Jump to content

Naknada štete


hancamasic

Preporučene objave

Da opisem svoj problem. Imam 31 god i pravno sam jos u braku koji traje od 21.3 2105. u braku nije rodeno dijece , muz iz prvog braka ima dvoje. Na moju i nesrecu mojih roditelja obolila sam prije godinu i 10mj , i ostala invalid( ICV teskog stupnja). Od tog dana za supruga ne postojim, uzeli su me roditelji k sebi gdje sam i sada i lijecim se. No, iscrpila sam sve snage finanacijske, psihicke, moralne....Od tog dana sam u milosti roditelja koji se trude mi pomoci ali pada nam moral. Zaduzila sam roditelje za oko 400 tis kuna za lijecenje. On je u tom razdoblju dolazio kod mojih roditelja , vrijedao nas, prijetio da ce mi se jos nesto desit, omalovazavao nas, govorio da sam rugoba s kojom nece imat posla... Sta nam je ciniti i kome se obratiti. Najzalosnije je sta je veoma dobro situiran i govori da ne pomisljamo na nista jel ima dobre odvjetnike. Potpisala sam mu prijedlog za sporazumni razvod jel mi je obecao platiti toplice i vratiti auto, no kaze da se predomislio jel da nece ulagat u rugobu kojoj nema pomoci. Demoralizirana sam a starci u komi jel su mi dali zadnju lipu za lijecenje. Kazu da idemo kod odvjetnika i tako kazemo. Ali nemamo vise novaca, otac otad ne radi jel imaju oko mene obadvoje posla. Ovo sve je i blago receno kakvu nama je stetu materijalnu i nematerijalnu pricinjavao i pricinjava. A braku smo na papiru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, žao mi je zbog situacije u kojoj ste se našla.

Vidim da ste temu naslovila "naknada štete", ali ne znam po kojoj osnovi je tražite? Eventualno po ovim uvredama, ali za to bi bilo potrebno pokrenuti odgovarajući postupak.

Ono što se nameće iz biti Vašeg upita su dva pitanja - pitanje razvoda braka i uzdržavanja. Tvrdite da ste formalno još u braku, iako da ste mu potpisala prijedlog za sporazumni razvod braka (kojeg onda on očito još nije podnio sudu?). Za Vas bi bilo nužno da podignete tužbu za razvod braka, a u sklopu koje parnice biste ujedno i tražila uzdržavanje od bračnog druga. Ovo potonje, prema Obiteljskom zakonu ima načelan maksimalan rok od godinu dana, ali isto tako stoji da ga sud u opravdanim situacijama može produljiti. Budući nemate maloljetne djece, postupak je dosta pojednostavljen i brži negoli da ih imate.

Naknadno ćete moći pokrenuti i postupak za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine (jasno, ukoliko je ima).

Glede ovih dolazaka uskoro bivšeg supruga, ukoliko više s njime nećete imati posla, dajte mu to jasno do znanja (i Vi i roditelji) i ukoliko se dobrovoljno ne želi udaljiti, pozovite policiju. Nitko nema pravo uznemiravati drugoga. Ako će biti potrebno, podnijet će se i odgovarajuća prijava, pa i zatražiti zabrana pribižavanja suprugu.

Što se tiče pravne pomoći, moja sugestija Vam je da se obratite nadležnom uredu državne upravu u Vašoj županiji (Gradu Zagrebu) sa zahtjevom za dodjeljivanjem besplatne pravne pomoći (sekundarne naravi), tamo će Vas poučiti što sve morate dostaviti od dokumentacije i ukoliko zadovoljavate kriterijima, dodijelit će Vam se pomoć u vidu odvjetnika, kojeg onda ne plaćate ništa.

Iako ne mogu ni zamisliti kroza što prolazite, ima jedna svijetla točka u svemu - barem ste saznala kakav Vam je suprug "čovjek" i uskoro će ga se "maknuti" iz Vašeg života. Jer s takvim "ljudima" koji su Vam se obvezali "u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti", kome treba neprijatelj? Bitno je da se koncentrirate na zdravlje i bitku koja slijedi, kako osobnu, tako i pravnu, a ostalo ne previše uzimati srcu. I znam da je jedno to napisati, a nešto sasvim drugo to proživjeti. Uglavnom, krenite u bitku, jer drugi nažalost, neće. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija