Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Ivan875

Majka s shizofrenijom brine o svojoj majci- pomoć molim

Preporučene objave

Moja baka boluje od demencije, u teškom je stanju i moja majka bi je htjela staviti u dom jer ona jedina brine o njoj i više ne može. Majka boluje od shizofrenije. Njen brat je prisiljava da brine o njihovoj majci i prijeti da će se doseliti k nama ukoliko neće s tim da on i žena rade i ne bi se mogli posvetiti baki, a prema nama su užasni i imamo poremećene odnose već trideset godina s njima.

Što se legalno može uraditi da baku stavimo u dom? Da li socijalna služba ako proglasi bakinog sina skrbnikom (pošto majku ne može) može odrediti da on useli u stan koji je bakin, a majka ima pravo doživotnog stanovanja? Iako mi izričito ne želimo da useli jer njegovi napadi na majku joj svaki put pogoršaju psihičko stanje.

Majka ima i  pravo na pola penzije koju je baka naslijedila od djeda, ali ujak želi uzeti cijelu penziju i time platiti dom, što bi majku ostavilo bez novca za režije.

Što treba napraviti i kome se obratiti da se baku smjesti negdje van stana i da majci ostane pola njene penzije na koju ima pravo, da si može plaćati režije?

Htjeli smo je smjestiti u bolnicu koja prima dementne, ali ujak ne želi niti čuti. Prijeti nam da ako zovemo socijalnu službu da ćemo ostati bez stana (iako majka ima pravo doživotnog stanovanja), prijeti da će doseliti, zastrašuje nas već godinu dana i napada majku da ne brine dovoljno o baki, a majka je na rubu snage i više uistinu ne može. Molim vas, jako nam je hitno, kome se trebamo obratiti i jesu li prijetnje osnovane?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mi živimo u teroru i strahu od ujaka koji je već jednom napao susjedu i to je bilo procesuirano, a nama prijeti da će nam samo biti gore ukoliko se obratimo institucijama jer će nam oduzeti stan ili će on doseliti k nama. On ne bi brinuo o majci i mijenjao joj pelene nego bi zlostavljao majku dok ona ne bi završila u mentalnoj bolnici i onda bi on uzeo stan jer već trideset godina želi taj stan.

Strah nas je obratiti se CZSS jer što ako oni uzmu njegovu stranu i kažu neka se doseli?

Baka je vezana za krevet, ali zapomaže i vrišti dan i noć i susjed koji jedini živi tu je više ne može slušati. Mi psihički patimo, ja imam dijagnozu depresije i anksioznosti i sve ovo mi je jako pogoršalo stanje, kao i majci i pitanje je vremena kad će majka izgubiti kontrolu nad sobom.

Molim vas, recite nam kome bi se bilo najbolje obratiti? Odvjetniku? Nemamo novca, ali pokušali bi nekako se zadužiti ako će nam to pomoći. Strah nas je ako CZSSS proglasi ujaka skrbnikom bakinim da tek onda slijedi pakao i da će ili doseliti ili uzeti svu penziju i tako platiti dom jer je u mentalnu bolnicu koja ima odjel za dementne ne želi staviti. Iako  je ona za bolnicu jer non stop vrišti i to toliko glasno da ne možemo živjeti ni spavati, i tako već mjesecima, ne gasi se uopće, od jutra do sutra.

Ujakova žena meni govori „majka će ti umrijeti“ i onda nam prijeti „nećete se riješiti babe, ona će tu biti do smrti, jel vam jasno?“, znači oni se nadaju tome, da će majka poludjeti ili umrijeti od ove situacije.

Jel ih možemo prijaviti za nasilje nad mojom bolesnom majkom i zanemarivanje potreba bake?

Molim vas, kako se možemo zaštiti od ujaka i staviti baku u bolnicu?

 

 

Uređeno od Ivan875

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Svaku prijetnju i svako nasilje koje je usmjereno na teško zlo usmjereno prema Vama, majci ili baki možete prijaviti policiji. Majka ne može biti skrbnica baki ako baki bude oduzeta poslovna sposobnost, ali Vi možete, zašto Vi ne biste bili (je li baki već ranije oduzeta poslovna sposobnost s obzirom da je dementna)? Prijavite baku da ima pravo na tuđu pomoć i njegu u iznosu od 600,00 kn, tako ćete doći do dodatnih prihoda ako već niste to učinili. Što se tiče smještaja u dom, to ovisi koliko dom košta, ako pola mirovine nije dovoljno, morat će biti cijela mirovina, jer CZSS zna tražiti da djeca i unuci izdvajaju dodatno ako korisnici domova imaju premale mirovine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×