Jump to content

Sindrom k.d.


Mrnjaukalica

Preporučene objave

Kako se pravno može okvalificirati skup radnji kojima se na štetu oštećenika ne čini neko k.d. koje bi se gonilo po prijedlogu (npr. prijetnja) ili po služb. dužnosti (npr. nasilničko ponašanje), a opet dovodi do uznemirenja oštećene osobe?

 

Primjerice da se radi o počinitelju koji upućuje neprestane telefonske pozive, osobu čeka pred kućom, slijedi, oštećuje njezine stvari (grebe po automobilu, baca kamenje po kući).. I da to traje nekoliko godina. Osim k.d. iz čl. 222. KZ što se još tu može naći? Ima li kakvog pravnog lijeka kroz prekršajni postupak?

 

S obzirom da iz toga ne nalazim ništa što bi tvorilo biće nekog specifičnog k.d. (osim iz čl. 222. KZ), to sam nazvao "sindrom k.d."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrnjaukalica je napisao:

.... a opet dovodi do uznemirenja oštećene osobe?

 

....koji upućuje neprestane telefonske pozive, osobu čeka pred kućom, slijedi, oštećuje njezine stvari (grebe po automobilu, baca kamenje po kući).. I da to traje nekoliko godina.

 

što govori, kako se ponaša kad se uspostavi tel. veza?

dođe li do ikakvog drugog kontakta pri tim "sačekušama", verbalnog ili sl.?

nije moguće da nešto ne govori, vrijeđa, bilo što..tim više što je ipak dovoljno agresivan da se nabacuje kamenjem, grebe auto..

i da..što je dovelo do toga, kakva je bila veza/odnos između njih, zbog čega je došlo do takvih reakcija? ranije poznanstvo, potpuno nepoznati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poznat vrlo sličan slučaj..sms-ovi, ljubavne poruke, uhođenje, dolasci na radno mjesto (trgovina) po nekoliko puta u roku sat-dva, kupovanje 2-3 dkg. nečega, samo da ova druga strana bude izluđena..i sve onako iritirajuće, ali on ustvari ništa ne čini loše..on je "nesretno" zaljubljen..

i bilo je oštećenja osobnog vozila, dolasci u sitne sate pred kuću, sačekivanje na kraju radnog vremena...do jednom..došlo je do kontakta, na ulici, hvatanja za ruke, modrice ostale zbog izvrtanja pri otimanju mobitela (da se vidi s kim se razgovara), pale su i određene prijeteće riječi... i ovo je od početka do tada trajalo oko šest mjeseci..

nasilničko ponašanje otpada, jer ovaj je motiviran tj. zaljubljen (poznati slučajevi od ranije koji baš zbog ovoga razloga padali u vodu..)

ostanu prijetnja ako ne izdrži pa i kaže nešto prijeteće i sl. i ostane uništenje i oštećenje tuđe stvari..

 

ima još jedna mogućnost iako bi to bilo malo nategnuto..a to je prijetnja iz st. 3.- ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena zbog toga u težak položaj..e, tu bi trebalo da se ipak dogodi prijetnja, iako i ovo oštećivanje auta i bacanje kamenja na kuću bi moglo se iako teško, ali provući kao svojevrsna prijetnja, pa onda dokazivati svjedocima kako je takvo ponašanje "zaljubljenog" djelovalo na suprotnu stranu, koliko se ovoj promijenio život i sl. ...razumiješ što želim reći..? ovo bi se moglo pokušati, ako ništa drugo bar iz razloga što bi se tada postupalo po službenoj dužnosti od strane do-a pa makar i na način da se prijava odbaci..ali, išlo bi se u prikupljanje potrebnih obavijesti putem policije koji bi obavljali i razgovor sa prijavljenom stranom..računam na psihološki momenat...

 

osim toga ne vidim ništa drugo nego čekati da netko "pukne" i počini neko k.d...nažalost..

 

za ovo uhođenje, sačekivanje, sms-ove i sl. zvati policiju da zaljubljenog upozori na ponašanje...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija