Jump to content

Ugovor o zamjeni zemljišta


pregunta

Preporučene objave

Može li mi neko pomoći primjerom (linkom) jednog kvalitetnog ugovora o zamjeni djelova parcela.

Naime, u zamjenu za jedan veći komad zemljišta, susjedu bi ponudili dio čestice kojoj smo 1/1 vlasnici i suvlasnički dio druge čestice kojoj smo 1/2 vlasnici. Parcele su u naravi jedna uz drugu.

Znam da je uz ugovor potreban i grafički prikaz diobenih djelova.

Na što još treba paziti kod sastavljanja takvog ugovora? S obzirom da u zamjenu dajemo i suvlasnički dio parcele koje smo za 1/2 vlasnici, da li je nužno da je kao stranka u ugovoru naveden i vlasnik druge polovice ponuđene čestice?

I još, da li je moguće u ugovoru navesti da druga stranka pristaje platiti porez za obe parcele?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neo Matrix iz Zagreba, Gornjogradska bb, OIB _________________________

i

Crazy Tom iz Zagreba, Šibenska bb. OIB _________________________

dana _________. godine u Zagrebu sklopili su

UGOVOR O ZAMJENI NEKRETNINA

Članak 1.

Ugovorne strane suglasno utvrđuju da je Neo Matrix vlasnik i posjednik nekretnine označene kao kč. br_____ k. o . __________, u naravi građevinsko zemljište, površine od______ m2, upisane u zk. ul. br. _______ k. o . ______ , a da je Crazy Tom vlasnik i posjednik nekretnine označene kao kč. br. ________ k. o . _________, u naravi građevinsko zemljište površine ______ m2, upisane u zk. ul. br. _______ k. o . ________.

Članak 2.

Stranke su sporazumne da su nekretnine iz čl. 1. ovog ugovora jednake novčane vrijednosti.

Članak 3.

Stranke su suglasne da ovim ugovorom vrše zamjenu nekretnina opisanih u čl. 1. ovog ugovora, te se istovremeno obvezuju da će jedna drugoj predati u posjed predmetne nekretnine na način da ugovaratelj Neo Matrix svoju nekretninu označenu kao kč. br. _____ u naravi građevinsko zemljište,

površine _____ m2, upisanu u zk. ul. br. _____ k. o . ______daje u zamjenu suugovaratelju Crazy Tomu za njegovu nekretninu označenu kao kč.

br. ______ k. o . _______ koja u naravi predstavlja građevinsko zemljište, površine ______ m2, upisanu u zk. ul. br. ______ k. o . _______ .

Članak 4.

Ugovaratelji ovlašćuju jedan drugoga da temeljem ovog ugovora, bez ikakvog njihovog daljnjeg pitanja i odobrenja, ishode za sebe u zemljišnim knjigama i drugim javnim knjigama upis prava vlasništva na zamijenjenim nekretninama, sukladno čl. 3. ovog ugovora.

Članak 5.

Troškove zemljišnoknjižne provedbe, porez na promet nekretnina , troškove sastava ugovora i sve druge troškove ugovaratelji snose na jednake dijelove.

Članak 6.

U znak prihvaćanja prava i obveza iz ovog ugovora stranke ga vlastoručno potpisuju, a isti stupa na snagu po izvršenoj ovjeri potpisa od strane javnog bilježnika.

Članak 7.

Ovaj ugovor je sačinjen u ___ primjerka od kojih svaka strana zadržava po __ primjerka, a jedan zadržava javni bilježnik.

NEO MATRIX CRAZY TOM

.

Po pitanju poreza na promet nekretnina

Članak 6.st.2

(1)...

(2) Obveznik poreza na promet nekretnina pri zamjeni nekretninaje svaki sudionik u zamjeni i to za vrijednost nekretnine koju stječe..

Za zamjenu u kojoj bi predmet ugovora bila i nekretnina kao suvlasnicki idealni dio,nije potrebno odobrenje drugog suvlasnika,ali bi bilo pozeljno da novog stjecatelja uvedete u posjed suvlasnickog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija