Jump to content

Ovlašteno snimanje u vlastitom stanu


krwoloq

Preporučene objave

Što je potrebno učiniti da legalno smijemo imati u vlastitom stanu kameru koja snima isključivo unutrašnjost stana. Čak i ne snima, već se samo može s udaljene lokacije provjeriti što se događa. Pitanje je apropo situacije da na toj kameri uočimo nešto što nije u redu kod osobe koja je bila recimo zadužena za čišćenje, pa da ju možemo konfrotirati bez brige oko toga da smo korištenjem kamere počinili neko kazneno djelo.

Za samu kameru osoba je znala, ali smo joj kod angažiranja rekli da ju ne koristimo (što je i bila istina). No u zadnje vrijeme smo imali čudan osjećaj pa smo ju upalili i vidjeli stvari koje nam se ne sviđaju. U principu cijela priča ide ka otkazu suradnje ali ne bi željeli lagati oko razloga već joj reći što smo vidjeli i da smatramo da to nije u redu i u suprotnosti s dogovorenim pa stoga otkaz suradnje, al ne bi se htjeli uvaliti u neke kaznene probleme (čl. 144. KZ). 

uređeno: od krwoloq
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , G-man je napisao:

Ta osoba je vaš zaposlenik?

Nije...

 

U principu je glavna stvar - šta je dovoljno da se snimanje u vlastitom stanu ne smatra neovlašteno? Naljepnica na vratima (prostor je pod video nadzorom)? To što smo prije godinu i pol dana upozorili osobu da kamera postoji (doduše tada smo joj i rekli da ju i ne koristimo..što i nismo do sada)? Nešto treće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitao sam vas iz razloga, jer ako se radi o osobi u radnom odnosu, onda u igru dolaze i pravila radnog prava.

Da, ovo je malo zeznuta stvar. S jedne strane osobu upoznajete s prisustvom kamere, ali da ju ne koristite, a nakon toga je ipak koristite (ali sad bez obavještavanja te osobe). Ovdje je irelevantno što se radi o vašem stanu (bilo bi irelevantno u slučaju primjerice provalnika, ali ovako, kada je osoba dosta frekventno kod vas i još k tome nešto posprema, to je druga priča).

Poanta i smisao čl. 144. KZ-a je zaštita privatnosti osobe, primarno sa aspekta zaštite njegove seksualnosti, zdravstvenog stanja te osobnog života, i to u situacijama kada se nalazi na mjestu posebno zaštićenom od pogleda, dakle ne na javnom mjestu. Pritom je samo mjesto irelevantno ukoliko ispunjava ove prethodne karakteristike.

Osobno sam mišljenja da bi se ovdje ipak radilo o neovlaštenom snimanju, no kako bi konkretan sudac razmišljao i bi li snimana osoba uopće potegnula ovo u kazneno-pravnu sferu - veliko je pitanje. S druge strane, ukoliko se na snimci vidi kako vas dotična osoba potkrada ili čini štetu, onda niti ona neće sporiti eventualnu nezakonitost snimke, jer bi je to moglo skupo koštati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da..problematično je. Koliko smo primijetili nije bilo počinjenja štete od strane te osobe, osim vrlo velikog izdavanja ukazanog povjerenja (primjerice dovođenje drugih osoba u stan). Ići ćemo s neodređenom varijantom prema osobi kako se ne bi doveli u probleme, razriješiti suradnju i završiti priču.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija