Jump to content

Ovrha nad pravnom osobom u BiH


Andrija Katalenić

Preporučene objave

Kako se prisilno naplatiti od dužnika pravne osobe iz BiH?

Dug je s osnove zajma, a vjerovnik je pravna osoba u RH.

Europski ovršni nalog nije primjenjiv jer dužnik nije iz države članice EU. Pretpostavljam da je potrebno pokrenuti ovrhu pred hrvatskim tijelima. To je moguće pred javnim bilježnikom temeljem izvatka iz poslovnih knjiga. Postoji i ugovor o zasnivanju hipoteke na nekretninama koje su u BiH, može li se taj ugovor (koji je obrađen kod JB u BiH) kako iskoristiti? 

Što nakon donošenja rješenja o ovrsi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, tako sam i ja računao.

A koje bi to bile druge opcije eventualno?

 

I da proširim pitanje za neke buduće probleme oko europskog ovršnog naloga. Dakle, ako bi dužnik bio iz neke strane države članice EU moguće ga je ovršiti na način da se na domaće rješenje o ovrsi izda potvrda o ovršnom europskog nalogu. Takvo rješenje s potvrdom se zatim na propisanom obrascu dostavlja u državu dužnika. To je jasno. No, pošto prakse nema (barem ja nisam uspio nigdje saznati kad mi je prije trebalo):

 

1) Na koji način se izdaje ta potvrda o europskom ovršnom nalogu? znam da ju izdaje naš sud, a je li dovoljno uputiti zahtjev i rješenje o ovrsi u privitku?

2) Znamo da se potvrde o europskom ovršnom nalogu ne mogu izdati na rješenja o ovrsi donesena kod javnog bilježnika. Kako onda ishoditi takvu potvrdu ako imamo samo vjerodostojnu ispravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija