Jump to content

Povratna ambalaža(kaucija)


perovragec

Preporučene objave

  • 1 mjesec kasnije...

Uspostavljanjem sustava gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom uvedena je povratna naknada.

"Povratna naknada predstavlja naknadu za ambalažu za alkoholna pića, bezalkoholna pića, stolnu, mineralnu i izvorsku vodu, mlijeko i tekuće mliječne proizvode, voćne sirupe i ostale tekuće proizvode na voćnoj, mliječnoj i drugoj bazi (u daljnjem tekstu: pića) s jednokratnom uporabom u svrhu poticanja povratka iskorištene ambalaže.

Povratna naknada plaća se u iznosu od 0,5 kn po jedinici prodajne ambalaže na evidentiranu ambalažu stavljenu na tržište za sva pića zapremine veće od 0,20 l u staklenoj, PET, Al, Fe i limenoj ambalaži, osim za povratnu ambalažu čiju višekratnu uporabu osigurava proizvođač sustavom pologa (kaucije) ili na neki drugi način."

Znači za većinu ambalaže (pivska boca uključena) imate pravo na naknadu bez ikakve kaucije i to u svakoj trgovini koja prihvaća ambalažu, a ne samo u onoj u kojoj ste proizvod kupili.

Prodavatelj može uvesti kauciju za onu otpadnu ambalažu koja nije pokrivena Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu (NN 97/05 , 115/05 , 81/08 , 31/09 , 156/09 , 38/10.

Pozdravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bocu možeš vratiti u bilo koju trgovinu ali nećeš dobiti isti povrat novca kao pri kupnji već 0,50 kn. povrat ćeš dobiti u cijelosti, samo u onoj trgovini u kojoj si kupio piće i to uz predočenje oriđiđi računa.

svaka pivovara, kao i trgovina imaju svoju cijenu za trajnu ambalažu. ako kauciraš gajbu platit ćeš ju min. 50 kuna + sadržaj. ako ju vratiš u istu trgovinu sa predočenim računom za kauciju vratit će ti min. 50 kn. a ako je vratiš u neku drugu trgovinu vratit će ti 20 kuna ili sigurnih 10.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija