Jump to content

Optuznica bez sudskog poziva. Hitno


baltazar25

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Nisam siguran dali pitam na pravom mjestu s obzirom da zivim u FBiH a ovo je Hrvatski portal.Kako sam naveo u naslovu uz optuznicu Sarajevskog suda zbog clana 239 stav 3.(uzivanje u opojnim drogama) sud je utvrdio postojanje osnovane sumnje pa je odlucio postupiti u skladu sa clanom 243 stav 3. (placanje kazne ili do 3 godine zatvora) Potvrđena optuznica koju sam primio dosla je bez sudskog poziva a na papiru pise da mi se dostavlja uz optuznicu. Uz optuznicu doslo mi je od kantonalnog tuzilastva koji podize optuznicu protiv mene na osnovu clana 350 ZKP i stavlja sudu da izda uslovnu osudu od 6mj zatvora koja se nece izvrsiti ukoliko optuzeni u roku od 1 godine ne pocini novo krivicno djelo.

Molim za svaku mogucu informaciju uz sljedeci korak mog djelovanja. Hvala, Lp.

p.s. nisam nikad bio nikad osuđivan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Negdje gore morate imati broj sudskog spisa, jer Vam je optužnicu (barem je tako po hrvatskom kaznenom procesnom pravu) dostavljao sud uz poziv - možda je poziv greškom ostao nedostavljen, pa predlažem da odete na sud izvršiti uvid u spis i tamo će Vam reći je li bio i kakav poziv za prvo ročište ili nešto slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Negdje gore morate imati broj sudskog spisa, jer Vam je optužnicu (barem je tako po hrvatskom kaznenom procesnom pravu) dostavljao sud uz poziv - možda je poziv greškom ostao nedostavljen, pa predlažem da odete na sud izvršiti uvid u spis i tamo će Vam reći je li bio i kakav poziv za prvo ročište ili nešto slično.

Hvala na odgovoru. Nesto sto nisam naveo jest da sam osuđivan u Sarajevu s tim da je moje prebivalište i moje mjesto stanovanja u Mostaru. Dali moram otici na sud gdje sam osuđen (Sarajevo) ili to mogu provjeriti u svom gradu.

Zahvaljujem se još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baltazare, jel vam možda izdan kazneni nalog (ili nešto sličnog naziva)?

 

G-man, da spominje se kazneni nalog. Na trecem listu od kantonalnog tuzilastva pišu sve točke zbog kojeg sam optužen, moje informacije, detalji osobni, detalji zašto sam optužen itd i na kraju lista piše: citiram "Radi toga:

 

Na osnovu člana 350. ZKP-a Bih, stavljam sudu zahtjev da izda sljedeći.

 

KAZNENI NALOG

... zbog krivičnog djela iz člana 239. stav 3. KZ FBiH izriče se:

 

USLOVNA OSUDA

Kojom se... optuženom utvrđava kazna 1 godine uslovne ili 6 mjeseci zatvora ako počini novo krivično djelo.

 

UKOLIKO SUD U SKLADU SA ČLANOM 351. ZKP-a FBiH ne prihvati navedeni zahtjev za izdavanje kaznenog naloga, predlažem da se na glavnom pretresu izvedu sljedeći dokazi:

 

Ali sud koliko sam shvatio nije reagiraju u skladu sa stavom koji je izjasnilo kantonalno tuzilastvo vec sa drugim. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e, onda (barem po našem pravu) morate pisano prigovoriti, inače će Vam biti pravomoćna osuda.

 

Hvala na odgovoru. To znaci nakon isteka žalbe sud će postupati po članku koje su potvrdili u ovoj optužnici što je u mom slučaju član 243 stav 3 (plaćanje novčane kazne ili do 3 godine zatvora). I dali mogu da odradim ovo sve bez svog branioca, iznesem sve onako kako je bilo i kako sam rekao u izjavi prije 2 godine i očekivati novčanu kaznu (posto sam bio star 18god i 1 mjesec a nikad nisam bio osuđivan uz to da sam kaznjen zbog mogućeg uživanja u drogama jer sam imao malo količinu) ili ovo nije pametna ideja da samostalno odradim? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam vas na kraju točno shvatio - onda vam zapravo nije izdan nalog već je potvrđena optužnica i ide se u "klasični" postupak pred sudom?

 

Da, optužnica je potvrđena.

 

Citiram opet sa papira, "Dostavljamo vam potvrđenu optužnicu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo broj:.... izdana tada potvrđena tada... sa zahtjevom izdavanja kaznenog naloga, a kojom optužnicom Vam se stavlja na teret da ste počinili krivično djelo iz člana...

Obavještavamo vas da će te na zakazanom saslušanju kod suda biti pozvani da se izjasnite da li ste razumjeli optužnicu i zahtjev tužioca za izricanje krivične sankcije, da se izjasnite o krivnji da se izjasnite o predloženoj krivičnoj sankciji.

 

I sada na sljedećoj stranici se spominje kao što sam naveo u prethodnom komentaru, Kazneni nalog koji izriče uslovnu osudu, ali ukoliko sud ne prihvati navedeni zahtjev izdavanja kaznenog naloga onda predlaže da se na glavnom pretresu izvedu sljedeći dokazi......

 

Znači sa ovim svim nije mi dat kazneni nalog tj uslovna osuda nego je samo potvrđena optužnica i kada mi dodje sudski poziv tu će mi izreći moju krajnju kaznu?

I dali mogu dobiti fino definisano termin optužnica i kazneni nalog, bio bi zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda ispada da se sud nije složio sa zahtjevom tužiteljstva i ide "klasični" postupak, sa izvođenjem dokaza pred sudom, što uključuje i vašu obranu.

 

Glede razlike među optužnicom i nalogom - optužnica je vrsta optužnog akta, kojim se inicira postupak pred sudom, a koji će onda presudom utvrditi (ili neće) kaznenu odgovornost optuženika. Kazneni nalog je specifična vrsta presude, kojom sud, a na zahtjev tužiteljstva, za zakonom propisana djela, maksimalno simplificira i skraćuje postupak, jer prihvaća zahtjev tužiteljstva i donosi presudu kojom izdaje kazneni nalog. Ukoliko nitko neće prigovoriti nalogu, isti postaje pravomoćan i predmet je riješen, bez ikakvog izvođenja dokaza pred sudom (dakle, optuženik ne ide na sud).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se što ste popunili moje rupe.

Ne želim prigovarati ovoj optužnici i želim izaći pred sud bez branioca. Dali je pametan potez riješiti svoju životnu epizodu uz svoju riječ bez branioca? S obzirom na težinu mog krivičnog djela (količini s kojom sam optužen) i već navedeno u optužnici moguće uživanje u opojnoj drogi koje smatram objektivno gledajući nije toliko teško da budem kažnjen sa zatvorom već sa novčanom kaznom uz uslovnu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija