Jump to content

covid19- smanjenje plaće


dežurna budala

Preporučene objave

Poštovani,

 

dobila sam pismenu obavijest svoga poslodavca da da sam do kraja mjeseca travnja na obustavi rada i da u tome periodu imam pravo na naknadu plaće prema propisanim mjerama za očuvanje radnih mjesta od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koja iznosi 4000 kn.

 

Može li takva mjera stupiti na snagu bez moga potpisa?

Da li trebam na tu obavijest dati kakav odgovor?

Da li je istina da poslodavac koji je od strane države dobio 4000 kuna za isplatu plaća treba radnicima zaposlenima na neodređeno isplatiti punu plaću ili može sam donijeti odluku o neisplaćivanju iste?

Da li za to vrijeme ide prekid radnog staža?

Ima li poslodavac pravo nakon eventualnog ponovnog početka rada smanjiti radniku plaću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom navodite termin "obustava", ovdje se onda radi o prekidu rada iz članka 95. stavka 3. Zakona o radu. U tom slučaju trebali bi ste za mjesec travanj imati pravo na naknadu pune plaće koju ste imali do sada. Za to vrijeme staž ide normalno.


Predmetna mjera ne znači da plaća za mjesec travanj mora biti isplaćena baš u tom iznosu od 4000kn, već predstavlja samo poticaj i pomoć poslodavcu da zadrži radnika, dakle ta mjera mu ne daje izravno za pravo da jednostrano smanji plaću na taj iznos.


Za smanjenje plaće  vašem poslodavcu je potreban vaš pristanak u obliku potpisivanja aneksa ugovora o radu u kojem bi eventualno bili navedeni razlozi smanjenja te koliko će trajati takav period u kojem je plaća smanjena. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da to može biti slučaj jedino ako vaš ugovor o radu izravno upućuje da je plaća radnika određena u skladu s važećim odredbama pravilnika o radu, dakle ako vam plaća uopće nije niti određena ugovorom o radu. 


Međutim, čak i u tom slučaju, takva izmjena pravilnika i objava iste bi se morala provesti u skladu s propisanim postupkom, te bi morala biti dostupna svim radnicima. Pored toga, ukoliko imate radničko vijeće, poslodavac bi se morao posavjetovati s istim prije donošenja izmjene pravilnika. Ako to ne učini, radničko vijeće može od nadležnog suda tražiti da utvrdi da je predmetni pravilnik ( ili pojedine njegove odredbe ) nezakonit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija