Jump to content

vlasništvo nekretnine u izvanbračnoj zajednici


Sonjiska

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me pitanje moga vlasništva na stan koji imam 14 godina. Partner živi 10 godina samnom u mome stanu. Da li je on zbog stanovanja stekao kakva prava na vlasništvo moga stana? U slučaju selidbe u novi stan pod mojim vlasništvom, da li bi tada imao kakvo pravo tražiti udjel u vlasništvu te u slučaju prekida dugoročne veze isto. Ako da, da li postoji neki dokument kojim se može obvezati da neće tražiti ta prava, iako nismo u braku?

uređeno: od Sonjiska
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 48 minuta, Sonjiska je napisao:

Vlasništvo nad stanom sam stekla prije veze sa partnerom, kupoprodajnim ugovorom. Novi stan bi dobila darovnim ugovorom od svoga oca.

Poštovana Sonjiska,

Vlasništvo nad stanom stekli ste kupoprodajnim Ugovorom ali niste odgovorili kako je izvršeno plaćanje istog, isplata gotovinom jednokratno ili na kredit, obročnom  otplatom.

Sadašnji stan ako je ispaćen prije početka veze  sa sadašnjim partnerom kao i darovani stan su vlastita imovina kako Vam je objasnio poštovani Spitfire.

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pardon, stan je bio isplaćen gotovinom, jednokratno. 

 

Zanima me da li postoji ikakav uvjet da bi ipak na neku foru partner mogao dobiti stan (ili dio stana) u slučaju prekida izvanbračne zajednice. Plaća račune, a hranu i ostalo plaćamo zajedno. Međutim, moj otac strahuje da bi ovaj mogao naći neku rupu u zakonu i prisvojiti stan. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Sonjiska je napisao:

pardon, stan je bio isplaćen gotovinom, jednokratno. 

Poradi ovoga vrijedio bi odgovor iznad da bi oba stana bila vlastita imovina u kojoj izvanbračni partner ne bi mogao steći pravo (su)vlasništva temeljem bračne stečevine. Eventualno, ako već plaća račune, bi mogao potraživati povrat uloženog u tuđu nekretninu i to samo za period unazad 5 godina.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
, Spitfire je napisao:

ako već plaća račune, bi mogao potraživati povrat uloženog u tuđu nekretninu i to samo za period unazad 5 godina.

Eventualno ako bilo kad pomisli na tako nešto,nek  dobro  razmisli u čijoj nekretnini je živio,pa čak što više bi takav zahtjev bio neutemeljen jer se i on sam koristio stanom.

P.S.što se tiče početka tijeka zastare eventualnih potraživanja u konkretnom slučaju vrijede odredbe čl.235 Zakona o obveznim odnosima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija