Jump to content
Igor B.

Razvod online/ mogučnost razvoda u domovini iz inozemstva

Preporučene objave

Poštovani,

Rođeni smo i živimo u njemačkoj , oboje imamo hrvatsko državljanstvo te je brak sklopljen u HR veleposlanstvu.

Ne živimo skupa već 3 godine, iselila se prva iz zajedničkog stana, u međuvremenu 2,5godine svako ima svoj stan ( i ja sam bio prisiljem poslje njenog iseljenja se iseliti i useliti u manji stan), imamo maloljetno djete, uspjeli smo se iz početka dogovoriti o 50/50%  skrbništvu za djete (pismeno dogovoreno), te da majka dobiva dječji doplatak (pismeno dogovoreno), da ona meni ni ja njoj ne moramo plaćati ikoji novac (usmeno dogovoreno),  također smo se uspijeli dogovoriti da djete živi 2 tjedna kod majke pa onda 2 tjedna kod mene i tako dalje (prvo je bilo tjedan dana vamo tamo (pismeno dogovoreno) pa smo zbog izgovorene želje djeteta da se ne želi seliti svaki vikend, produžili na 2tjedna).

Mjesto glavnog prebivališta djeteta je zbog primanja dječjeg doplatka automatski prebačeno na adresu majke djeteta kada se je bila prijavila na novi stan ( ona ga je i prije bila dobivala dok smo živili skupa). 

 

Oboje želimo razvod braka, zbog financija sam prvi pokušaj pokretanja razvoda pred njemačkim sudom prekinuo kada  je odvjetnik izračunao da za razvod trebamo platiti  pa čak i više od 2000 eura. (koštao me samo prekid već 250 eura)

Pošto sam čuo da je u hrvatskoj rastava dosta financijski povoljnija sam pokušao naći išta o mogučnosti pokretanja rastave preko mreže/ online u hrvatskoj ili mogučnost pokrenuti rastavu pred sudom (i preko "rodbine" sa punomoći) u hrvatskoj.   Na žalost nisam uspio doznati išta konkretno što bi mi pomoglo da pokrenemo razvod, te svugdje čitam o obavezi mirenja itd.

Pitanja  

1. Imali u hrvatskoj online razvod braka?

2. Može li se preko rodbine(punomoć) pokrenuti razvod braka na sudu u hrvatskoj.

3. Ima li neki priručnik kako se točno pokreće razvod u HR / koji papiri su potrebni, koji pismeni dogovori, - moramo li oboje na sud, moramo neko mirenje ili slično raditi jer čitam o nekoj potvrdi cszzs...?

4. postoji li neka kontakt adresa u HR na koju se mogu obratiti iz inozemstva u svezi razvoda braka u hrvatskoj? (ili gdje se to može upitati)

5. Uspjeva li se razvod braka odraditi u 3 tjedna godišnjeg (bez uključenog odvjetnika) ?

6. jedno pitanje je kako se riješava odlučivanja o recimo medicinskom zahvatu kod djeteta  ako jedan roditelj ne vidi potrebu ili ne želi taj zahvat/ cjepljenje,

riješava li se to pred sudom bez odvjetnika u okviru rastave ( tko ima pravo prevagu odlučiti) ili se u tome slučaju mora uzeti odvjetnik da bi se izborilo pravo na glavnu riječ pri odluci / ili ima neki drugi način riješavanja u tome slučaju?

7. možemo li uzeti HR odvjetnika u svezi rastave da to sve riješi za nas (bez naše prisutnosti) i imali neki registar odvjetnika za razvod gdje bi mogao nači jednoga za nas?

da li je istina da se razvod bez odvjetnika kreće oko 600-800 kuna  a sa odvjetnikom oko 2500 kuna ? Ako ne, sa koliko moramo računati  bez odvjetnika i sa odvjetnikom?

Prije dvije godine dok sam bio na godišnjem otišao sam u ured opčine i tamo su mi bili nešto govorili o vađenju rodnog lista (oboje), vađenju dokumentacije iz matice oženjenih ili kako se to zove te još nekih informacija koje si nisam bio zapisao kao uvijet za zahtjev razvoda, za mene kao neupučenog se zakompliciralo drastično.

 Zahvaljujem se na čitanju a i trudu odgovoriti.

pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1. nema, morate biti prisutni

2. možda može, ako kod odvjetnika dođete da Vam sastavi plan i on taj plan onda preda na sud radi potvrde.

3. da, Obiteljski zakon, nekog kraćeg rješenja nema, ljudi kod nas obično idu u Centar za socijalnu skrb koji provodi postupak obveznog savjetovanja prije razvoda braka, pa ih tamo informiraju o svemu.

4. centar za socijalnu skrb Vašeg posljednjeg zajedničkog prebivališta u RH.

5. nažalost, vjerojatno ne.

6. roditelji imaju zajedničku roditeljsku skrb nad djetetom, o svim važnim pitanjima moraju se dogovarati sporazumno. Ako jedan ne želi napraviti nešto što je zakonska obveza ili se protivi u nečemu (npr. upis djeteta u neku školu, ishođenje osobne iskaznice i sl.), onda sudska odluka u izvanparničnom postupku može zamijeniti suglasnost drugog roditelja, dakle, mora se pokrenuti izvanparnični postupak. Takvo pitanje može se pojaviti bilo kada u tijeku roditeljske skrbi, pa se rješava pojedinačno.

7. http://www.hok-cba.eu/imenik/ Oko ovih iznosa, vjerojatno je točno.

I da, svakako Vam treba originalni vjenčani list i rodni list za dijete, to ne bi trebalo biti komplicirano niti izvaditi niti pribaviti, bilo odvjetniku, bilo Vama.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...