Jump to content

Rad nakon 65 godina


kokalo

Preporučene objave

Napunio sam 65 godina u proincu 2019 godine. Poslodavac mi nije ponudio novi ugovor. Ostao mi je stari ugovor.

Dali me poslodavac moze sada prisiliti na mirovinu? Citao sam ako se ne potpise novi ugovor kada radnik napuni 65 da onda ima ista prava kao i do tada to jest da ako mi hoce dati otkaz da imam pravo na otpremninu i otkazni rok?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani kokalo,

1. poslodavac Vas ne može prisiliti na mirovinu ali Vam može otkazati dosadašnji ugovor, to jest prestanak radnog odnosa.

2. imate pravo na otpremninu od cca 10.000 kn i otkazni rok.

Nisam siguran, doživljavate li Vašu sadašnju situaciju (puni radni odnos nakon 65.g. života) kao nešto pozitivno ili negativno ?

Koliko godina mirovinskog staža imate ?

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema clanku 112.. ZOR-a poslodavac je mogao otkazati vas ugovor o radu kad ste navrsili 65 godina zivota i isplatiti vam cca 8000 kn neoporezivog dijela otpremnine kod vaseg odlaska u mirovinu.

Ne vidim razlog da to nebi mogao napraviti i dalje, jednostavno prekinuti ugovor o radu bez otkaznog roka i isplatiti tih cca 8000 kn neoporezivog djela otpremnine za odlazak u mirovinu.

Mozda bi vam bilo bolje da ste sa navrsenjem 65 godina otisli u "starosnu mirovinu" i da ste uz izmjenjen ugovor o radu nastavili raditi kod poslodavca na 4 sata dnevno, primali bi mirovinu i vjerojatno pola sadasnje place.

Jedino sto u ovom vasem sad slucaju nakon navrsenih 65 godina za svaki mjesec daljnjeg rada dobivate dodatak od 0,34% kod izracuna mirovine, npr. za 12 mjeseci takvog rada mirovina bi vam se uvecala za 4,08%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato sto se smatra da je doslo do dogovora i ne moze se pozvati vise na taj clanak. Barem sam tako nasao primjere na internetu iz sudske prakse. Ono sto je poslodavac mogao napraviti je potpisati novi ugovor kada sam navrsio 65, posto nije mislim da sad mora ici otkazni rok i otpremnina. Barem sam ja to tako shvatio. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija