Jump to content

Hipoteka i ovrha


anonimno

Preporučene objave

Molim ako mi netko može odgovoriti na slijedeće pitanje:

nad zajedničkim stanom jedan je suvlasnik uz suglasnost drugoga podigao hipotekarni kedit i uredno ga otplaćuje. Ako tome drugom suvlasniku koji nije podignuo hipoteku prijeti ovrha zbog duga kojeg je on napravio, da li se u tom slučaju može izvršiti ovrha nad tim stanom? Radi se o supružnicima.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru, ali možete mi molim vas malo pojasnit -ako je hipoteka nad cijelim stanom, znači nekretnini kao cijelini, suprug redovno otplaćuje taj kredit, a supruzi zbog njenog duga prijeti ovrha nad njenim suvlasničkim dijelom, kako se to onda riješava? Da li ovrhovoditelj traži od banke koja ima hipoteku nad tim stanom prijevremeni povrat kredita i prodaju cijele nekretnine ili samo jedne polovine koja glasi na suprugu? Odnosno tko tu koga tuži? Po ugovoru ako je stan pod hipotekom ne može se prodavati dok se hipoteka ne isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e ne može na suvlasničkom dijelu, nego na vašu žalost na cijelom stanu jer je založno pravo nedjeljivo ...dakle ovrha je naravno na cijeloj nekretnini , a nemojte sad plakat nad sudbinom ipak ste imali vremena razmislit prije davanja suglasnosti...

logika je sklijedeća što bi vaša suglasnost trebala kada bi se ovrhe provodile na suvlasničkim dijelovima...promislite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, vidim trudite se pomoći...ali tek sad mi nije jasno. Ovrha se ne traži zbog hipoteke koju suprug uredno otplaćuje, nego zbog duga supruge koji nema veze s tom hipotekom. A ona je ta koja je dala suglasnost za hipoteku nad svojim dijelom stana. Pošto je dug njezin ovrha bi trebala biti samo na njenom dijelu, jel? A kako kad je hipoteka nad cijelim stanom? Jel se ide na ovrhu cijelog stana, pa se prvo podmiruje hipoteka, a onda dug supruge? A što s bankom koja drži hipoteku -hoće li banka dozvoliti da taj stan ide u prodaju putem ovrhe, kad je očito da spram banke nema nikakvog duga? Pa zar nije taj stan kao cjelina garancija banci da će se hipoteka otplaćivati kako i stoji u ugovoru? Pa može se dogoditi da u slučaju takve ovrhe stan bude prodan ispod cijene i da banka ostane kratkih rukava...odnosno da kratkih rukava ostane ovrhovoditelj supruge, ako se banka prva namiruje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Malo ste nejasni u svezi duga vaše supruge, kad je on nastao i temeljem čega se vodi ovrha.

Ali onako općenito bih rekla, ovrhom protiv vaše supruge može biti zahvaćena samo njena imovina, tj. njen suvlasnički dio. U tom postupku vi možete isticati prigovor treće osobe tražeći da se ovrha na cijelom stanu proglasi nedopuštenom.

Osim toga, banka koja ima hipoteku nije oštećena, ako stan i bude prodan, jer se banka može namirivati iz cijelog stana i to od svagdašnjeg vlasnika nekretnine, tj. protiv svakog onog koji sttekne vlasništvo nakon što je založno pravo u korist banke već bilo upisano u gruntovnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija