Jump to content

Ostavinska-priprema


čudo

Preporučene objave

Poštovanje.

 

Radi se o sljedećem:

 

za nekoliko dana imam ostavinsku nakon smrti svoje tetke u kojoj smo moj brat i ja njeni jedini zakonski nasljednici. Pripremajući se za ostavinsku, kod javnog bilježnika dobio sam na uvid u njenu imovinu, osim one koja je obuhvaćena ugovorom o doživotnom uzdržavanju i ona je riješena. Njena ostala imovina sastoji se od duga mirovinskog u visini dijela neisplaćene mirovine, jednog računa u banci, i još imovine u tri zk. uloška.

Imovina u zk. ulošcima nije njena imovina , već je u suvlasničkim omjerima upisana moja tetka slijedom automatizma uknjižbe nakon smrti predaka, a stvarni su vlasnici njena rodbina po liniji pokojnog supruga.

Ja sam bilježniku rekao da će mo se mi vjerovatno odreći sveg, jer ne želimo plaćati porez na nešto što doista nije njeno.

Javni bilježnik nam je rekao da bi nam bilo bolje potpisati izjavu u kojoj utvrđujemo da imovina po zk. ulošcima nije njena, a novac s računa i mirovine da dogovorno podjelimo.

Ne znam za tu mogućnost, stoga me interesira mišljenje vas na forumu. Da li u slučaju potpisivanja takve izjave slijedi porezno opterećenje, i da li je takav ishod pravno moguć, jer ponavljam, ne znam za tu mogućnost, i eto, tražim savjet.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izjavu u kojoj utvrđujemo da imovina po zk. ulošcima nije njena,

situacija je interesantna jer prema stanju zemljišnih knjiga konkretne nekretnine čine imovinu umrle osobe,pa bi jedino u ovom slučaju vrijedila analogna primjena sudske prakse,odnosno stav Županijskog suda u Rijeci, Gž-2137/03, od 19. XI. 2003.

Kada među nasljednicima o tome nema spora, tada i nekretnina u izvanknjižnom vlasništvu ostavitelja predstavlja ostavinsku imovinu glede čega bi se moglo onda tumačiti Kada među nasljednicima o tome nema spora, tada i određena nekretnina u knjižnom vlasništvu ostavitelja nepredstavlja ostavinsku imovinu..

Nadam se Čudo da razumiješ što ti pokušavam reći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To da smo ja i brat suglasni da to nije imovina tetke je sigurno, i obadvoje imamo isti stav.

Pitao sam i JB što se događa s imovinom nakon te izjave a on je kazao da jednostavno u zk. ulošcima ostaje tetkino ime, te da se eventualno može dogoditi da stvarni vlasnici u sudskim postupcima dokazuju vlasništvo, i da tad brat i ja možemo jedino kao nasljednici tetke bit pozvani da se po tom očitujemo.

Nama je sve to sporedno, bitno je ne plaćati porez na ono što i u naravi nije doista nasljeđena imovina.

 

Imam osjećaj da ovom ponudom JB jednostavno želi sebi olakšati posao i to nam je savjetovao jer želi smanjiti posao odreknuća od imovine, jer mu tu uljeće posao s općinom itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Rasplet ove situacije je slijedeće:

 

moj brat i ja smo kod JB potpisali izjavu kojom utvrđujemo da sva imovina koja nije obuhvaćena ugovorom o doživotnom uzdržavanju nije tetkina imovina.

 

Imao sam pravo, ovo je rješenje i u interesu JB, jer da smo se odrekli sve imovine koja nije u Ugovoru o doživotnom, kaže on, trebao bi u "potragu" za rođacima od tetke, i dalje u ostavinsku, a ovako sva ta imovina u zk. ulošcima i dalje ostaje na tetkino ime...pak oni koji su stvarni vlasnici neka u budućnosti to svoje pravo vlasništva rješavaju u sudskim postupcima, mi im ionako ni u kom slučaju to nećemo osporavati.

 

Došlo pravomoćno Rješenje o nasljeđivanju koje je "čisto" od svih nekretnina već je samo potraživanje neisplaćane mirovine i jednog računa u banci.

 

Toliko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija