Jump to content

otvaranje multibrand outlet trgovine


kristykristy

Preporučene objave

Cijenjeni forumaši i admini,

 

Ovaj smo dopis uputili HGK pred tri tjedna i, naravno, nikakav odgovor nismo dobili unatoc cinjenici da smo se culi par puta telefonom, molimo za konkretan odgovor d ali nas može tužiti neka tgovačka kuća , trgovina koja prodaju neku od navedenih marki. UNAPRIJED PUNO HVALA:

 

Poštovani,

 

 

U procesu smo registracije d.O.o. tvrtke. Imamo poslovnu priliku nabavljati originalnu odjecu brandova poput: Diesel, Adidas, George English , Nike, Pirmark, Levis, Gap.

 

Ta odjeca je nabavljena nakon sezone u Londonu, u ogromnim količinama ( po cca 20 000 kom ) sa relativno zanimljivim cijenama.

 

NAbavljena je od prodavača kojima je ostala neprodana kolicina nakon sezone i na aukciji otkupljena.

 

Poslovni partner, koji je dugo radio u Londonu ima tvrtku u Poljskoj koja to otkupljuje i prodaje malopordajnim jedinicama koje djeluju poput svojevrsnog OUTLETA. Iz Poljske je prosirio djelatnost na Slovacku, Češku dio MAđarske.

 

Želja mu je preko nas zahvatiti Hrvatsku i zemlje u okruženju.

 

Naša bi tvrtka trebala djelovati u segmentu veleprodaje, dakle prodavati maloprodajnim jedinicama - OUTLETIMA, prvenstveno u Hrvatskoj, a poslije i šire ali i isto tako planirmao otvoriti jednu maloprodajnu jedinicu u Karlovcu sa eventualnom mogucnoscu širenja.

 

Zanima nas: da li postoji mogućnost da dođemo u konflikt sa ovlaštenim zastupnicima, distributrerima gore navedenih robnih marki te da li može doći do utuženja i po kojoj ( eventualno ) osnovi.

 

NApominjemo da je ta roba nabavljena LEGALNO, sa certifikatima, računima, te da je u navedenim zemljama članicama EU to legalan, uhodan posao.

 

Postoje primejri u praksi i brojni outleti u HR ali i primjeri iz drugih branši koji upravo na slican nacin trguju , npr. Automobili. Ima masu uvoza automobila ( čak i novih ) i njihova preprodaja kod trgovaca rabljenih automobila.

 

Molimo Vas za stručno mišljenje na čemu unaprijed zahvaljujemo.

 

Sa poštovanjem,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo danas, nakon dugo cekanja, smo dobili sljedeći odgovor iz HGK:

 

Nastavno na Vaš upit mišljenja smo da biste trebali stupiti o kontakt sa tvrtkama - generalnim zastupnicima spomenutih robnih marki u Republici Hrvatskoj čiju robu namjeravate distrbuirati u outlet dućanima na našem tržištu kako biste izbjegli možebitne nepravilnosti u poslovanju. Također je potrebno informirati se u kontaktu sa ino partnerom iz Poljske o načinu na koji je isti regulirao poslovanje sa Slovačkom, Češkom i Mađarskom.

 

Sukladno našem zakonodavstvu, Zakon o obveznim odnosima (NN 35/05,41/08), u obvezi ste sa ino partnerom sklopiti ugovor o poslovnoj suradnji kojim ćete definirati način distribucije robe na naše tržište ili eventualno i na tržišta drugih država.

 

Dakle, oni, HGK, ništa ne znaju nego nas upućuju da pitamo generalne zastupnike, koji s enaravno ne moraju složiti sa našom idejom jer robu necemo nabavljati od njih. Ima tko savjet? Da li tko znakako to zakon regulira? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, HGK je zadnja adresa gdje bi to mogli znati i još k tome biti od koristi. Ideja da bi komora trebala pomagati (potencijalnim) poduzetnicima možda je samorazumljiva u nekoj drugoj zemlji, ali u RH... Hmmm?

 

Jedini način da se riješi ova situacija iz pitanja jest pronaći nekog od odvjetnika koji se bavi trgovačkim pravom i tražiti da vam postavi pravni (i poslovni) model poslovanja. Kod toga, valja paziti kod izbora odvjetnika jer i tu (kao i u svim drugim područjima) ima svega. Dodatno, ti što znaju što rade u tom području nikako nisu jeftini. Ipak iskustvo pokazuje da je bolje planirati ovakav trošak na početku pa biti miran nego kasnije kad se stvari zakuhaju plaćati višestruko veće iznose.

 

Ako se ne snađete javite mi se na PM pa ću vas pokušati povezati s nekim kolegama koji rade kod odvjetnika. Netko od njih će znati koga preporučiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Samo otvaranje je slično kao i otvaranje prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo. I sam Pravilnik određuje jasno što je outlet prodavaonica.

Čl.19 "Outlet" prodavaonica je prodajni objekt u kojem se nude proizvodi poznatih robnih marki, po tvorničkim cijenama koje su niže od onih u uobičajenim trgovinama, a riječ je najčešće o izvan sezonskim modelima ili pak viškovima na skladištu ili neprodanoj robi iz maloprodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija