Jump to content

Uknjižba na tuđu imovinu


garbin

Preporučene objave

Prije 11 godina došlo je do pogreške u ostavinskom rješenju nakon smrti moga svekra u kojem je umjesto njegove imovine (kuća) navedena imovina (također kuća) živuće osobe istoga imena i prezimena (koju ne poznajemo), dakle pogrešan je bio Z.U. Pogrešku nitko nije primijetio i rješenje je postalo pravomoćno: suprug je, umjesto nasljednikom kuće svog pok.oca postao vlasnikom tuđe kuće. Uknjižbu po tom rješenju sud nije nikad proveo (zašto - ne znam). Kad smo pogrešku u ostavinskom rješenju nakon 10 godina slučajno razotkrili, provedena je dodatna ostavinska rasprava kod istog javnog bilježnika u kojoj se stvarna imovina moga svekra tretirala kao novopronađena te je prema novom rješenju odmah izvršena uknjižba, tj. moj suprug postaje vlasnik kuće svoga pok. oca, kako je i trebalo biti. Budući da se uknjižba prema prvom rješenju, onom s neispravnim podacima, nije niti provela, mislili smo da je time stvar završena. No sad smo dobili rješenje od suda prema kojemu, nakon 11 godina od prve ostavinske rasprave, dopuštaju da se moj suprug uknjiži prema prvom rješenju na, zapravo, tuđu imovinu. Imamo pravo prigovora u roku od 15 dana, što ćemo i učiniti. Zanima me kako da se poništi učinak prvog ostavinskog rješenja po kojem mi je suprug postao vlasnik tuđe kuće, premda se nije uknjižio na nju niti to želi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka vam čast na posštenju i pokušaju rješavanja problema no ovo bi se moglo lako zakomplicirati. Naime, prema ZZK isto rješenje bi se trebalo dostaviti i osobama na čijoj se nekretnini stječe knjižno pravo i čije se knjižno pravo prenosi, opterečuje, prenosi ili ukida.

I ako ga je dobio, vjerovatno se pita što se kvragu desilo. I trebao bi iskoristiti uputu o pravnom lijeku. Taj isti pravni lijek (prigovor ili žalba) dostavit će se vama na odgovor u kojem možete navesti što i ovdje, da je prvotnim rješenjem pogrešno upisan ZK Ul. samim time osoba i nekretnina te da se u ponovljenom postupku došlo do ispravnih podataka te su ista provedena kroz ZK. Međutim, čini mi se da je problem u tome što je prvotno rješenje i dalje pravomočno (tj nije ukinuto) a novo izdano na osnovu novopronađene imovine. Stoga nisam baš siguran da ZK sudac koji će odlučivati o pravnom lijeku može ukinuti rješenje o uknjižbi i naložiti uspostavu prijašnjeg stanja poradi spomenute pravomočnosti.

Isti bi slučaj bio ukoliko bi sami to napisali u prigovoru.

Probajte se obratiti ZK odjelu (osobno otići tamo), zatražiti prijem kod ZK suca te probati s njim naći najbezbolniji način rješenja problema. Naravno, probati i supiti s drugom stranom i objasniti situaciju da vam ne bi stigla kakova tužba.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Uknjižba na tuđu imovinu

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija