Jump to content

Dvojno državljanstvo


MaraMarijela

Preporučene objave

Imam dvojno državljanstvo (RH i Crne Gore) prilikom prelaska granice RH koristila sam CG dokumenta (saobraćajna, vozačka i putovnica CG). Pošto sam carniku RH kazala da imam hrvatsku domovnicu, on mi je kazao da pravim prekršaj i da mogu biti kažnjena. Ne razumijem o čemu se radi? U RHR. imam majku i čak sam vlasnik stana u kom ona živi.Može li mi ko objasniti kakav prekršaj i kako da pređem granicu bez maltretiranja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam zbog čega, kada dođeš na hrvatsku granicu, ne koristiš hrvatske dokumente? Sramiš se Hrvatske ili želiš zaobići carinski pregled glumeći da nisi hrvatski državljanin? To je situacija zbog koje bi dvojna državljanstva trebalo ukinuti, jer služe samo za izbjegavanje zakonskih obveza.

 

Mislim da je riječ o prekršaju iz Zakona o nadzoru državne granice, gdje je obveza hrvatskog državljanina da se prigodom granične kontrole identificira kao hrvatski državljanin sa hrvatskim ispravama. Inače, u graničnom režimu, osoba se smatra državljaninom one države sa čijim se dokumentima identificira, pa u slučaju da zapne sa tim glumljenjem stranca, naknadno bi se prikazala kao HR državljanka da izbjegne postupak kao stranac sa pripadajućim kaznama i zaštitnim mjerama. To je za službenike policije otežavajuće i dvostruko postupanje, koje se i zakonski štiti deklariranjem takvog dvoličnog ponašanja kao nezakonitog i podložnog prekršajnoj odgovornosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija