Jump to content

Odluka o alimentaciji/sporazumni razvod


DanP

Preporučene objave

Pozdrav..imam pitanja,ali na internetu ne nalazim odgovore..
Da li alimentacija bas mora biti ona minimalna za dijete od 5 god ili se roditelji mogu sami dogovoriti o iznosu alimentacije ako zele ?

Da li je savjetovanje prije razvoda obavezno ili ne ?

Radi se o sporazumnom razvodu,bivsi i ja smo se sve izdogovarali i sa svim se slozili ali za ovo nismo sigurni jer ne nalazimo odgovore..

Hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad sam ja sa svojim bivšim mužem bila u centru za socijalnu skrb na dogovoru oko zajedničkog skrbništva zajedno smo sa socijalnim radnikom, psihologom i pravnim predstavnikom ispunjavali plan za zajedničku skrb. Pravnik je tada vezano za alimentaciju rekao da iznos alimentacije po djetetu ne može biti niži od zakonskog tj 950 kn. To mora biti na papiru, a sad ako smo se mi drukčije dogovorili to je naša stvar ali da papir mora biti zakonski definiran jer ako dođe do nesuglasica onda se po tom papiru rješavaju svi problemi jer on postaje ovršan nakon što ga sud prihvati. Tako je meni bilo prije skoro 3 godine. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, u Planu o roditeljskoj skrbi ne mora biti naveden minimalni iznos uzdržavanja, no ne smije biti manji od minimalnog, jer ga sud neće odobriti i neće postati ovršna isprava, sud će Vas uputiti na provođenje obveznog savjetovanja u nadležni CZSS..

Ako se radi o sporazumnom razvodu braka i ako ste postigli sporazum oko skrbništva nad djetetom i sud ga je prihvatio i potvrdio u izvanparničnom postupku, bez da Vas je uputio u postupak  obveznog savjetovanja u CZSS ne morate, ali odobreni Plan o roditeljskoj skrbi priložite zajedničkom Prijedlogu za sporazumni razvod braka,

No, moja Vam je sugestija da ipak pokrenete i prođete postupak obveznog savjetovanja prije razvoda  braka, gdje ćete biti upoznati sa posljedicama razvoda braka i da ih upoznate da ste sastavili Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi (čl. 106. ObZ), te da im ga prezentirate i zapisnik priložite uz Prijedlog za sporazumni razvod braka, jer može sud (ne mora) zatražiti provođenje tog postupka..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Ruby_Danderfluff je napisao:

Ako se on ne pojavi na savjetovanju, ono će biti provedeno i bez njega.

Oprostite samo da se nadovežem, ali će morati potpisati Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, o kojem ste se, kako navodite, prethodno dogovorili, te ćete ga, zajednički u izvanparničkom postupku, dostaviti sudu na provjeru i odobravanje kako bi dobio svojstvo ovršne isprave...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plan je ispunjen i potpisan.

Treba ga samo predati jos :)

Koliko se cirka ceka da sve to bude sluzbeno tj da budemo i sluzbeno rastavljeni ? To ovisi o sudu ili o tome koliko se njima da to brzo rijesavati ?

Mislim ja cu sve to naravno i njih pitat itamo,ali da bar budem malo pametnija kad odem..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odlično, kako navodite da je Plan o roditeljskoj skrbi spreman za predaju na sud, kao i Prijedloga za sporazumni razvod braka, a pošto u postupku sporazumne rastave braka, nema pripremnog ročišta, to bi trebalo biti relativno brzo gotovo, možete se, potpisom na zapisnik, odreći prava na žalbu, pa i samim tim skratiti postupak i ubrzati donošenje pravomoćne odluke (presude) o razvodu braka...

Sretno Vam...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija