Jump to content

zastara - član 224 st 1


mmmamaja

Preporučene objave

pozdrav svima,

u drugom mjesecu 2010 godine djelo je napravljeno, koliko mi je jasno za tu godinu se primjenjuje kazneni zakon 2006 godine?
zadnji kontakt sa sudom sam imao negdje 2013 godine, od tad ništa, djelo je prijevare član 224 st 1 u svezi člana 61. kaznenog zakona, za koje se moze izreci maximalna kazna od 5 godina zatvora.

jeli se u mom slucaju primjenjuje da zastara nastupa 5 godina od pocinjenja djela jer je za djelo propisana kazna teža od 3 godine?

hvala vam !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razvidno je da ste počinili produljeno KD (...u svezi čl. 61.).. kako navodite

Sudi Vam se po zakonu koji je bio na snazi kad ste počinili KD, tj. iz 2008. godine (NN ...110/97, 152/08), jer je novi zakon nepovoljniji za Vas kao počinitelja, no ne i zastara, zastara se primjenjuje po sadašnjem KZ (čl. 86.) ....

Tada su na snazi bile dvije zastare, relativna i apsolutna..., u relativnu zastaru se računalo vrijeme do kada se mogao pokrenuti kazneni progon (u kojem roku) od izvršenja samog KD, a apsolutna - krajnji rok za donošenje pravomoćne presude od počinjenja KD ili kada su nastale posljedice KD (ako su nastale kasnije), dvostruko veća od maksimalno predviđene za to KD...

Na Vas bi se, po starom zakonu, primjenjivala zastara u trajanju od šest (6) godina (dvostruko od maksimalne), jer je za KD koje ste počinili bila predviđena kazna zatvora od tri (3) mjeseca do tri (3) godine (KD koje ste Vi počinili - prijevara), zastara bi nastupala protekom od šest (6) godina od počinjenja KD ili od nastajanja posljedica vršenja KD, a po sadašnjem deset (10) godina,  no u sadašnjem KZ stoji u čl. 86. KZ da će se primjeniti zastarni rokovi novog zakona ako se od počinjenja KD promjeni zastara izvršenja kazne, tj. zastarni rokovi koji su normirani u čl. 81. st. 1. KZ, dakle po tome nije nastupila zastara, jer je to stvarno specifičan institut kaznenog prava, ne primjenjuje se tadašnji važeći, već novi ako su mijenjani zastarni rokovi, a mijenjani su...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znam znam.. ali u realnosti tko je zreo sa 18 :P

čitam sad tj. utvrđujem.. imovinska korist u djelu je 35000 kn, rečeno mi je da se primjenjuje onaj zakon koji je povoljniji za okrivljenika... znači li to da se u mom slučaju za djelo iz 2010 godine primjenjuje sadašnji zakon koji govori da je znatna imovinska korist 60000 kn ili više, tj ne primjenjuje mi se zakon iz 2008 koji govori da je znatna imovinska korist 30000 kn? u skladu sa tim onda jeli točno govorim kada čitam zakon gdje piše da ako je pribavljena mala imovinska korist da je maximalna kazna za djelo 1 godina zatvora? dali se na osnovu toga tj. maximalne kazne od godinu dana za takvo djelo primjenjuje i zastarni rok za djela do godinu dana zatvora? tj 6 godina zastare za djela do godinu dana zatvora?

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija