Jump to content

Početak obveze plaćanja pričuve


babaloo

Preporučene objave

Kupila sam stan u novogradnji, pa vas molim da mi odgovorite u kojem trenutku nastupa obveza plaćanja pričuve. Ugovor je potpisan u 2. mjesecu, cjelokupni iznos plaćen u 6, a primopredaja izvršena u 7.

I sad sam odjednom dobila račune za 4., 5. i 6.mjesec. Investitor tvrdi da moja obveza plaćanja pričuve počinje s potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. To mi je malo teško za povjerovati, jer ja nisam postala vlasnikom stana potpisivanjem samoga ugovora nego kasnije. Pa bih vas molila da mi kažete u kojem ja točno trenutku čitavog tog procesa postajem vlasnikom stana i imam obavezu plaćati pričuvu - nakon plaćanja cjelokupnog iznosa, dobivanja tabularne da se mogu u gruntovni upisati kao vlasnik, primopredaje? Kojim je zakonom ili pravilnikom to određeno, da se mogu na njega pozvati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran i volio bih i ja da netko točno odgovori na Vaše pitanje. Ako u kupoprodajnom ugovoru nema riječi o pričuvi meni je logično da dužnost plaćanja nastupa isplatom kupoprodajne cijene odnosno danom primopredaje, iako je za vlasništvo potreban još i upis vlasništva. U svakom slučaju, upravitelj nekretnine će teretiti onoga tko je kod njega prijavljen kao vlasnik, a o tome brigu vodi predstavnik suvlasnika. Nadam se da će netko stručan dati točan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, ali tom logikom gledano osoba koja kupi stan može odugovlačiti s upisom u vlasničke knjige godinu, dvije... Što u tom slučaju?

Recite mi, molim vas, na koji se to zakon mogu pozvati kad krenem u bitku da ne želim platiti pričuvu za razdoblje u kojem nekretninu nisam preuzela. Ili da jednostavno ne platim navedene račune i bog. MOgu li snositi kakve posljedice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

zastara je 1 godinu, a ako dobijete rješenje o ovrsi koje nije pravomoćno, a zadnji račun za koji vas terete je bio prije godinu, napišete prigovor na osnovi zastare.

Ovrhe vode javni bilježnici, sve do prigovora, i njemu podnosite prigovor, onda on to dostavlja natrag sudu.

Prigovor podnesite u tri primjerka, svaki mora imati originalni potpis, i u roku od 8 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravitelj moje zgrade smatra da je valjani ugovor i dan primopredaje odnosno tabularna izjava trenutak kada novi vlasnik počinje plaćati pričuvu, bez obzira na upis vlasništva jer se to može otegnuti i godinama. Meni je to logično i normalno. Jer zašto bi netko tko je prodao stan i predao ga novome vlasniku plaćao pričuvu. Ta nije on kriv za vlasnikovu neodgovornost zbog koje mu se može dogoditi i da mu netko sjedne teretom na stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Meni je isto to što vi kažete logično i normalno, ali eto, sad mi je već stigla opomena (boljerečeno prijetnja ovrhom) za neplaćene račune za mjesece i prije isplate stana i prije primopredaje (očito moj upravitelj ima neku svoju logiku). Tako da sad stvarno ne znam što mi je činiti: pisati nekakve prigovore (kome?), ili naprosto ne poduzimati ništa (platiti ne mislim u svakom slučaju). Eto, molila bih vas ako imate ikakav pametan savjet, da mi ga udjelite, jer nisam pametna što da radim. Ne bih se htjela inatiti i natezati s ovrhama, javnim bilježnicima i sl. ako nisam u pravu, a ne znam jesam li u pravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uopće vas ne razumijem kako možete postaviti takvo pitanje! Pričuva je u načelu vaš novac što ga zajedno sa suvlasnicima štedite za eventualne popravke i nedvojbene zajedničke troškove poput osiguranja, deratizacije i sl.

Pričuva se ne plaća, ona se sakuplja i ostaje i dalje jednim dijelom vaš novac. Ako raskinete ugovor s upraviteljem, pričuvu stavite u džep!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija