Jump to content

Pripajanje društva i vjerovnici


markun

Preporučene objave

moli se za savjet...kao tvrtka dobili smo obavijest o pripajanju  pravne osobe s drugom iz razloga jer nam je pravna osoba koja se pripaja dužna po ovrhama koje već leže na fini ali se nismo naplatili. Također je uz to došla obavijest iz čl. 542. ZTD na način da se jave vjerovnici u roku 6 mjeseci od upisa da se mogu podmiriti tražbine. Međutim dalje nastavlja članak da samo oni vjerovnici koji mogu dokazati da pripajanjem ugroženo njihovo ispunjenje. Budući da su ovrhe već na fini, što bi u ovom slučaju kao vjerovnici trebali poduzeti?

Dakle javiti se ili podnijeti prijavu novom društvu, međutim ako možete pojasniti što bi značilo ako je ugroženo njihovo ispunjenje?

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Pripajanje društva i vjerovnici

Ako dobro čitam vaše pitanje, vi bi ste bili vjerovnik društva koje se pripaja te se ovo o ugrozi ispunjenja ne bi odnosilo na vas nego na vjerovnike društva preuzimatelja.

Dakle, pravo na osiguranje dospjelih tražbina (ne i na zahtjev za podmirenje tražbina) imaju svi vjerovnici pripojenog društva, a vjerovnici preuzimatelja samo u ovom drugom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , markun je napisao:

da li možemo što učiniti s njima prema novom društvu odnosno imaju li te ovrhe kakav učinak zbog  pripajanja

Kod pripajanja, društvo preuzimatelj kao univerzalni pravni sljednik pripojenog društva preuzima i sva njihova dugovanja vjerovnicima. No trenutno ni ja nisam na čisto radi li se u tome osiguranju tražbina o onima koje su dospjele a ne naplaćene, ili i o onima za koje je već pokrenuta ovrha. No gledajući čisto pravno, kako društvo nije likvidirano nego pripojeno, pravni sljednik bi trebao biti odgovoran i za sve druge obveze i pokrenute postupke.

Mislim da nemate što izgubiti javljanjem pripajatelju kao pravnom sljedniku za davanjem osiguranja naplate pokrenutog postupka ovrhe.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, no poradi st.4 u vašem slučaju povezanim sa st.3 navedenog članka, te dijela "ako javnom ili privatno ovjerovljenom ispravom" rekoh da nisam na čisto biste li trebali javiti se poradi osiguranja tražbine za koje je već pokrenuta ovrha a kojom bi dokazivali da je tražbina prešla na novog dužnika, prije pokretanja parničnog postupka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javna isprava je isprava koju je u propisanom obliku izdalo državno tijelo u granicama svoje nadležnosti te isprava koju je u takvom obliku izdala pravna ili fizička osoba u obavljanju javnog ovlaštenja koje joj je povjereno zakonom ili propisom utemeljenom na zakonu i ta isprava  dokazuje istinitst onoga što se u njoj potvrđuje ili određuje (sudske i upravne presude te rješenja, javnobilježnički akti, izvod iz matičnih knjiga, školsak svjedodžba, razna uvjerenja, izvod iz trgovačkog registra i dr.)

Ovjerovljena privatna isprava je isprava u vezi pravnog posla o kojem se stranke, sukladno ZOO, mogu nagoditi. 


 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija