da je oštećena kaznenim djelom. Ako državno odvjetništvo odlučit da neće goniti to kazneno djelo, donosi rješenje kojim se kaznena prijava odbacuje i onda oštećena strana u roku od osam dana može podnjeti optužnicu ili optužni prijedlog sudu i tada postaje ovlašteni tužitelj i stranka u postupku. Ta osoba tada nije privatni tužitelj nego se naziva "oštećenik kao tužitelj"

Postoji i treća vrsta kazenih djela (pr. prijetnja iz stavka 1 članka 129 KZ-a) gdje je ovlašteni tužitelj državno odvjetništvo, dakle gone se po službenoj dužnosti, ali čitavo vrijeme postupka mora postojati prijedlog oštećenika za progon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija