Jump to content

Imovina i prava na nju


Stari55

Preporučene objave

Dakle,

slučaj je složen (kao i većina njih): Službeno sam se razveo prije 18 godina, ostavio sve bivšoj i djeci. Uredno izvršavao sve zakonske i nezakonske obveze, no odnosi su, naprosto popucali. Pet godina kasnije ponovo sam se oženio. Sadašnja je žena, na svoje ime, kupila kuću, a prije zaključenja kupoprodajnog ugovora ja sam ovjerio vlastitu izjavu kod javnog bilježnika kako je njezina nekretnina kupljena isključivo njezinim sredstvima stečenim prije našeg braka. Sve, dakle, glasi na nju, ja osobno ne posjedujem ništa. U međuvremenu, zbog određenih nesretnih okolnosti, moji su se odnosi s djecom iz prvog braka dodatno pogoršali, komunikacija je potpuno prestala, nisu me posjetili niti u bolnici iako su znali da je stanje ozbiljno, a nisu čak niti nazvali (iako još uvijek imaju moj broj). Sada sam nedavno imao sličan ružan primjer u okolini i zanima me sljedeće:

U slučaju moje smrti, može li itko osim moje žene (koja je i vlasnica) polagati ikakvo pravo na bilo što? Je li dovoljna činjenica da je ionako sve njezino vlasništvo (uz spomenutu moju izjavu) ili imam na raspolaganju još neke pravne instrumente (oporuke, izjave, itd), kako bih bio 100% siguran da nitko od moje bivše obitelji i djece s kojima ne komuniciram nema pravo polagati ikakvo pravo na tu nekretninu? Razmišljao sam čak i da se formalno razvedem i formalno prijavim negdje, samo da se tako nešto ne bi dogodilo. Isto tako ukoliko ona 'ode' prije mene namjerava sve oporučno ostaviti svojoj kćeri s klauzulom da ja imam pravo doživotno živjeti unutra. Molim vas za odgovor jer pitanje nije ni hipotetsko niti teoretsko, naime, sve bi se moglo dogoditi vrlo skoro. Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da sve možda zvuči grubo, no doista ne želim da mojoj ženi moja djeca (koja mrze i nju i mene) zakucaju na vrata ili pokušaju na bilo koji način dočepati se ikakve imovine.

 

Vidim, ovaj je moj upit imao 50-ak pregleda, no niti jednog odgovora. Ne mogu inzistirati, no mogu ljubazno zamoliti da mi netko stručan odgovori. Naime, kao što rekoh, stvar je prilično hitna. Trenutno ne mogu konzultirati odvjetnika jer sam hospitaliziran i prognoze nisu bajne. A to što je mogućnost da uskoro nestanem, ne samo s ovog foruma nego s ovog svijeta sve realnija je i razlog otvaranja ove teme. Vjerujte, očajan sam. Moja žena koja me voli i jedina brine o meni odbija i započeti takav razgovor jer odbija mogućnost da možda neću dočekati Novu godinu, uvjerena je u oporavak. Ja više nisam. Doista, ne bih želio da toj plemenitoj ženi koja je doista uložila vlastiti novac, brinula o meni sve ove godine, od kada sam prije desetak godina ostao bez posla s tek povremenim 'fuševima', hranila me, plaćala račune, liječnike... Ne mogu podnijeti pomisao da joj, ako do toga dođe, 'hijene' zakucaju na vrata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovaani, prije svega da izrazim svoje žaljenje poradi Vaše, tako složene, zdravstvene situacije, i da Vas zamolim da ne gledate tako crno, znam kako se osjećate, umalo pa se i ja nalazim u sličnoj zdravstvenoj situaciji, ali nikad nesmijete "kloniti duhom" i predavati se...

Dakle ovako, ako Vi nemate ništa u svom vlasništvu, a iz Vašeg posta proizlazi da nemate, nasljednici nemaju što naslijeđivati niti djeliti, no, ako imate nešto, napravite Ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojom suprugom, tada ostali nasljednici, Vaša djeca iz prvog braka, nemaju pravo na naslijeđe, i sva imovina poslije, oprostite na grubosti, Vaše smrti prelazi u vlasništvo sadašnje supruge...

Dakle, ako se ta kuća, koju spominjete, vodi kao vlasništvo Vaše sadašnje supruge, ona se u Ostavinskom postupku neće niti voditi kao ostavinska masa, nije Vaša imovina, no, kako bi se ipak osigurali, tj. osigurali Vašu sadašnju suprugu, možete sa njom sklopiti Ugovor o doživotnom uzdržavanju, temeljem istog, ostali nasljednici gube pravo na nasljedstvo, kao i na nužni dio.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , Stari55 je napisao:

Sadašnja je žena, na svoje ime, kupila kuću, a prije zaključenja kupoprodajnog ugovora ja sam ovjerio vlastitu izjavu kod javnog bilježnika kako je njezina nekretnina kupljena isključivo njezinim sredstvima stečenim prije našeg braka. Sve, dakle, glasi na nju, ja osobno ne posjedujem ništa

Iz citiranog nevidim razlog za neku posebnu zebnju,ovo iz razloga što se radi o njenoj osobnoj imovini,a što ste za života osobno vi stavili na papir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Matrix je napisao:

Iz citiranog nevidim razlog za neku posebnu zebnju,ovo iz razloga što se radi o njenoj osobnoj imovini,a što ste za života osobno vi stavili na papir.

Hvala, olakšali ste mi. Kao što rekoh, nedavno sam u okolini imao sličan slučaj, čovjek je umro, još se nije ni ohladio kada su udovici koja je zadnjih 30 godina s njim dijelila dobro i zlo, na vrata s odvjetnicima zakucali sinovi iz prvog braka koji starog nisu svih tih godina niti čuli niti vidjeli, a kamoli bar posjetili u bolnici u kojoj je ležao tjednima, a potom, kada su ga poslali da umre doma, jadna je žena još tjednima bdjela, hranila ga juhicama, prala, čistila...

 

, Matrix je napisao:

Iz citiranog nevidim razlog za neku posebnu zebnju,ovo iz razloga što se radi o njenoj osobnoj imovini,a što ste za života osobno vi stavili na papir.

A sada, kada ste već toliko ljubazni, a budući da smo oboje postali zbog svega paranoični, još jedno, hipotetsko pitanje: Ne daj Bože, ode li ona prije mene, po nekoj logici ja nasljeđujem neki dio i onda opet, nakon mene, dolaze lešinari. Može li to ona riješiti tako da oporučno ostavi sve svojoj kćeri s klauzulom da ja mogu do smrti živjeti unutra? Ili je bolje da odmah prepiše sve na kći s klauzulama da smo mi unutra dok smo živi? Nažalost, imam puno vremena za razmišljanje, a i razloga, o svim tim varijantama. Kažem, ja sam čak razmišljao o fiktivnoj rastavi i da se ja, opet fiktivno, prijavim na nekakvu xy adresu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Stari55 je napisao:

ja sam čak razmišljao o fiktivnoj rastavi i da se ja, opet fiktivno, prijavim na nekakvu xy adresu...

Nepotrebno

 

prije 5 sati , Stari55 je napisao:

Ne daj Bože, ode li ona prije mene, po nekoj logici ja nasljeđujem neki dio i onda opet, nakon mene, dolaze lešinari.

Točno

 

prije 5 sati , Stari55 je napisao:

Može li to ona riješiti tako da oporučno ostavi sve svojoj kćeri s klauzulom da ja mogu do smrti živjeti unutra? Ili je bolje da odmah prepiše sve na kći s klauzulama da smo mi unutra dok smo živi?

Moguće obe varijante,izbor je vaš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kupila sam staru trošniju kuću 2004. godine kreditom banke i istu kreditom obnovila. Imam dva sina i supruga koji su osobno, svojim znanjem i radom u sklopu obitelji popravljali objekat i prilagodili ga paviljonski za obiteljski život. Mlađi sin se oženio i dobili su dijete koje je suprug čuvao punih 6 godina. Ja sam i danas u radnom odnosu, a suprug nije već dvadesetak godina. Mlađi sin sa suprugom inscinirali su svađu zbog još neotplaćenih kredita obzirom da sam ja 2013. godine ostala bez posla. Kupili su vlastitu nekretninu i otišli od nas prije godinu dana. Sin je kazao da će se pismeno odreći svog dijela te nekretnine i eventualnih potraživanja, da ne želi pomagati u otplati kredita te da ga kao roditelji ne zanimamo. Stariji bi prihvatio pomoći i u eventualnom uzdržavanju nas roditelja i platiti kredite ukoliko nekretnina u konačnici bude samo njegova. Nekretnina je uknjižena na mene od 2004. godine. Suprug i ja se slažemo s takvim rješenjem, tim više jer bih u dogledno vrijeme morala u starosnu mirovinu koja će biti vrlo mala. Godine 2014. sam se ponovno zaposlila i sada sam još radno angažirana. Da li je moguća kupoprodaja navedene nekretnine a otplata kredita bila bi njezina vrijednost? Ili doživotno uzdržavanje? Ili dosmrtno?  Sa pravom daljeg korištenja nekretnine (mene i moga supruga)? Molim za savjet i unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve opcije su moguće, Vi slobodno raspolažete svojom nekretninom za života, neovisno o sinovima. Možete s jednim sinom sklopiti ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, ali zaista u trenutku kad Vam uzdržavanje bude bilo potrebno, da netko skrbi o Vama, plaća račune i režije, da brine za Vas i slično. Možete i odmah darovati nekretninu jednom sinu, s pravom doživotnog korištenja za sebe i supruga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Htjela bih zapravo riješiti pitanje kredita koji uskoro neću moći plaćati obzirom da ću otići u mirovinu ako mi poslodavac ne produlji ugovor o radu na određeno vrijeme, a koji ističe 31.12.2018. Da li mlađi sin može osporavati darovanje nekretnine starijem sinu za mog života ili pak nakon smrti radi nužnog dijela? Najveći problem je snaha zbog čega su i otišli od nas. Jer, kredit se mora plaćati još oko 7 godina, a vjerojatno će se u nekretninu još ulagati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija