Jump to content

Novčana naknada s burze - problem


PointBlank

Preporučene objave

Pozdrav

 

Dobio sam otkaz prošle godine u desetom mjesecu, bio je poslovno uvjetovan raskid ugovora. U firmi sam radio četiri godine i bio regularno prijavljen. No, istovremeno, zadnje dvije godine bio sam direktor u jednom obrtu. Ta pozicija nije donosila niti prijavu na burzu rada, niti bilo kakve financijske beneficije.

 

Kad sam dobio otkaz u firmi, dva dana kasnije krenuo sam se prijaviti na burzu, no odmah su mi rekli kako se moram odreći pozicije direktora na trgovačkom sudu. To sam odmah i pokrenuo, sve je trajalo nekih mjesec dana. Kad sam to odradio, vratio sam se na burzu, prijavio za zdravstveno i podnio zahtjev za dobivanjem novčane naknade prema kojoj po zakonu imam pravo.

 

Zahtjev, eto već pet mjeseci nije riješen. Prvo je mjesec dana trajala procedura sa mirovinskim gdje je morala biti riješena neka naknadna prijava, kad je to riješeno krenulo je rješavanje zahtjeva za novčanom naknadom. No, odmah su mi u pravnoj službi s burze rekli kako će me na prvom stupnju odbiti jer je to kao takav zakon. Morao sam dokazati zašto sam prestao biti direktor, i napisao sam jednostavno da sam smijenjen, nisam imao šta drugo pisati. Zahtjev je dakle odbijen i odmah sam upućen da napišem žalbu koja onda preko same burze odlazi na ministarstvo rada gdje se rješava. Oni su mi pak rekli da će cijeli postupak trajati do 60 dana.

 

Sad uopće ne znam što očekivati? Jel netko imao slično iskustvo?

 

Po zakonu imam pravo na taj novac, no jednostavno se nešto loše događa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mijenjan je ZOMO, tako da direktor koji nije osiguran po nekoj drugoj osnovi (nije nigdje zaposlen) mora biti zaposlen u trgovačkom društvu kojega je direktor i s te osnove plaćati doprinose.

Ukratko, čini mi se da Vam žele uskratiti pravo na naknadu s biroa jer je radni odnos (s osnove direktorske pozicije) prestao Vašom krivnjom, pa da nemate pravo na naknadu.

U kojoj je fazi žalba - odlučuje drugostupanjsko upravno tijelo (ministarstvo rada?) Ako Vas ono odbije, jedina eventualna mogućnost Vam je podnošenje upravne tužbe Upravnom sudu radi poništenja odluke HZZ-a, ako takva mogućnost uopće postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kojoj je fazi žalba - odlučuje drugostupanjsko upravno tijelo (ministarstvo rada?)

 

Odlučuje ministarstvo nadležno za rad, s time da žalba nema suspenzivan karakter. Koliko su ažurni, ne bih znao, jer sam čuo svakojakih iskustava.

 

Ako Vas ono odbije, jedina eventualna mogućnost Vam je podnošenje upravne tužbe Upravnom sudu radi poništenja odluke HZZ-a, ako takva mogućnost uopće postoji.

 

Mislim da postoji, ali problem je tu što će to trajati godinama. A onda post festum, čak i ako se dobije, pa makar i s kamatama - nije to to, jer čovjeku novac sada treba, a ispada da će ga morati utrošiti da bi ga dobio, svojevrstan paradoks, ali tako je sustav postavljen.

 

Inače se slažem sa vašom pretpostavkom, HZZ unatrag 7-8 godina vrlo često namjerno ide kontra ljudi, sve u svrhu očuvanja novaca u državnoj blagajni. Tako primjerice znadem za slučajeve gdje je od radnika koji su izvanrednim otkazom prekinuli radni odnos zbog iznimno grubih verbalnih, pa čak i fizičkih nasrtaja poslodavca, traženo da objasne zašto prethodno nisu tražili sudsku zaštitu (pa i sudski raskid ugovora o radu) i onda im je s tim obrazloženjem odbijen zahtjev za priznavanjem novčane naknade. Šta reći na to, bolje ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HZZ unatrag 7-8 godina vrlo često namjerno ide kontra ljudi, sve u svrhu očuvanja novaca u državnoj blagajni.

bolje bi bilo da država razmisli da reducira broj zaposlenih u toj instituciji jer su postali sami sebi svrha...izmišljaju poslove tipa da se non stop njima nešto mora javljati i obavještavati...ljude tjeraju da idu podnositi prijave za posao i pritom trošiti novac ,a unaprijed znaju da neće biti primljeni,samo da oni nešto kao rade....a kad bi im čovjek rekao zašto oni ne nađu nekome posao,onda to nije njihov problem..a koja je svrha onda tog hzz-a?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Definitivno bi bilo zanimljivo vidjeti analizu uspješnosti njihova rada na državnoj razini i opravdanost potrebe za zaposlenima u ovolikom broju.

ovaj način na koji rade,definitivno imaju potrebu za toliko zaposlenih...ako uvedu da se nezaposlena osoba (sad je 28 dana) mora javiti svaka 3 dana imat će potrebu za još zaposlenih...nije lako "skinuti" ljude sa biro da lijepše izgleda statistika političarima...lakše je ovako smanjivati nezaposlenost ,nego im naći i omogućiti posao...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mijenjan je ZOMO, tako da direktor koji nije osiguran po nekoj drugoj osnovi (nije nigdje zaposlen) mora biti zaposlen u trgovačkom društvu kojega je direktor i s te osnove plaćati doprinose.

Ukratko, čini mi se da Vam žele uskratiti pravo na naknadu s biroa jer je radni odnos (s osnove direktorske pozicije) prestao Vašom krivnjom, pa da nemate pravo na naknadu.

U kojoj je fazi žalba - odlučuje drugostupanjsko upravno tijelo (ministarstvo rada?) Ako Vas ono odbije, jedina eventualna mogućnost Vam je podnošenje upravne tužbe Upravnom sudu radi poništenja odluke HZZ-a, ako takva mogućnost uopće postoji.

 

Da, kao taj novi zakon ima 10 točaka po kojima mogu biti smijenjen kao direktor, prvih devet odmah prihvate kao opravdan razlog, a tu spadaju situacije poput neisplaćenih primanja, stečaja firme itd. Pošto to nije slučaj kod mene, ja sam morao uzeti deseti razlog kod kojeg stoji "drugi razlozi". Onda sam tu napisao da sam opozovan kao direktor zato jer je prestala potreba za mojom pozicijom.

 

Žalba je u drugostupanjskom dijelu, tu odlučuje Ministarstvo rada. Ovaj prvi dio što ste naveli, doprinosi za poziciju direktora, baš sam prije 15-tak dana dobio četiri uplatnice na osnovu duga za te doprinose, sveukupno bilo 310 kuna što sam odmah platio. Dakle, time sam riješio sav dug koji eventualno mogu imati prema državi.

 

Ali isto tako, ne tražim da mi se naknada isplaćuje na osnovu pozicije direktora, jer tu nisam bio niti prijavljen na burzi, niti sam dobivao bilo kakve novce. Naknada se odnosi na staž u firmi gdje sam radio proteklih godina, a gdje sam dobio otkaz kao poslovni višak. To je dakle distinkcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Da reaktiviram temu. Rok za rješavanje žalbe u ministarstvu rada bio je 21. svibnja, dakle prije osam dana. Još nikakvo rješenje nisam dobio poštom, a nema telefonskog broja gdje bi ih izravno mogao kontaktirati. Jedini kontakt je onaj mailom, prošle srijede sam poslao pitanje, do danas nisam dobio odgovor. Stvarno dno dna od hrvatske birokracije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Upravo sam dobio Rješenje, žalba je odbijena. Razlog je da nisam dokazao zašto sam prestao biti direktor. To je idiotarija samo takva. Znači, ima deset mogućih točaka po kojima mogu prestati biti direktor, prvih devet ne ulaze u igru, morao sam pod desetu, "pod drugi razlozi", objasniti. Napisao sam da je prestala potreba za mojom pozicijom. Također, u žalbi sam istinito tvrdio da svo vrijeme koje sam bio direktor nisam bio plaćen, niti prijavljen za rad, odnosno plaću. I onda mi oni tu kažu: "Žalba je neosnovana. U razmjeni podataka sa Zavodom za mirovinsko osiguranje utvrđeno je da ste bili prijavljeni kao direktor od 21.12. do 23.12.2016."...

 

To je istina, no sad ću objasniti zašto je to neviđeni idiotizam. Znači, da bi se uopće prijavio na burzu morao sam se odreći direktorske pozicije što sam i učinio, također, da bi bio prijavljen na burzi moralo je na osnovu mog prestanka obavljanja direktorske funkcije i mirovinsko odraditi upis u evidenciju. Dakle, ja nisam tražio da me prijave na mirovinsko za ta jebena dva dana, već su mi oni to uvjetovali, da se u suprotnom ne mogu prijaviti na burzu, samim time ne bi niti mogao dobivati naknadu.

 

I još k tome, oni se konzultiraju s mirovinskim, a zašto nisu konzultirali Zavod za zapošljavanje gdje se jasno vidi da nikada nisam primao bilo kakvu plaću kao direktor, a direktor sam bio od 01. travnja 2014. do kraja prosinca 2016.

 

Uglavnom, piše da nemam pravo na žalbu, ali da imam pravo unutar 30 dana od primitka rješenja podnijeti tužbu Upravnom sudu.

 

Sad me interesira koje su mi opcije. Uopće me ne interesira koliko će dugo trajati taj sud, sad baš želim iz inata ih tužiti jer smatram da sam prevaren.

 

Da li me nešto košta taj sud, odnosno postupak? Da li mogu tražiti da ne plaćam taj trošak obzirom da sam nezaposlen i u blokadi?

 

Što mi savjetujete?

 

Hvala unaprijed na svakoj pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako to zaista želite, tužite HZZ Upravnom sudu po mjestu Vašeg prebivališta, mislim da je pristojba za tužbu 500,00 kn, ne morate platiti odmah nego kad Vas sud pozove, i u tužbi sve navodite, a tražite da se ponište akti HZZ-a i njegovog drugostupanjskog tijela, Ministarstva rada, i da se predmet vrati na ponovni postupak, odnosno da se rješenja HZZ-a i ministarstva preinače tako da Vam se odobri pravo na naknadu. Možete prethodno tražiti oslobođenje od plaćanja troškova postupka, i to rješenje o oslobođenju priložiti uz tužbu, u uredu državne uprave u županiji, ako se ne varam. Možda će Vam pri sastavu tužbe trebati pomoć odvjetnika, da zadovoljite sve formalne kriterije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Tužbu podnosite izravno upravnom sudu mjesno nadležnom prema mjestu gdje Vi kao tužitelj imate prebivalište (četiri su upravna suda - ZG, ST, RI i OS), te u tužbi tražite da se ponište pod točkom I. izreke - pojedinačni akt HZZ-a (rješenje, odluka, zaključak, kako god je nazvan) poslovni broj taj i taj od datuma tog i tog, a pod točkom II. izreke - pojedinačni akt Ministarstva rada (rješenje, odluka, štogod) poslovni broj taj i taj od datuma tog i tog. Tužbu usmjeravate protiv oba tuženika - HZZ-a i Ministarstva rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne, ne, sva tri primjerka predajete sudu, a onda sud šalje HZZ-u i MR-u da daju odgovor na tužbu. Ako se prilozi već nalaze kod HZZ-a i Ministarstva, onda kao dokazni prijedlog predložite da sud pribavi spise Vaših predmeta od HZZ-a i Ministarstva, time da, ako mislite da oni imaju pobijani akt u svojim predmetima, ne morate dostavljati priloge (dakako, priloge priložite u kopijama, ne u originalima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Sada čekate. Vaša tužba će biti poslana tuženicima na odgovor i bit će im dodijeljen rok za odgovor. Vi ćete dobiti njihovo očitovanje i moći ćete se dodatno očitovati na njega, a vjerojatno će biti zakazano i ročište, ali je pitanje kada će to biti. Ja se ne bih nadala tome prije kasne jeseni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija