Jump to content

Zanimanje za samoobranu.


Revolter

Preporučene objave

Dakle, prije par mjeseci sam imao provalu u svom stanu. Provalnici su ušli kroz prozore tako da su obili "pajserima" grilje od prozora te prozore. Pokupili zlato od žene i tako. Naravno nikada dovedeni pred lice pravde. Uglavnom mozgam sada što bi se dogodilo da sam ja bio u kuci u vrijeme pljacke. Najvjerovatnije se nebi ni dogodila provala ali moje pitanje glasi. Pošto sam lovac i imam oruzije u posjedu. Da provalnik uđe u moju kucu sa pajserom u rukama, dok sam ja u kuci. Dali se može upotrijebiti vatrena sila da bi ga se zaustavilo od povrede mene ili voljenih. 

uređeno: od Revolter
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I da je netko bio doma, pobjegli bi čim bi skužili.

Inače, nužna obrana mora biti razmjerna. Da on tebe ili tvoje napada tim pajserom i da su vam ugroženi životi, mogao bi ga i napucati (ako je to jedini mogući način obrane), ali da ga "samo" zatekneš u provali, onda bi to bilo prekoračenje kao što je virtalni naveo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Revolter je napisao:

Da provalnik uđe u moju kucu sa pajserom u rukama, dok sam ja u kuci. Dali se može upotrijebiti vatrena sila da bi ga se zaustavilo od povrede mene ili voljenih. 

Ako bi pritom bila napadnuta isključivo vaša imovina - ne smije. Sama Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ističe jedino ograničenje nužne obrane što se odnosa pravnih dobara tiče, a to je da se imovina nikad ne smije štititi po cijenu ljudska života (zato primjerice osobe koje "miniraju" svoje vikendice radi zaštite od provalnika odgovaraju, vrlo često i dobe zatvorske kazne, pogotovo kada provalnik umre).

No, da su razbojnici krenuli na vas (dakle, napali na život i tijelo), teoretski biste imali opravdanje za uporabu vatrene sile, ali i onda se gleda razmjernost obrane napadu, je li bilo moguće ispaliti hitac upozorenja i sl. Uglavnom, nemojte vjerovati američkim filmovima i serijama gdje se prvo puca, a onda pita "tko je".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija