Jump to content

Rješenje o nasljeđivanju/uknjižbi zemlje


gravosa

Preporučene objave

Postovanje,

 

Imam jednu zamolbu ako mi moze neko razjasniti nesto u vezi uknjizbe na naslijedjenu zemlju. Kad je moj pokojni otac umro zemlju i vinograde na Peljescu smo naslijedili majka, brat i ja. Majka je svoj dio ustupila, odrekla se u bratovo ime, i ja sam se slozio sa time tako da sada brat ima 2/3 a ja 1/3. E ovo je sto me buni, u pismu od suda (zemljisnoknjizni odjel) iz Dubrovnika pise "Opcinski sud rijesio je i dopusta se uknjizba na ime moje i bratovo pa ide adresa za 2/3 i 1/3 i to za: 192/768 dijela prava vlasnistva  i za: 254/480 dijela prava vlasnistva i onda su nabrojane cestice 555, 567, 1234, 567,  itd.

E sad mene ovo buni, ako je 2/3 bratu i 1/3 meni sto mu onda dodje ovo 254/480 i 192/768 dijela prava vlasnistva. jeli moje 1/3 ili nije ili nesto drugo. ja vas nebih maltretirao i otiso bih kod pravnika ali nisam i necu biti u hrvatskoj slijedecih par mjeseci.

 

Hvala unaprijed 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu biti siguran, ali čini mi se po ovome što ste napisali da Vaš otac nije bio vlasnik te zemlje 1/1 nego je u zemljišnoj knjizi bio upisan kao suvlasnik u određenom dijelu. Zbog toga prilikom uknjižbe brata i vas nije bilo moguće upisati jednostavno 1/3 i 2/3 dijela, već je suvlasnički udio koji je bio upisan na Vašeg oca podijeljen na vas dvojicu. 

Predlažem da slikate rješenje o nasljeđivanju ili povijesni izvadak iz zemljišne knjige za te čestice (zacrnite osobne podatke da ih javno ne objavljujete) i da ih priložite svojoj poruci.  Vjerojatno ćemo onda biti malo pametniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, kao što sam izvorno i rekao. Vaš otac nije bio vlasnik cijelih nekretnina nego suvlasnik u 192/768 dijela u jednom zk.ul. te suvlasnik u 25/4800 dijela u drugom zk.ul. 

Dakle, vi niste nasljedili 1/3 nekretnine, već 1/3 suvlasničkog dijela vašeg pokojnog oca. 

E sad, ako te nekretnine Vaša obitelj samostalno koristi (obrađuje ili na neki drugi način) duži vremenski period (20 godina) te ako to možete dokazati svjedocima, postoji mogućnost podnošenja tužbe radi utvrđenja prava vlasništva protiv svih ostalih osoba koje su kao suvlasnici upisani u tim zk ulošcima. 

Osim toga, provjerite tko su ostale osobe koje su upisane kao suvlasnici, lako je moguće da je to također netko od Vaših predaka te da te nekretnine nisu unesene u rješenje o nasljeđivanju iza tog pretka, a da biste vi također bili nasljednik iza te osobe (npr. ako je kao suvlasnik možda upisan Vaš djed).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru i pojasnjenju, i ja sam nesto tako sumnjao zato mi i nije bilo jasno jel tamo pise 1/3 a onda opet 192/768 dijela. I sto se tice ostalih osoba upisanih ko suvlasnici ja cu to provjeriti kad se vratim u Hrvatsku za koji mjesec, samo onda ne razumijem zasto nista ne pise nego smo samo ja i brat navedeni dok u svim drugim "papirima" of suda i pravnika su uvijek navedeni i drugi, moja majka, brat, oceve dvije sestre i brat cak i neke rodjaci. tako da me I ovo buni, kako odje niko nije naveden u ovom dokumentu a u prijasnjih 20 jesu i to bi ih znalo biti po 10 osoba navedenih ko nasljednici. 

 

 

uređeno: od gravosa
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostali nisu navedeni jer je ovo rješenje kojim se Vama i bratu dozvoljava uknjižba na suvlasničkom dijelu koji je ranije pripadao vašem ocu te takvo rješenje nema nikakvog utjecaja na ostale suvlasnike i suvlasničke udjele. 

Potrebno je pribaviti izvadak iz zemljišne knjige za oba zemljišnoknjižna uloška, te ćete u izvatku vidjeti tko je sve upisan kao suvlasnik. Za to ne morate čekati dokazak u Hrvatsku, budući da neslužbeni izvadak možete naći i preko Interneta na stranici https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLdbExtract

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovoru I tom linku. bio sam tamo i upisano je nas 6, ja, brat I jos 4. a opet tamo ima nekakvog "dijela prava vlasnistva" za 50/14400 ili of 800/4800. pa kakvo je to dio vlasnistva od 14400....cetrnaest tisuca. 

 

ne zelim ja vas maltretirat i trazit besplatne savjete, ja cu sve to obavit kad se vratim u Dubrovnik u svibnju ali me je bas zaintegriralo  ovo "dio prava vlasnistva", pa kakav je to dio  od osam tisuca ili od cetrnest tisuca. pa pobogu sto mu je to, jel se to dijeli na 8 ili 14 tisuca ljudi.

 

zahvaljujem jos jednom ali stvarno ovo ne razumijem, imam se  pravo upisat ko vlasnik za 14000 dijela prava vlasnistva, pa sto mu je to, 14000 milimetara zemlje, 14 000 molekula, 14000 bobica grozdja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 54 minuta, gravosa je napisao:

zahvaljujem na odgovoru I tom linku. bio sam tamo i upisano je nas 6, ja, brat I jos 4. a opet tamo ima nekakvog "dijela prava vlasnistva" za 50/14400 ili of 800/4800. pa kakvo je to dio vlasnistva od 14400....cetrnaest tisuca. 

Na toj nekretnini je relativno rijetka situacija da su suvlasnici upisani u suvlasničkim udjelima koji imaju različite nazivnike. Kada biste zbrojili sve suvlasničke udjele, oni bi trebali dati jedno cijelo (1/1). Suvlasništvo zapravo znači da ste vi svi, u određenim udjelima, suvlasnici na toj zemlji. Dakle, dok se ne provede razvrgnuće suvlasništva, nitko od vas ne zna koja je zk. čestica ili dio zk. čestice njegov, već ste svi suvlasnici svakog četvornog metra svih čestica. 

Moj prijedlog je da, kad se vratite u Hrvatsku, obiđete svu tu zemlju da vidite postoje li određene čestice koje već više od 20 godina obrađuje isključivo Vaša obitelj. U odnosu na te čestice možete podnijeti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva protiv ostalih suvlasnika upisanih u zk. uložak (odnosno njihovih nasljednika ako su umrli). U odnosu na ostale čestice možete podnijeti prijedlog radi razvrgnuća suvlasništva, pa da se sva zemlja podijeli među suvlasnicima na način da svakom pripadne točno određena čestica ili dio čestice. 

Radi pregleda dokumentacije, detaljnijeg savjetovanja i zastupanja u tim postupcima svakako savjetujem da angažirate odvjetnika, i to po mogućnosti nekog lokalnog odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, gravosa je napisao:

tako mi nesto i izgleda sa ovim 1600/14400 i 800/4600 "dijelovima".

Neka vas to nešto previše ne buni, tako je to sa zemljišnim nekretninama gdje postoji određena veličina u (m2) dijeljena na suvlasnike, u biti računanje s racionalnim brojevima sadržano u obliku razlomka, a da bi se ev. mogli izračunati m2 svakog suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Rješenje o nasljeđivanju/uknjižbi zemlje

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija