Jump to content

pesti

Korisnik
 • Broj objava

  39
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

 1. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na malicovjek u Članak 28. stavak 3. (nije li to kombinacija ZOMO i ZOHBRD)   
  Vrijeme provedeno u DR u dvostrukom trajanju vam se racuna u potreban radni staz samo kod odredjivanja potrebnih 41 godinu radnog staza za braniteljsku "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" po ZOHBDR-u clanak 28., stavak 2., , dok kod opce "starosne mirovine za dugogodisnjeg osiguranika" po ZOMO-u morate imati 41 godinu efektivnog radnog staza, clanak 35., stavak 1.
  U "Zakonu o dodatku na mirovine" pise, citiram (radi se o 27% dodatka na opcu mirovinu):
  Članak 1.
  Ovim se Zakonom uređuje dodatak na mirovine korisnika čija je mirovina ostvarena i određena isključivo prema Zakonu o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 1999.
  Članak 3.
  Pravo na dodatak na mirovinu prema ovome Zakonu ne pripada korisnicima kojima je mirovina određena pod povoljnijim uvjetima i/ili na povoljniji način prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju...
   
   
  Kombinacija dvaju zakona je samo zato sto je ovaj opci ZOMO vec postojao pa da se dva puta ne pise u dva slicana zakona isti tekst, nista drugo...
  Nazalost da bi se poznavala materija potrebno je citati sve zakone koji su u to povezani i integrirani...
   
   
   
 2. Hvala
  pesti je reagirao na Keruzino u Mirovina   
  Pozdr.evo kao sto sam i obecao,predao sam dakle ,da mi se po novom polaznom faktoru izracuna mirovina,al pošto im je taj zakon nov kazu ,od 31.07.2021 nije im još uvjek jasno kako mi dati novi izracun. Da pojasnim,u komuliranoj mirovini sam od 2008 60% vojno 40% izvan, polazni faktor bez statusa hrvi i statusa dragovoljca 1.10,a sada po novom zakonu zbog hrvi trajno,jer sam i dragovoljac po tom novom zakonu 1,85. Samo mi kazu da sam u pravu za polazni faktor od 1,85,al još neznaju kako izracunati. Evo kako znam tako vam prenosim,to je sve od mene.
 3. Sviđa mi se
  pesti je dobio reakciju od prof u dragovoljački dodatak   
  Da
 4. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na DrWho u Psihološko testiranje   
  Poštovanje,
  tome se i nadam, pa ako mu odobre 40% za vojni dio bit će super, ujedno osim povećanje mirovine tu je i povećanje osobne invalidnine, nije puno ali čovjeka i to veseli, pa udjeli u trgovačkim društvima (dionice) i povlastica kod osiguranja vozila koju koristim, iako otac više ne vozi unazad nekoliko godina, a nakon ovoga možda mu i uzmu vozačku koju ionako ne koristi, tako da nema štete po tom pitanju.
  Čekamo samo poziv za stručnu procjenu, kontaktirao sam pravnicu u bolnici i potvrdila mi je da je predmet kod nje zaprimljen 03.08.'21. Povjerenstvo se još nije sastalo, vjerojatno godišnji pa dok se ne usklade pošto ih tri mora biti prisutna. Kolega Skywalker007 pojasnio je proceduru u temi "stručna procjena hrvi" na koje sam bacio oko pa mu se ovim putem zahvaljujem na odgovoru.
  Pošto psihološko testiranje koliko vidim igra veliku ulogu i dobro ga je imati, možda zamolim Ured u županiji za branitelje da ne šalje predmet u Osijek dok ne obavi testiranje, a kasnije samo nadopunim predmet sa nalazom od dnevne bolnice za koje sam već ugovorio termine pa čekamo pozive za navedeno.
  Bitno da otac ima volje da sve to odradi jer prije nekoliko godina nije htio niti čut pa smo se samo svađali oko toga. Ja sam mu logistička podrška što se papirologije tiče i tu mi nije problem da mu sve kopiram priredim i podnesem sve što treba pa i osobno odnesem, njegovo je samo da se pojavi na zakazanim terminima.
 5. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na ivek_73 u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Ja sam zatražio novi izračun zbog priznatog statusa dragovoljca. Šta će biti, ne znam.
  Isto tako se nadam da neće biti manja nego je sada. 
  Zahtjev za Novi izračun sam poslao na moje najbliže područno mirovinsko nakon telefonskog razgovora s pravnikom u spomenutom odjelu. 
  Inače, u konačnom ZOPHBDR (NN84/21) pozvao sam se na članak 52. a koji je u prijedlogu Zakona bio članak 20. 
  Zahtjev sam poslao prošli tjedan, iz razloga što u navedenom članku 52. a piše da pravo stupa na snagu od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja urednog zahtjeva. 
  Nije mi do mjesec dana, ali netko mora probiti led. 
 6. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na prof u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Ako je bruto iznos nove mirovine povoljniji od dosadašnjeg bruto iznosa.
 7. Hvala
  pesti je dobio reakciju od prof u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Poštovani,hvala vam na ovoj obavijesti,dakle sad je sve jasno,može se tražiti novi izračun kad se dobije trajni invaliditet i onda si u mirovinu kao HRVI 
  Hvala još jednom i svako dobro
   
   
   
 8. Hvala
  pesti je reagirao na Skywalker007 u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Poštovani pesti, evo javio mi se  kolega koji je bio u mirovini prema zakonu o DVO i PS, pošto je dobio HRVI trajno pokrenio je novi postupak za ostvarivanjem kumulirane invalidske mirovine prema zakonu o braniteljima. Pošto je za njega taj izračun bio povoljniji dobio je novo rješenje o mirovini prema zakonu o braniteljima.
 9. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na Kompa u Mirovina   
  I specijalne policije 
 10. Hvala
  pesti je reagirao na zoranp u Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata 2021   
  https://zakon.hr/z/973/Zakon-o-hrvatskim-braniteljima-iz-Domovinskog-rata-i-članovima-njihovih-obitelji-
   na snazi od 31.07.2021.
 11. Hvala
  pesti je reagirao na zis u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  ZAKON
  O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O HRVATSKIM BRANITELJIMA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI
  https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_07_84_1556.html
   
  Objavljeno danas u Narodnim novinama NN 84/2021.
 12. Hvala
  pesti je reagirao na White Walter u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_07_84_1556.html
 13. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na Skywalker007 u Starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika   
  To je jedan od parametara koji se koristi kada imate trajno HRVI i idete u kumuliranu invalidsku mirovinu prema zakonu o braniteljima.
  PVB najsigurniji vam je onaj koji će te dobiti na e-građani. Meni je poštovani Prof izračunao mirovinu u 14 lipa razlike tj. toliko je bio precizan i vodi brigu o svim izmjenama da sam mu puno zahvalan i uvijek ga preporučim a ovi iz mirovinskog izračunali 400 kn manju.  
 14. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na marona5 u Starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika   
  Nikakav pojas, čast svima, ali profesor je "zakon"- provjereno, kod mene prije dvije godine profesorov izračun je dao dvije kune manji iznos od kasnijeg izračuna HZZMO-a.
 15. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na marona5 u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Na stranku u postupku primjenjuje se zakon povoljniji za nju. Sama logika kaže da su se stjecanjem invalidnosti s osnova sudjelovanja u Domovinskom ratu ( HRVI ) životne okolnosti u bitnom promijenile, isto kao i osnovi stjecanja mirovine.
  Slijedom iznijetog sigurno je da će svi oni koji su umirovljeni po nekom od zakona, stjecanjem trajnog statusa HRVI steći i pravo na izračun mirovine za HRVI. E sad, pitanje je da li će to biti i povoljnije od već postojeće mirovine, pogotovo za one koji su otišli u mirovinu kao DVO i PS. Međutim i oni mogu birati da li će primati mirovinu po novom -HRVI izračunu ili onu već postojeću, jer po postojećim pravilima za izračun mirovine vrlo rijetki umirovljeni DVO i PS će dobiti veću mirovinu od postojeće.
 16. Hvala
  pesti je reagirao na Mister-X u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  ok,sad je jasnije ...
  mišljenja sam da ovaj novi zakon to uopče ne regulira i da na osnovu njega ne trebate ništa očekivati...
  evo,ovo ti je jedino moguča procedura koja je vrijedila dosad i odsad
 17. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na zoranp u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Moramo znati da oni koji pišu ovaj zakon točno znaju što rade i da to namjerno rade, bez obzira što oni pričali i kao suosjećali sa Braniteljima. Sramotno je da nakon 30 godina još uvijek nije svim Braniteljima riješeno sve što je trebalo biti, od stambenog zbrinjavanja pa do mirovina. Mnogi sada misle da će im biti veća mirovina i ja bih volio da bude tako ali mislim da neće, po meni bi najniža Braniteljska trebala biti 3.500 kuna i da nitko od Branitelja nema manju od te, i onda na to nadodati, dane Borbenog sektora, Dragovoljac, HRVI. Ovaj zakon je dobar za nas pripadnike Narodne Zaštite jer čemo moći tražiti da nas prebace iz civilne u Braniteljsku mirovinu.
  Sretno svima i ne odustajte u svojoj borbi!
 18. Hvala
  pesti je reagirao na ecwashere u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Kad se davno "pojavila" 6a mirovina, mnogi moji prijatelji iz gardijskih brigada su je odmah uzeli, dobili lijepu otpremninu, te odmah nakon umirovljenja podnijeli zahtjev za invalidsku tada kudikamo povoljniju, većina je tada uspjela. No bilo je i slučajeva kada nije bilo isplativo. Navodim primjer kolege koji se 4 godine mučio, svakih 6mj išao na bolničko liječenje, više bio po psihijatrijama nego doma, da bi dobio 27kn veću mirovinu.
 19. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na Skywalker007 u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Da sve ovisi kada je tko otišao u mirovinu, kao što je poštovani Prof puno puta ponavljao i GLASNO objašnjavao da kod kumulirane invalidske mirovine prema zakonu o braniteljima veliku parametar je famozni pridodani staž. Znači što ste stariji manje ga imate a neki su ga i potpuno izgubili nakon 60 godine starosti. U mom slučaju poštovani Prof mi je izračunao starosnu mirovinu i objasnio razliku od nekih 500 kn u korist braniteljske invalidske prof nespos, 20-80 rat -mir, 1492 dana borbenog sektora, status dragovoljca, PVB 1,2244 s 40,5 godina staža,  i sada mi je starosna dvo i ps 4220 kn a najniža kumulirana bi mi bila oko 4720 što znači da imam prostora za možebitni povoljniji izračun.
 20. Sviđa mi se
  pesti je dobio reakciju od marona5 u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Znam mnoge kojima je mirovina oko 3 tisuće kuna,možda njima bude bolje
 21. Hvala
  pesti je reagirao na zoranp u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Članak 20.
   
  Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i dragovoljci iz Domovinskog rata kojima je taj status ili  dodatni dani sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru priznati nakon što su već ostvarili mirovinu određenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, imaju pravo da im se ta mirovina ponovno odredi prema ovome Zakonu, od prvog dana slijedećeg mjeseca nakon podnesenog urednog zahtjeva, ako im je to povoljnije i ako ispunjavaju uvjete određene ovim Zakonom.“
 22. Sviđa mi se
  pesti je dobio reakciju od prof u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Upravo to me zanima,naime bilo je rečeno da se to neće moći,tj.da se ne može iz mirovine ići u mirovinu ,dakle netko ode poput vas ,a onda nakon par godina dobije invalidnosti i onda ide u ponovo iz mirovine u mirovinu a već je u mirovini.Koliko sam ja imao saznanja to nije bilo moguće ali navodno da bi se to omogućilo ovim dopunama, eto zato pitam. Budite slobodni molim podijeliti vaše buduće iskustvo ili saznanje u vezi toga. Hvala vam
 23. Hvala
  pesti je reagirao na Skywalker007 u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Svakako čim netko od mojih dobije rješenje objavit ću, već su trebali dobiti i to predugo traje. Uglavnom znam kolege koji su to riješili iz dvo i ps u hb inval. ali to je bilo do 2009. Uglavnom tu smo pa tko prvi sazna objavi ovdje
 24. Sviđa mi se
  pesti je reagirao na Skywalker007 u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Poštovani, ja sam u starosnoj mirovini prema zakonu dvo i ps i trenutno imam privremeno hrvi. Kada budem imao trajno hrvi predajem dokumentaciju u mirovinski te slijedi vještačenje i određivanje profesionalne ili opće radne nesposobnosti, zatim određivanje omjera rat-mir i dostava čina-zvanja od morh-mup. To je sve što je potrebno da bi se pokrenuo postupak izračuna nove mirovine prema drugom zakonu tj. s dvo i ps starosna na hb invalidska kumulirana. Znam neke kolege koji su pokrenuli taj postupak s dvo i ps na hb prije 1 godine ali još nitko nije dobio rješenje tako da znam samo ono u što su i mene uputili. 
 25. Sviđa mi se
  pesti je dobio reakciju od prof u Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama ZoHBDR   
  Ne znam,možda nisam bio jasan no probaću na ovom primjeru: osoba odlazi u mirovinu kao DVO ,nema status HRVI, nekoliko godina poslije dobiva status HRVI za trajno, dakle može li sada tražiti novi izračun mirovine bez obzira što je već u mirovini i što se nije umirovila kao invalid i zbog invalidnosti,to jest može li preći iz jedne mirovine u drugu?
×
×
 • Napravi novi...